Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιόδοξη για την κινεζική οικονομία η Chr. Lagarde: Δεν είναι όλα «μαύρα και άραχνα»

Αισιόδοξη για την κινεζική οικονομία η Chr. Lagarde: Δεν είναι όλα «μαύρα και άραχνα»
Η Lagarde σημείωσε ότι οι αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναδείξει νέες πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα τις πολύ χαμηλότερες τιμές στα εμπορεύματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αναδυόμενες οικονομίες
Αισιόδοξη για την πορεία της κινεζικής οικονομίας εμφανίστηκε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό BBC, καθώς, όπως είπε, «δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα».
«Θα έλεγα ότι η οικονομία βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης, που απλώς έχει επιβραδύνει κάπως», ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC, προσθέτοντας πως αναμένει επιτάχυνση της διαδικασίας από το 2016.
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας μεταβατικής περιόδου για την Κίνα», ανέφερε, ακόμα, η Lagarde.
Σημειώνεται ότι μετά τις δεκαετίες δυναμικής ανάπτυξης, που ξεπερνούσε το 10%, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,4% το 2014, ενώ η κυβέρνηση της χώρας προβλέπει αύξηση 7% το τρέχον έτος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 6,8%.
Παράλληλα, η Lagarde σημείωσε ότι οι αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναδείξει νέες πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα τις πολύ χαμηλότερες τιμές στα εμπορεύματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αναδυόμενες οικονομίες.
«Είτε κάποιος εξετάσει την μετάβαση της Κίνας από το ένα αναπτυξιακό μοντέλο στο άλλο, είτε την μετάβαση από την μία ανταλλακτική μέθοδο στην άλλη και ούτω καθεξής, αντιλαμβάνεται ότι το αποτέλεσμα είναι ότι πρέπει να συμβιβαστούμε και να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα», είπε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η ίδια υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει την μετάβαση της Κίνας, που συντελείται αυτή την περίοδο, ήτοι την μετάβαση από ένα αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στις εξαγωγές, σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στην κατανάλωση.
Παρατήρησε, δε, πως η Κίνα επιχειρεί μια βελτιστοποίηση στον τρόπο που ασκεί τη νομισματική πολιτική της, ενώ τόνισε ότι αναμένει «με την πάροδο του χρόνου» από την κυβέρνηση της χώρας καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, για ό,τι συμβαίνει στην οικονομία της.
«Μια οικονομία δεν μπορεί να περάσει σε ένα βράδυ από τον πλήρη κρατικό έλεγχο στον έλεγχο της αγοράς», εκτίμησε η Lagarde, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «απλώς δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης