Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημάδια ανάκαμψης στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας σύμφωνα με αναλυτές της Citi

Σημάδια ανάκαμψης στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας σύμφωνα με αναλυτές της Citi
Βελτιωμένη βλέπουν την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών οι αναλυτές της Citigroup απαντώντας ουσιαστικά στις ανησυχίες ότι η κρίση στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί με τη σειρά της στη γειτονική χώρα αλλά και της έντονής κριτικής που ασκείται στην ιταλική κυβέρνηση την τρέχουσα περίοδο.

Οι φόβοι για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πολλαπλασιάστηκαν καθώς τα μερίδια βυθίστηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων χτύπησαν ρεκόρ από τη δημιουργία του ευρώ.
Μάλιστα η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας UniCredit αναγκάστηκε να αναβάλλει την πώληση μεριδίων στις αρχές της εβδομάδας καθώς η τιμή τους χτύπησε χαμηλότερο ρεκόρ.
Η Ιταλία διαθέτει συνολικό χρέος της τάξεως του 1,8 τρισ. ευρώ, ενώ κατέχει χρέος όσον αφορά στο ΑΕΠ -ένα από τα μεγαλύτερα  στην Ευρωζώνη- και πρέπει να πραγματοποιήσει αναχρηματοδότηση του χρέους της για πάνω από 100 δισ. ευρώ πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι τραπεζικοί αναλυτές της Citi σημείωσαν πως η μακροπρόθεσμη αξία του τραπεζικού τομέα αυξάνεται, καθώς πραγματοποιούνται νέες μεταρρυθμίσεις και νέα σημάδια οικονομικής βελτίωσης κάνουν την εμφάνισή τους. Παρόλο που παρατηρείται πίεση στα περιθώρια των καθαρών εσόδων από τόκους, η ποιότητα κεφαλαίου καθώς και το κεφάλαιο σταδιακά βελτιώνεται ενώ τα μεγέθη των εξαγωγών παρουσιάζουν και αυτά βελτίωση.
Σίγουρα εκκρεμούν μεταρρυθμίσεις που θα συνδράμουν θετικά προς τις τράπεζες όπως είναι η επανεξέταση του υπολογισμού του δείκτη τοκογλυφίας και οι αλλαγές ως προς τα ομόλογα και τις πρακτικές ασφαλείας του χαρτοφυλακίου.
Την ίδια στιγμή  η Ιταλία είναι μία χώρα με υψηλό δείκτη οικογενειακών καταθέσεων αποφεύγοντας τη φούσκα των ακινήτων όπως συνέβη σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Παρόλα αυτά το κόστος δανεισμού αυξάνεται με τη διεύρυνση των ιταλικών spreads γεγονός που σημαίνει πως αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική.
Οι αναλυτές καταλήγουν πως τα συνολικά έσοδα μπορεί να εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας κυρίως της χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης