Διεθνή

Γερμανία: Αυξάνει τη δύναμη του το εθνολαϊκιστικό AfD – Τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη

Γερμανία: Αυξάνει τη δύναμη του το εθνολαϊκιστικό AfD – Τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη
Λαμβάνει 14% στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προσελκύοντας ψηφοφόρους από την άκρα δεξιά
Αυξητική τάση καταγράφει η δυναμική του εθνολαϊκιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να ενισχύονται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, φέρνει το AfD να κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα από την αντίστοιχη μέτρηση της περασμένης εβδομάδας και να λαμβάνει το 14% στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Ποσοστό που καθιστά το AfD τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκρατες.
Όπως αναφέρεται, το 14% που λαμβάνει το AfD είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταμετρήσει για το ακροδεξιό κόμμα σε παγγερμανικό επίπεδο η συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση.
Βάσει της δημοσκόπησης, εάν πραγματοποιούνταν ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το AfD θα αναδεικνυόταν τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που συγκεντρώνουν 33% και τους Σοσιαλδημοκράτες που λαμβάνουν 23%.
Κατά μια μονάδα υποχωρούν τα ποσοστά των Πρασίνων (Grüne) που συγκεντρώνουν το 10% στην πρόθεση ψήφου ενώ κατά μια μονάδα ενισχύονται τα ποσοστά της Αριστεράς (DieLinke) που διαμορφώνονται στο 9%.
Στο 6% παραμένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενώ τα λοιπά κόμματα προτιμά το 5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης.
Υψηλό παραμένει όμως το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, το οποίο κυμαίνεται στο 25%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, τα υψηλά ποσοστά του AfD οφείλονται στο ότι καταφέρνει να πάρει την ψήφο από τα άλλα ακροδεξιά κόμματα.
«Όπως και προηγουμένως στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία και τη Σαξονία-Άνχαλτ έτσι και στο Βερολίνο, το AfD προσέλκυσε μαζικά ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφιζαν παλαιότερα NPD (σσ. νεοναζιστικό κόμμα) ή άλλα ακροδεξιά κόμματα.
Πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο» τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης