Τελευταία Νέα
Διεθνή

Luigi Di Maio: Πιθανός πρωθυπουργός της Ιταλίας… ετών 31!

tags :
Luigi Di Maio: Πιθανός πρωθυπουργός της Ιταλίας… ετών 31!
Ο Luigi Di Maio είναι 31 ετών και θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Ιταλίας
Ξεχάστε τους Matteo Renzi και Emmanuel Macron, οι οποίοι και οι δύο έγιναν αρχηγοί κρατών της Ευρώπης στα 40 τους.
Η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ακόμα κύματος "νεολαίας": ένας πρωθυπουργός γεννημένος στην καινούργια χιλιετία.
Ο Luigi Di Maio είναι 31 ετών και θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Ιταλίας όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές το 2018.
Δικηγόρος, δημοσιογράφος και πρώην σχεδιαστής ιστοσελίδων, ο Di Maio έγινε αντιπρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος άνθρωπος που κατείχε ποτέ το αξίωμα.
Είναι υποψήφιος για το Κίνημα των Πέντε Αστεριών και σήμερα οδηγεί τις δημοσκοπήσεις με περίπου το 28% των ψήφων.
Οι αγορές πιθανότατα θα αρχίσουν να αντιδρούν αυτό το χειμώνα, αν το κόμμα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, φοβούμενες το τι σημαίνει για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Κίνημα των Πέντε Αστεριών είναι ένα ευρωσκεπτιστικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2009 από τον Beppe Grillo, έναν κωμικό που έγινε πολιτικός.
Ο Grillo αναφέρεται μερικές φορές ως ο Trump της Ιταλίας και φημίζεται για τις αντιθέσεις του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.
Οι επενδυτές δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τα Πέντε Αστέρια, γιατί ο Grillo εξέφρασε την υποστήριξή του για ένα δημοψήφισμα για την ένταξη της Ιταλίας στην ΕΕ, πολύ πριν το Brexit γίνει ακόμη ιδέα.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η ψηφοφορία στην Ιταλία θα είναι πολύ πιο επαχθής από ότι συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή η Ιταλία χρησιμοποιεί το ευρώ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το κάνει.
Θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για το νόμισμα.
Παρόλο που ο Di Maio είναι ο προστατευόμενος Grillo, πήρε μια πολύ πιο ήπια στάση σε σχέση με το ευρώ σε συνέντευξή του στο CNBC, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον.
Είπε, ότι ένα δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ θα ήταν «ακραία και τελευταία λύση», που θα συνέβαινε μόνο εάν δεν μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.
Ειδικά ανέφερε ότι η μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική ήταν επιζήμια για την ιταλική οικονομία.
Όπως και στις πρόσφατες εκλογές της Γερμανίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση είναι το βασικό ζήτημα για πολλούς Ιταλούς ψηφοφόρους.
Ο Di Maio επιθυμεί επίσης μεγαλύτερο έλεγχο των ιταλικών επιτοκίων - κάτι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, εκτός εάν η Ιταλία έχει δικό της νόμισμα.
Η πιο ήπια στάση του Di Maio για ένα δημοψήφισμα, δεν είναι ο μόνος τρόπος που απομακρύνεται από τον Grillo στις δημοσκοπήσεις.
Σε αντίθεση με τον τσαλακωμένο Grillo, ο Di Maio εμφανίζεται πάντα με ένα καλά φορεμένο κοστούμι.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας, ζητά τη μείωση των φόρων στις μικρές επιχειρήσεις.
Όταν ρωτήθηκε τι επίπεδο επιχειρηματικού φόρου θα ήταν ιδανικό, είπε,
"Πρέπει να πάει κάτω από το 50%".
Την ίδια στιγμή, πιστεύει στην κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομία.
"Έχουμε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Είναι σαφές ότι πρέπει να παρέμβουμε, πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης