Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Κίνα είναι τόσο «χαλαρή» απέναντι στη Βόρεια Κορέα; - Οι απόψεις των αναλυτών

Γιατί η Κίνα είναι τόσο «χαλαρή» απέναντι στη Βόρεια Κορέα; - Οι απόψεις των αναλυτών
Η Κίνα προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή δεν αναμένεται να στραφεί κατά της Βόρειας Κορέας
Τη στιγμή που ο κόσμος παρακολουθεί τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τις προειδοποιήσεις, η Κίνα εξακολουθεί να είναι φίλος του καθεστώτος του Kim Jong Un.
Καθώς ο κοντινότερος γείτονας της Βόρειας Κορέας, η Κίνα έχει έννομο συμφέρον για τη σταθερότητα της Βόρειας Κορέας, η σχέση είναι εξίσου κρίσιμη και για τη Βόρεια Κορέα, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, παρέχοντας μια σανίδα σωτηρίας στην απομονωμένη οικονομία.
Η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε πολλές κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω της ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Μάλιστα, επικρατεί η άποψη ότι η χώρα αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και ότι οι δράσεις της υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνία σχετικά με τη μη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Paul Haenle του Carnegie–Tsinghua Center δήλωσε στο CNBC ότι δεν πιστεύει πως η τελευταία πυραυλική δοκιμή «θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση της Κίνας σχετικά με τη Βόρεια Κορέα».
«Ενώ η Κίνα συνεχίζει να θέλει μια χερσόνησο χωρίς πυρηνικά, η σταθερότητα είναι η πρώτη προτεραιότητα της.
Η Κίνα προτιμά να έχει γείτονα με πυρηνικά όπλα αλλά είναι φιλικός παρά ένα άλλο γείτονα με συμβατικά όπλα αλλά εχθρικό» επεσήμανε ο ίδιος.
«Αυτή η στάση θα μπορούσε να αλλάξει εάν η πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αρχίσουν να επηρεάζουν την ασφάλεια ή το περιβάλλον της βορειοανατολικής Κίνας και κατά συνέπεια απειλεί την εγχώρια και κοινωνική σταθερότητα της Κίνας.
Μετά την επίσκεψη του Donald Trump, δεν βλέπω ότι οι Κινέζοι ηγέτες νοιώθουν την ίδια ανάγκη να εντείνουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα εκτός της τυπικής διαδικασίας που ακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη» είπε επίσης.
Κι ενώ η Κίνα έχει στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, η Alison Evans της IHS Markit επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι αμφιλεγόμενη.
«Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η σταθερότητα στην περιοχή, όπως και η εγχώρια σταθερότητα, και μέρος αυτής είναι η συμμαχία με τη Βόρεια Κορέα» είπε.
«Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα είναι σαν ένας εχθρικός μικρός αδελφός που προκαλεί προβλήματα στην Κίνα» επεσήμανε τονίζοντας ότι ορισμένες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας φέτος σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας εκδηλώσεων υψηλού προφίλ της Κίνας.
«Με αυτή την τακτική, η Βόρεια Κορέα έχει μειώσει το κύρος της Κίνας και απλά δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που να σκέφτεται τους συμμάχους της», ανέφερε.
Η Evans σημείωσε ότι, τελικά, για την Κίνα ήταν σημαντικό να εξασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και αυτό σήμαινε να περιορίσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Η Κίνα θα υπερασπιστεί τη Βόρεια Κορέα επειδή είναι σύμμαχος και επειδή είναι στα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας να έχει ένα συμμαχικό κομμουνιστικό κράτος αν και απομονωμένη και όχι μια κορεατική χερσόνησο ενοποιημένη υπό τη σημαία της Νότιας Κορέας», ανέφερε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης