Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσε ο Hang Seng

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσε ο Hang Seng
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,25% στις 23.610 μονάδες, μετά την νέα άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, μετά τη νέα πτώση του αμερικανικού δολαρίου, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,25% στις 23.610 μονάδες, μετά την νέα άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου, και συγκεκριμένα στο +0,25%.
Παρά την άνοδο που κατέγραψε το αμερικανικό νόμισμα χθες (25/1) μετά τις δηλώσεις του Trump ότι θα ενισχυθεί παράλληλα με την οικονομία των ΗΠΑ, αργότερα απώλεσε τα κέρδη του, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος.
Επιπλέον, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα για τον Δεκέμβριο του 2017 παρέμεινε αμετάβλητος, αποτυγχάνοντας να καταγράψει ανοδική πορεία, γεγονός που βάζει «φρένο» στα μελλοντικά σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παραμένοντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από τον Nikkei.
Σημειώνεται ότι ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτεί εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων.
Τα παραπάνω αποτελέσματα ενδέχεται να περιοριρίσουν τις πρόσφατες εικασίες ότι η βελτίωση της οικονομίας στην Ιαπωνία και η πρόοδος για την επίτευξη στόχου πληθωρισμού 2% θα βοηθούσε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αργότερα εντός του έτους.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,28% στις 3.558,13 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,49% στις 33.141,50 μονάδες, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας των αστικών περιοχών της Κίνας το 2017, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Ανθρωπίνων Πόρων της χώρας, καθώς η χώρα σημείωσε την πρώτη οικονομική της ανάκαμψη μετά από επτά χρόνια.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας της χώρας για το σύνολο του 2017 διαμορφώθηκε στο 3,9%, γεγονός που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, με την κυβέρνηση να δημιουργεί συνολικά 13,51 εκατ. νέες θέσες εργασίας, αριθμός μεγαλύτερος κατά 370 χιλ. σε σύγκριση με το προγηούμενο έτος.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Lu Aihong, οι προοπτικές απασχόληση θα γίνουν περισσότερο «περίπλοκες» το 2018, λόγω των οικονομικών αβεβαιοτήτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα του ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει σταθερή.
Στην Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI ενισχύθηκε κατά +0,49% κλείνοντας στις 2.574,76 μονάδες, καθώς η περιστασιακή άνοδος του δολαρίου έδωσε ώθηση στις εξαγωγές της χώρας.
Παράλληλα, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε οριακά κατά -0,08% στις 6.050 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,17% στις 11.147,10 μονάδες.
Πτωτικά κινείται σήμερα και το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που κατέγραψε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί.
Το Brent υποχωρεί κατά -0,16% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 70,31 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας βρεθεί κατά την χθεσινή (25/1) συνεδρίαση σε νέα υψηλά τριών ετών, και συγκεκριμένα στα 71,28 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,06% στα 65,47 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί στα 66,66 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί επίσης τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Marex Spectron, Georgi Slavov, παρά τις ενισχυμένες προοπτικές για τη ζήτηση προς το πετρέλαιο, υπάρχουν ορισμένες βραχυπρόθεσμες πιέσεις λόγω της σταδιακής μείωσης της ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς κορυφώνεται η χειμερινή περίοδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης