Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos: Μετριοπαθής η εκτίμηση για ανάπτυξη 2% της ισπανικής οικονομίας το 2015

De Guindos: Μετριοπαθής η εκτίμηση για ανάπτυξη 2% της ισπανικής οικονομίας το 2015
Θεμελιώδεις οι αλλαγές που έχουν γίνει, υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας, σημείωσε ο ισπανός ΥΠΟΙΚ
Περισσότερο αισιόδοξος έναντι των επίσημων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis De Guindos, ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα, Δευτέρα, τόνισε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% το 2015 είναι «μετριοπαθής».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ισπανική οικονομία έχει παρουσιάσει πολύ σημαντική στροφή τα τελευταία έξι τρίμηνα, τονίζοντας ότι έχουν γίνει «θεμελιώδεις αλλαγές.
Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της ισπανικής οικονομίας, όπως ότι η Ισπανία έχει κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα, η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει, ο τραπεζικός τομέας έχει ξεκινήσει να δίνει δάνεια, ενώ και ο κλάδος ακινήτων και κατασκευών έχουν παύσει να παρουσιάζουν συρρίκνωση.
Ωστόσο, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι για την οικονομία, μεταξύ των οποίων είναι και οι πολιτικοί κίνδυνοι.
Όπως σημείωσε, μπορούν να υπάρξουν εσωτερικοί κίνδυνοι, όμως η «ισπανική κοινωνία είναι περισσότερο ώριμη απ' ό,τι φαίνεται» και συμπλήρωσε αναφερόμενος στο κόμμα Podemos που φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ότι τα γκάλοπ δείχνουν μόνο την απέχθεια του κόσμου προς την κρίση.
Σε διεθνές επίπεδο, ο De Guindos αναφέρθηκε σε ορισμένες καταστάσεις που έχουν αλλάξει την κανονικότητα στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, όπως την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, για την οποία ανέφερε ότι ελπίζει ότι θα επικρατήσει η σταθερότητα και ότι θα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.
Όσον αφορά την ισπανική οικονομία σημείωσε ότι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωσή της, είναι τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ, αλλά και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, για το οποίο εκτίμησε ότι αν διατηρηθεί η πτωτική τάση, η Ισπανία θα μπορούσε να εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ.
Τέλος, τόνισε βέβαιος ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να μειώσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης