Διεθνή

Kuroda (Bank of Japan): Η ιαπωνική οικονομία έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 5 χρόνια

Kuroda (Bank of Japan): Η ιαπωνική οικονομία έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 5 χρόνια
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο εξόδου από την τρέχουσα νομισματική πολιτική
Την εκτίμησή του ότι η οικονομία της Ιαπωνίας έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τα τελευταία πέντε χρόνια εξέφρασε ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της τράπεζας, τονίζοντας παράλληλα ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την τρέχουσα πολιτικής της μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος πληθωρισμού στο 2%.
Συγκεκριμένα, ο Kuroda, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι η Ιαπωνία καταγράφει πλέον πλήρη απασχόληση, ενώ χαρακτήρισε ως «θετικό» το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 2,4%.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στο πλαίσιο εξόδου από την τρέχουσα νομισματική πολιτική μέχρι να επιτεχυθεί ο στόχος πληθωρισμού στο 2%, τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης εάν ο στόχος δεν επιτευθχεί.
«Η ώθηση για την επίτευξη του στόχου της αύξησης των τιμών διατηρείται», τόνισε ο Kuroda, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν κίνδυνοι καθοδικών πιέσεων για τις τρέχουσες προοπτικές, οπότε πρέπει να διαχειριζόμαστε προσεκτικά την τρέχουσα πολιτική μας».
Αναφορικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την πλευρά των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της BoJ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει στη σημασία του ελεύθερου εμπορίου, τονίζοντας ότι «οι G-20, οι G-7, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη».
«Δεν πιστεύω ότι ο προστατευτισμός θα εξαπλωθεί παγκοσμίως, ωστόσο θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις», σχολίασε ο Kuroda, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές για το εμπόριο θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία».
Νωρίτερα, η Bank of Japan ανακοίνωσε ότι διατήρησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% με ψήφους 8 υπέρ και 1 κατά, ενώ αμετάβλητος διατηρήθηκε επίσης και ο στόχος απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης