Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμανία: Πρόταση βουλευτών της κυβέρνησης να χαλαρώσει η νομοθεσία κατά της διαφθοράς

Ρουμανία: Πρόταση βουλευτών της κυβέρνησης να χαλαρώσει η νομοθεσία κατά της διαφθοράς
Η Ρουμανία θεωρείται από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση των Βρυξελλών
Πρόταση να χαλαρώσει η νομοθεσία κατά της διαφθοράς κατέθεσαν βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, του κυβερνώντος κόμματος της Ρουμανίας, τη στιγμή που η χώρα θεωρείται από τις πιο διεφθαρμένες της ΕΕ και τελούν υπό τη στενή επιτήρηση των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα, Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές κατέθεσαν μια σειρά από αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που αποποινικοποιούν αρκετά σοβαρά αδικήματα διαφθοράς περιλαμβανομένου και του εγκλήματος κατάχρησης εξουσίας.
Με βάση με νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, προτείνεται τα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας που προκαλούν οικονομική ζημία μικρότερη των 200.000 ευρώ να μην θεωρούνται πλέον αξιόποινα.
Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν την έκτιση της ποινής φυλάκισης κάτω των τριών ετών σε κατ’ οίκον περιορισμό, μικρότερες ποινές για δωροληψία και άλλα αδικήματα διαφθοράς, καθώς και την αποποινικοποίηση της δωροληψίας για λογαριασμό άλλου πέραν του κατηγορουμένου.
Εάν εγκριθούν οι αλλαγές αυτές, θα σημάνουν το τέλος της δίκης του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του προέδρου της κάτω Βουλής Liviu Dragnea, που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας ενώ από τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν δεκάδες βουλευτές και δήμαρχοι από όλα τα κόμματα.
Σημειώνεται ότι από το 2006, η εισαγγελία διαφθοράς της Ρουμανίας έχει παραπέμψει σε δίκη 72 μέλη του κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης