Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η κατάργηση της «συστημικής εξαίρεσης» για μεγάλα δάνεια, αλλά παραμένουν «ανοιχτά παράθυρα»

tags :
ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η κατάργηση της «συστημικής εξαίρεσης» για μεγάλα δάνεια, αλλά παραμένουν «ανοιχτά παράθυρα»
Το Ταμείο θα μπορεί και πάλι να χορηγεί μεγάλα δάνεια σε χώρες που δεν είναι βέβαιο ότι έχουν την δυνατότητα να τα αποπληρώσουν, αλλά με περισσότερη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου μία σημαντική μεταρρύθμιση στην πολιτική του για να δανείζει χώρες που ζητούν μεγάλα ποσά χρηματοδότησης.
Οι ευρύτεροι στόχοι της μεταρρύθμισης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση της «συστημικής εξαίρεσης» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2010, στην περίπτωση του δανείου ύψους 30 δισ. δολ. προς την Ελλάδα, είναι να υπάρξει πιο αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων κρατικού χρέους και να αποφευχθούν μη απαραίτητα κόστη για τη χώρα που βοηθείται, τους δανειστές της και συνολικά το σύστημα.
«Αυτή η τελευταία μεταρρύθμιση στο δανειοδοτικό μας πλαίσιο αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος μίας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας που στοχεύει στο να επιλύουμε πιο αποτελεσματικά κρίσεις κρατικού χρέους όπου αυτές συμβαίνουν, καθώς και να αποτρέπουμε την εμφάνισή τους», σημειώνει ο Γενικός Σύμβουλος του ΔΝΤ, Sean Hagan.
«Η μεταρρύθμιση είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να διατηρήσει την ικανότητα του Ταμείου να συνεχίσει να παράσχει οικονομική βοήθεια προς τα μέλη του, προκειμένου να επιλύουν τα προβλήματα χρηματοδότησής τους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων μετάδοσης μία κρίσης», σημείωσε ο αναπληρωτής Διευθυντής στο τμήμα Στρατηγικής, Πολιτικής και Αξιολογήσεων του ΔΝΤ, Hugh Bredenkamp.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά την κατάργηση του κανόνα «συστημικής εξαίρεσης», στις αλλαγές προβλέπεται ότι το Ταμείο θα εξακολουθήσει να μπορεί να χορηγεί μεγάλα δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και αν δεν είναι βέβαιο ότι έχουν την δυνατότητα να τα αποπληρώσουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ, παραμένει ανοιχτό το «παράθυρο» για μεγάλα δάνεια, αλλά τροποποιούνται οι κανόνες για τέτοιου είδους διασώσεις.
Η χορήγηση τέτοιων δανείων θα επιτρέπεται εάν η χώρα έχει δυνατότητα χρηματοδότησης από άλλες πηγές με όρους που θα επιτρέπουν την σταδιακή βελτίωση της δημοσιονομικής της κατάστασης.
Κάτι τέτοιο μπορεί να προϋποθέτει μια αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους, με επιμήκυνση των ωριμάνσεων ή μέσω άλλων μέτρων, αλλά όχι μέσω μιας αναδιάρθρωσης.
Παράλληλα, οι κανόνες εκτιμάται ότι παρέχουν καλύτερη προστασία στο ίδιο το Ταμείο και τα κεφάλαια που έχει δανείσει προς τις χώρες που χρειάζονται τη βοήθειά του.
Η νέα πολιτική του ΔΝΤ δεν ορίζει ότι θα εφαρμόζεται αυτόματα το reprofiling αν το χρέος βρίσκεται στη νέα «γκρίζα ζώνη» που ορίζουν οι κανόνες του (δηλαδή αν το χρέος της χώρας δεν είναι ούτε «βιώσιμο με υψηλές πιθανότητες», ούτε «μη βιώσιμο»).
Όπως σημειώνεται, οι αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να συνεχίσει να διαχειρίζεται κρίσεις χρέους όπως αυτής της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης