Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Απογοητευτική η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 – Θα επιταχυνθεί ελαφρώς το 2016

Deutsche Bank: Απογοητευτική η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 – Θα επιταχυνθεί ελαφρώς το 2016
Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα παραμείνει σταθερή κάτω του 2% το 2016, σημειώνει η γερμανική τράπεζα
Απογοητευτική είναι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία σημειώνει ότι φέτος η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έφθασε στον πάτο, για να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2017, οδηγούμενη κυρίως από μια επιτάχυνση στις αναδυόμενες οικονομίες.
Όπως αναφέρει, «εκτιμούμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα βυθιστεί στο 3,1% το 2015, τον βραδύτερο ρυθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.
»Αυτή η επιβράδυνση οδηγήθηκε κυρίως από μια επιβράδυνση στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, όπου η ανάπτυξη εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει περισσότερο από το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας από το 2014».
Η οξεία συρρίκνωση σε Ρωσία και Βραζιλία είναι ο κύριος λόγος αυτής της επιβράδυνσης, σημειώνει η γερμανική τράπεζα και προσθέτει ότι αντιθέτως, η ταχύτερη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία υποδηλώνει μια μέτρια ανάκαμψη της ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες φέτος.
Τα επόμενα δύο χρόνια, οι αλλαγές στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης πιθανόν να εξαρτηθούν ολοκληρωτικά από τις διακυμάνσεις στην ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών.
Η ανάπτυξη του επόμενου έτους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά, καθώς η σοβαρή συρρίκνωση σε Ρωσία και Βραζιλία θα μετριαστεί.
Αυτό θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να αυξηθεί η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα, ακόμη και αν η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδυνθεί περαιτέρω.
Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με την Deutsche Bank, θα πρέπει να παραμείνει σταθερή μόλις κάτω του 2% το 2016, καθώς η περισσότερο της διπλάσιας ανάπτυξης στην Ιαπωνία και μια ελαφρά άνοδος στη ζώνη του ευρώ θα αντισταθμίσουν την επιβράδυνση στις ΗΠΑ.
Περαιτέρω επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας το 2017 είναι πιθανή, εξαιτίας επιπλέον βελτιώσεων που θα καταγραφούν σε Ρωσία και Βραζιλία, ενώ μια άνοδος στην Ινδία και σταθερότητα στην Κίνα θα υποδηλώσουν μέτρια επιτάχυνση στην αναδυόμενη Ασία.
Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται ότι θα παραμείνει πάλι κοντά στο 2% το 2017, παρά τη μείωση κατά το ήμισυ της ανάπτυξης στην Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης