Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η άσχημη ελληνική εμπειρία του ΔΝΤ ενδέχεται να γίνει χειρότερη…

Reuters: Η άσχημη ελληνική εμπειρία του ΔΝΤ ενδέχεται να γίνει χειρότερη…
Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ θα επιθυμούσε όσο τίποτα να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν θα το επιτρέψουν
Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα τελευταία πέντε χρόνια, στα οποία διατελεί ως ελάσσων εταίρος στα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα ήταν μια κακή, ανεπανάληπτη εμπειρία, η οποία ενδέχεται να γίνει χειρότερη, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμα του.
Η έκθεση του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία είναι η μεγαλύτερη από όλους τους εταίρους, δεδομένου ότι έχει δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση περίπου το 1/3 του συνόλου των 240 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.
Παρά την μεγάλη έκθεσή του, ωστόσο, στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται πάντα στο «άβολο περιθώριο», καθώς τον κεντρικό ρόλο και το έλεγχο του προγράμματος κρατά, ουσιαστικά, η Γερμανία.
Το ΔΝΤ θα μπορούσε πράγματι να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί ως προς το χρέος της στο ίδιο το ΔΝΤ, από τις κερκίδες.
Το ευρωπαϊκό κράτος ανέστειλε την αποπληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου, καθώς αντ’ αυτού επέλεξε να ομαδοποιήσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ για τα τέλη του Ιουνίου.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αποπληρώσει τις δόσεις της, παρά μόνο εάν οι πιστωτές επιτρέψουν την αποδέσμευση περαιτέρω κονδυλίων ή αυξήσουν το όριο των ελληνικών εντόκων, που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ κατέστρεψε την αξιοπιστία του, με την επιλογή του να παραταχθεί μαζί με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αντί να απαιτήσει τη διαγραφή του χρέους της χώρας.
Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ο Ousmene Mandeng, τονίζει ότι το δίδαγμα που εξάγεται για το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι πως «ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί ειδικά συμφέροντα που αφορούν μόνο σε ένα υποσύνολο των μελών του», προσθέτοντας πως το συμφέρον του ΔΝΤ δεν ταυτίζεται απαραίτητα με αυτό των ΕΕ/ΕΚΤ.
Την αυτοκριτική του έχει κάνει και το ίδιο το Ταμείο, το οποίο το 2013 εξέδωσε μία έκθεση-αξιολόγηση, σύμφωνα με την οποία ήταν λανθασμένη η απόφαση που πήρε το 2010 να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, αντί να επιμείνει στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ φαίνεται ότι ήδη είχε αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει τα δάνειά της, ωστόσο συμμετείχε στο πρόγραμμα, καθώς φοβήθηκε για ενδεχόμενη οικονομική επιδημία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Christine Lagarde, διοικητής του ΔΝΤ, με δηλώσεις της, ζητά εμμέσως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο μια τέτοια άμεση απαίτηση δεν μπορεί να γίνει, καθώς η Γερμανία την θεωρεί ανεπίτρεπτη.
Πίσω από κλειστές πόρτες, όμως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς τρίτο πακέτο, για το οποίο θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα τονίζει ότι αναμένει να αποπληρωθεί στο ακέραιο, αλλά και ότι δεν θα προτίθεται να δανείσει περαιτέρω κονδύλια στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι εταίροι εκτιμούν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη, λόγω της τεχνογνωσίας και της πειθαρχίας του.
Το Reuters αναφέρει, ακόμα, ότι το ΔΝΤ έχει δεχτεί επίθεση και για πιο παραδοσιακούς λόγους, για το ρόλο του στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Υπουργοί της Ελλάδας, που πρόσκεινται στον αριστερό πολιτικό χώρο, έχουν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ΔΝΤ, στις απαιτήσεις του για περικοπές στις πληρωμές προς τους φτωχότερους συνταξιούχους και την άρνησή του να επιτρέψει τις συλλογικές εργασιακές συμβάσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Οι εν λόγω σκιές έρχονται σε σύγκρουση με τον πιο κοινωνικό χαρακτήρα του Ταμείου, που είχε επιχειρήσει να προβάλει ο πρώην διοικητής, Dominique Strauss-Kahn.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, έχουν αρνηθεί ότι επιμένουν στην περικοπή συγκεκριμένων συντάξεων, παρόλο που στα πρακτικά το Ταμείο εμφανίζεται να λέει ότι η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει στις συντάξεις και θα πρέπει να μειώσει ση συνολική επιβάρυνση, ώστε να καταστεί το χρέος της βιώσιμο.
Το πώς θα γίνει αυτό είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζουν, ειδικότερα.
Το ΔΝΤ προτιμά να βλέπω το ρόλο του, ως αυτός που λέει την αλήθεια και κάνει αντικειμενικές εκτιμήσεις της ικανότητας μιας χώρας να διατηρήσει το χρέος της με βάση οικονομικά κριτήρια, όπως τα επιτόκια και τις διάρκειες των δανείων, την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την δημοσιονομική ισορροπία.
Εσωτερικές πηγές αναφέρουν κατ 'ιδίαν ότι στην πραγματικότητα το ΔΝΤ θα επιθυμούσε όσο τίποτα να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν θα το επιτρέψουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης