Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, μετά τις δηλώσεις Trump για Fed και Κίνα

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, μετά τις δηλώσεις Trump για Fed και Κίνα
Με μεικτά πρόσημα άνοιξαν οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των σχολίων του Donald Trump για Fed και Κίνα
Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές άνοιξαν σήμερα (20/7/2018) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των σχολίων του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αλλά και για την Κίνα.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,2% στις 25.019 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,1% στις 2.802 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,1% υψηλότερα, στις 7.835 μονάδες.


Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε σήμερα τις χθεσινές του δηλώσεις κατά της νομισματικής σύσφιξης που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να τιμωρούνται γιατί πάνε τόσο καλά.
Η τρέχουσα σύσφιξη πληγώνει όλα αυτά που έχουμε κάνει.
Το χρέος έρχεται και εμείς αυξάνουμε τα επιτόκια.
Σοβαρά τώρα;», έγραψε σε tweet του ο Trump.
Χθες, ο Trump είχε αναφέρει ότι δεν είναι «ενθουσιασμένος» με την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια.
Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, υποβάθμισε σήμερα τις δηλώσεις του Trump, τονίζοντας πως οι απόψεις του αμερικανού προέδρου δεν θα αλλάξουν την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Fed θα πρέπει να απέχει από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων.
Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για έναν εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, δηλώνοντας έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, αξίας 500 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Είμαι έτοιμος να πάω στα 500», είπε ο Trump μιλώντας στο «CNBC», αναφερόμενος στο ύψος των εισαγόμενων στις ΗΠΑ προϊόντων από την Κίνα, το οποίο για το 2017 ανήλθε στα 505,5 δισ. δολ. σε αντίθεση με τα 129,9 δισ. δολ. που ήταν η αξία των προϊόντων που εξήγαγαν οι ΗΠΑ προς την Κίνα την ίδια χρονιά.
Επίσης, ο Ρεπουμπλικάνος αναφέρθηκε και στον αγροτικό κλάδο των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας πως «οι αγρότες βρίσκονται σε πτωτική τάση εδώ και 15 χρόνια.
«Η τιμή της σόγιας έχει μειωθεί κατά 50% από 5 χρόνια πριν από τις εκλογές.
Ένας μεγάλος λόγος είναι οι κακές (τρομερές) εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.
Έβαλαν μαζικούς δασμούς και εμπόδια.
Ο Καναδάς χρεώνει 275% στα γαλακτοκομικά.
Οι αγρότες θα ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ!», έγραψε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο και τις Βρυξέλλες αναμένεται να προσθέσουν σημερινές δηλώσεις του Trump, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ και την Κίνα για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών (ευρώ και γουάν, αντίστοιχα).
Όπως ανέφερε σε tweet, «η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιποί χειραγωγούν τα νομίσματά τους και τα επιτόκιά τους σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια και το δολάριο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό κάθε μέρα που περνά -απομακρύνοντας το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.
Ως συνήθως, δεν υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός»…
Οι δηλώσεις του Trump ώθησαν χαμηλότερα το δολάριο, με το υψηλότερο ευρώ να ασκεί πιέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών και ιδιαίτερα των γερμανικών, που έχουν σημαντική έκθεση στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, περί τις 16:45, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,7% στις 94,5 μονάδες. 

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της General Electric να σημειώνει βαριές απώλειες 3,9%, καθώς η εταιρεία ανέφερε μια σημαντική πτώση 30% στα κέρδη β’ τριμήνου 2018, στα 615 εκατ. δολ.
Η μετοχή της Baker Hughes σημειώνει απώλειες 1%, καθώς ανέφερε κέρδη και έσοδα κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Από την άλλη, η μετοχή της Microsoft σημειώνει άνοδο 2,7%, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δημοσίευσε ένα ισχυρό guidance εσόδων.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου το 16,4% των εταιρειών του S&P 500, με το 83% αυτών να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Σημειώνεται ότι η Wall Street έχει υψηλές προσδοκίες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αύξηση κερδών κατά 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης