Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας - Στο -0,89% ο FTSE 100 λόγω ανησυχιών για Brexit

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας - Στο -0,89% ο FTSE 100 λόγω ανησυχιών για Brexit
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,26% χαμηλότερα, στις 362,55 μονάδες
Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα (6/11/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup και εν αναμονή των αποτελεσμάτων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.
Τα «βλέμματα» όλου του κόσμου είναι στραμμένα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγονται σε σκηνικό έντασης και πρωτοφανούς πόλωσης.
Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον των ΗΠΑ αλλά και για το υπόλοιπο της θητείας του Donald Trump.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ότι οι Δημοκρατικοί θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,26% χαμηλότερα, στις 362,55 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά κατά 0,09% στις 11.484,34 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,89% στις 7.040,68 μονάδες, λόγω και των ανησυχιών γύρω από το Brexit, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,51% κι έκλεισε στις 5.075,19 μονάδες.




Ανώτατο στέλεχος του υπερσυντηρητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση της Theresa May, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς μια αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να καταλήξει σε μια συμφωνία «διαζυγίου».
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακή πτώση 0,07% στις 19.268,29 μονάδες, μετά το τελεσίγραφο του χθεσινού Eurogroup για αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, εντός μιας εβδομάδας.


Το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις ΕΕ – Ιταλίας σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 παραμένει καθώς μετά και το χθεσινό Eurogroup οι όροι της αντιπαράθεσης δεν έχουν αλλάξει.
Η ΕΕ επανέλαβε ότι δίνει στην Ιταλία μια εβδομάδα περιθώριο προκειμένου έως τις 13/11 να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και καταθέσει ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού με τη Ρώμη να απαντά μέσω του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή του προϋπολογισμού της και των στόχων που έχει θέσει για το 2019, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε σύγκρουση ούτε συμβιβασμός» με την ΕΕ.
Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ανέκαμψαν μετά τις αρχικές πιέσεις, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 1,3%, την Banco Bpm να κλείνει στο +0,9% και την Unicredit να καταγράφει κέρδη 0,6%.
Ώθηση στη μετοχή της Intesa Sanpaolo προσέφεραν και τα θετικά αποτελέσματα της ιταλικής τράπεζας για το γ’ τρίμηνο του 2018, τα οποία παρουσίασαν μια αύξηση κερδών κατά 28%.
Πιέσεις δέχτηκαν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 3,41%, από 3,32% στο χθεσινό κλείσιμο.
Τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο 2018 ενέτειναν το αρνητικό κλίμα, με τη μετοχή της βρετανικής εταιρείας στοιχηματισμού William Hill να υποχωρεί κατά 6%.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», με τους βραδύτερους ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο του 2016 αναπτύχθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο του 2018, με τον σύνθετο PMI της Markit να διαμορφώνεται στις 52,7 μονάδες, από 54,1 τον προηγούμενο μήνα.
Στη Γερμανία, ο κλάδος υπηρεσιών αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών μηνών τον Οκτώβριο του 2018, με τον σχετικό PMI να υποχωρεί στις 54,7 μονάδες, έναντι των 55,9 του προηγούμενου μήνα.
Από την άλλη, άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2018, με τα στοιχεία μάλιστα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες της χώρας ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν να σημειωθεί πτώση της τάξεως του 0,5%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης