Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη άνω του 2% για τον S&P 500 αλλά πτώση άνω του -1% για Dow Jones στο α' εξάμηνο 2018

tags :
Κέρδη άνω του 2% για τον S&P 500 αλλά πτώση άνω του -1% για Dow Jones στο α' εξάμηνο 2018
Τα υψηλότερα κέρδη για το α' εξάμηνο σημείωσαν υψηλή τεχνολογία (Nasdaq: 9,3%) και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση (Russell: 7,5%)
Ήπια άνοδο κατέγραψε σήμερα (29/6/2018) η Wall Street, καθώς φαίνεται ότι υποχωρούν, τουλάχιστον προσωρινά, οι φόβοι για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των βασικών τους εταίρων.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 24275 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,09% στις 2.718 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,09% υψηλότερα, στις 7.510 μονάδες.
Ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες προσέφερε η άνοδος στις τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Οι μετοχές των Citigroup και J.P. Morgan Chase σημείωαν άνοδο 0,2% και 0,14% αντίστοιχα, ενώ της Wells Fargo κατέγραψε «άλμα» 3,5%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ασκήσεων προσομοίωσης που πραγματοποιεί η Fed, οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και τέσσερις ακόμη τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με πιθανούς κινδύνους να μην μπορέσουν να αυξήσουν τα μερίσματά τους, ενώ στην περίπτωση της Goldman οι αναλυτές θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2017.
Την ίδια ώρα, σε επίπεδο ρεκόρ έφθασε η μετοχή της Nike με κέρδη που έφθασαν στο 11,4%, καθώς η εταιρεία αθλητικών ειδών ανέφερε τριμηνιαία κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών.
Η σημερινή θετική πορεία για τους τρεις δείκτες της Wall Street δεν τους βοήθησε να κλείσουν με το ίδιο πρόσημο το α' εξάμηνο 2018.
Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,1% για το α' εξάμηνο, ενώ ο S&P 500 κέρδη 2,3%.
Πολύ καλύτερη η εικόνα τόσο για την υψηλή τεχνολογία όσο και για τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 9,3% και ο Russell 2000 στο 7,5%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιτάχυνση κατέγραψαν τον Μάιο του 2018 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, ενώ οι προσωπικές δαπάνες παρέμειναν ισχυρές.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι τιμές καταναλωτή, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) - που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη τιμών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) - αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, όσο και τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,3%, έναντι αύξησης 2% του Απριλίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2012.
Την ίδια ώρα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,2%, για ένα έκτο συνεχόμενο μήνα, ωθώντας την ετήσια αύξηση του λεγόμενου δομικού δείκτη τιμών PCE στο 2,0% - η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο του 2012 - έναντι αύξησης 1,8% του Απριλίου, «αγγίζοντας» έτσι τον στόχο της Fed.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Μακροοικονομία

Μικρότερη των προσδοκιών ήταν η αύξηση που σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο 2018, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (29/6/2018), ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 98,2 μονάδες, από 98 τον Μάιο.
Σημειώνεται ότι η αρχική μέτρηση για τον Ιούνιο διαμορφωνόταν στις 99,3 μονάδες, ενώ, από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο τελικός δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 99 μονάδες.
Υποχώρηση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθώντας την πτώση στις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών χρεογράφων (σσ: κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση).
Αρνητικά συνέβαλαν οι ανησυχίες για έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αντισταθμίζοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Federal Reserve.
Για το επταήμερο 22-28 Ιουνίου 2018, το μέσο επιτόκιο για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια (χωρίς τις προμήθειες των τραπεζών) υποχώρησε κατά δύο (2) μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία σύγκριση, στο 4,55%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Freddie Mac.
Σε ό,τι αφορά στο 15ετές, το μέσο επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,04%, ενώ, για το 5ετές στεγαστικό δάνειο, καταγράφηκε, σε αντίθετο κλίμα, αύξηση τεσσάρων (4) μονάδων βάσης, στο 3,87%.
Επιτάχυνση κατέγραψαν τον Μάιο του 2018 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, ενώ οι προσωπικές δαπάνες παρέμειναν ισχυρές, όπως προκύπτει από επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (29/6/2018).
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι τιμές καταναλωτή, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) - που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη τιμών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) - αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, όσο και τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,3%, έναντι αύξησης 2% του Απριλίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2012.
Την ίδια ώρα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,2%, για ένα έκτο συνεχόμενο μήνα, ωθώντας την ετήσια αύξηση του λεγόμενου δομικού δείκτη τιμών PCE στο 2,0% - η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο του 2012 - έναντι αύξησης 1,8% του Απριλίου, «αγγίζοντας» έτσι τον στόχο της Fed.
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, ενώ τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας μια αύξηση 0,5% αντί της αύξησης 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των δαπανών κατά 0,4% για τον Μάιο.
Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι αύξησης 0,2% του Απριλίου.

Επιχειρήσεις

Τα λειτουργικά κέρδη της Nike  για το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου 2018, αυξήθηκαν στα 1,14 δισ. για την εν λόγω χρονική περίοδο, έναντι 1,01 δισεκ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 9,79 δισεκ. δολάρια, έναντι 8,68 δισεκ. την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών -σε έρευνα της FactSet.
Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς-μαμούθ μετοχών, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων!
Το ποσό των 335 εκατ. δολαρίων καλείται να επιστρέψει σε πελάτες της στις Ηνωμένες Πολιτείες η Citi, καθώς απέτυχε να επανεκτιμήσει πτωτικά τα ετήσια επιτόκια για (1,75 εκατομμύρια) λογαριασμούς καταναλωτικών πιστωτικών κρατών, όπως απεφάνθη σήμερα (29 Ιουνίου 2018) το Γραφείο Προστασίας Χρηματοοικονομικών Καταναλωτών (Bureau of Consumer Financial Protection, BCFP).
Η Citi γλίτωσε το πρόστιμο από τις αρχές, επειδή ανέφερε η ίδια τις παραβιάσεις στo BCFP.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 100 εκατ. δολαρίων στη Citigroup, η οποία κρίθηκε ένοχη για χειραγώγηση του επιτοκίου «Libor» (London Interbank Offered Rate, Libor).
Το ποσό θα μοιραστεί σε 42 πολιτείες των Η.Π.Α..
Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για το Libor έχουν ξεπεράσει τα 9 δισεκ. δολάρια παγκοσμίως, με τη Deutsche Bank, χαρακτηριστικά, να πληρώνει τον περασμένο Οκτώβριο το συνολικό ποσό των 220 εκατ. ευρώ, σε 45 κράτη.
Το Libor χρησιμοποιείται για τον καθορισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, των φοιτητικών δανείων και των υποθηκών, ενώ υπολογίζεται με βάση τις υποβολές των τραπεζών.

Αναλύσεις

Η ανάκαμψη του S&P 500 κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου φαίνεται ότι σώζει τον δείκτη – βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς από τη χειρότερη πορεία του για το α’ εξάμηνο ενός έτους, από το 2010 έως και σήμερα.
Ταυτόχρονα το 2018 ήταν ένα ενδιαφέρον έτος αναφορικά με την πορεία της μεταβλητότητας.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, μια σειρά πραγματικά απαίσιων ημερών έπληξε τα νεύρα των επενδυτών.
Ενώ οι περισσότερες από τις συνεδριάσεις του 2018 ήταν ανοδικές, το εντυπωσιακό είναι ότι όταν η αγορά υποχωρεί, το πράττει με πολύ βίαιο τρόπο.
Οι συνεδριάσεις με ημερήσιες απώλειες είναι κατά 20% περισσότερες από τις αντίστοιχες με κέρδη.
Αυτό έχει να συμβεί εδώ και μία επταετία.
Η μέση άνοδος για τον S&P 500 είναι 0,7% φέτος, από 0,3% το 2017.
Από το ζενίθ το οποίο έφθασε ο δείκτης στα τέλη Ιανουαρίου 2018, μόνο οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης διατηρούν το θετικό πρόσημο (καθώς οι αμερικανικές μικρές επιχειρήσεις δεν επηρεάζονται από τις εμπορικές πολιτικές του Trump), ενώ τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P βρίσκονται αρκούντως χαμηλότερα από τα υψηλά τους επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2018 η Morgan Stanley υποστήριξε ότι είχαμε φθάσει στο ζενίθ.
Στην πραγματικότητα, αυτή η αδυναμία του S&P 500 να επανέλθει στα υψηλά του επίπεδα μετά την «διόρθωση» τον Φεβρουάριο - είναι ιστορική.
Ενώ μια "ενδιάμεση διόρθωση" είναι αυτό που όλοι ήλπιζαν τον Φεβρουάριο, υπάρχει ο φόβος ότι η διόρθωση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών μόνο ένα «επεισόδιο» ανόδου έχει διαρκέσει για πολύ μεγάλο διάστημα.
Αυτό έγινε το 1994, ξεκίνησε και πάλι μήνα Φεβρουάριο και διήρκεσε δύο έτη.
Όπως συμβαίνει και σήμερα – τότε ήταν ο δεύτερος χρόνος της προεδρίας Clinton- η Fed άρχισε να γίνει πιο αυστηρή, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τα κρατικά ομόλογα.
Με δεδομένη και τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ότι η επόμενη κίνηση για τις μετοχές θα είναι πτωτική.
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο 2018, προχώρησε (και) η Standard & Poor’s, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση λοιπών αναλυτών.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πλέον ανάπτυξη της τάξεως του 3,9% σε ετήσια σύγκριση, έναντι αρχικής εκτίμησης για επίδοση 3,4%.
Σε ό,τι αφορά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ για το σύνολο του 2018, όσο και του 2019, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις, ήτοι 3% και 2,5%, αντίστοιχα.
Η S&P εκτιμά, επίσης, ότι η Federal Reserve θα αυξήσει συνολικά τέσσερις (4) φορές τα επιτόκια εντός του 2018, με άλλες τρεις (3) επιπλέον αυξήσεις να έπονται το επόμενο έτος.
Επισημαίνεται ότι, κατά το α’ τρίμηνο του 2018, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό κατώτερο των προσδοκιών και των αρχικών εκτιμήσεων, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές, κυρίως λόγω των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, αντί της ανάπτυξης 2,2% που είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,2%.
Σημειώνεται ότι στο δ’ τρίμηνο του 2017, η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 2,9%.
Η επιβράδυνση αυτή αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9%, αντί της αύξησης 1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το β’ τρίμηνο του 2013, ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2017, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης