Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συριακός στρατός και αντάρτες μάχονται και μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για εκεχειρία

Reuters: Συριακός στρατός και αντάρτες μάχονται και μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για εκεχειρία
Συνεχίστηκαν και οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ και οι αντάρτες είναι επιφυλακτικοί για την εκεχειρία
ΗΠΑ και Ρωσία έφτασαν το Σάββατο 10/9 σε μία συμφωνία για να βάλουν και πάλι στις ράγες μία ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία, αλλά οι αντάρτες πιστεύουν ότι η εκεχειρία δεν θα κρατήσει και στο Χαλέπι η βία κλιμακώνεται, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο υπερδυνάμεις, που υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον πόλεμο της Συρίας, κάνει λόγο για μία εκεχειρία σε όλη την επικράτεια της χώρας από τη Δευτέρα 12/9, βελτίωση στην πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια και κοινές στρατιωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των ισλαμικών οργανώσεων.
Αλλά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της, ο συριακός στρατός επιτέθηκε σε περιοχές των ανταρτών στο βόρειο Χαλέπι σε μία προσπάθεια να κερδίσει εδάφη πριν την προθεσμία της εκεχειρίας.
Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι σχεδιάζουν αντεπίθεση.
Οι μάχες μαίνονται σε όλο το νότιο Χαλέπι, αλλά οι συγκρούσεις στην Αμιρίγια είναι σαφώς πιο σφοδρές, υποστήριξε ο Στρατηγός Abdul Salam Abdul Razak.
Στον πενταετή εμφύλιο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες στο Χαλέπι, όπου οι κύριες εχθροπραξίες είναι ανάμεσα στους αντάρτες που στηρίζουν οι Δυτικοί και τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν σύμμαχο τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία, για την οποία χρειάστηκαν μαραθώνιες συζητήσεις στη Γενεύη.
«Αυτό απαιτεί να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των βομβαρδισμών και προσπαθειών για πρόσθετες εδαφικές κτήσεις.
Επίσης χρειάζεται να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις πολιορκημένες περιοχές στο Χαλέπι».
Ο Ρώσος ομόλογός του Sergey Lavrov ανέφερε από την πλευρά του ότι παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης οι δύο πλευρές  θα συντονιστούν για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την αναβίωση της εκεχειρίας στη Συρία.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα κείμενα της συμφωνίας.
«Όλο αυτό δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία που είχε βαλτώσει για μεγάλο διάστημα» κατέληξε ο Lavrov.
Oι προηγούμενες προσπάθειες για εκεχειρία είχαν αποτύχει μετά από λίγες εβδομάδες με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τον Assad ότι επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και σε πολίτες.
Ο Kerry είπε ότι το θεμέλιο αυτής της νέας συμφωνίας είναι ότι η συριακή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πετάξει σε αποστολές μάχης σε μία συμφωνημένη περιοχή.
Με βάση τη συμφωνία οι συριακές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία και οι αντάρτες που έχουν σύμμαχο τις ΗΠΑ θα σταματήσουν να μάχονται για κάποιο διάστημα προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης.
Αν η εκεχειρία κρατήσει από τη Δευτέρα 12/9, τότε ΗΠΑ και Ρωσία θα αρχίσουν εφτά μέρες προπαρασκευαστικής εργασίας για να μοιραστούν πληροφορίες για τη Nusra Front (παρακλάδι της Al – Qaeda στη Συρία) και τις περιοχές που ελέχγει.
Και οι δύο πλευρές θέλουν να δημιουργήσουν μία αποστρατικωποιημένη ζώνη στο Χαλέπι, όπου αντιπολίτευση και κυβέρνηση θα παρέχουν ασφαλή πρόσβαση στα νότια της πόλης.
 Οι μετριοπαθείς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι σκεπτικοί σχετικά με την εκεχειρία γιατί και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν η Μόσχα και η Δαμασκός συνέχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις τους.
Ο Razak ανέφερε ότι μελετούν τη συμφωνία, αλλά φαίνεται ότι θα δώσει στον συριακό στρατό μία ευκαιρία να συγκεντρώσει δυνάμεις και περισσότερους μαχητές που στηρίζονται από το Ιράν στις κύριες μάχες στο Χαλέπι.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε ότι αεροπλάνα που ήταν συριακά ή, ρώσικα βομβάρδισαν περιοχές των ανταρτών στο βόρειο Χαλέπι.
Το Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε και μαρτυρίες πολιτών και ακτιβιστών ότι συριακά ελικόπτερα πέταξαν βόμβες βαρελιών προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς και τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.
Αεροσκάφη που εικάζεται ότι ήταν ρώσικα βομβάρδισαν επίσης την πόλη του Ιντλίμπ που ελέγχουν οι αντάρτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν αρκετοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης