Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος στο shutdown από τον Trump - Υπαναχώρησε στις απαιτήσεις του "Δημοκρατικού" Κογκρέσου

Τέλος στο shutdown από τον Trump - Υπαναχώρησε στις απαιτήσεις του
Περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν το κόστος της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του shutdown
Τέλος στην ακυβερνησία των ΗΠΑ έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Trump υπαναχωρώντας από τις απαιτήσεις του για χρηματοδότηση του περίφημου τείχους με το Μεξικό μη μπορώντας να αντέξει στις σκληρές πιέσεις του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.
Ο πρόεδρος Trump υπέγραψε και επικύρωσε σήμερα (26/12) τον νόμο που βάζει τέλος στο shutdown, την αναστολή δηλαδή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, τουλάχιστον μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Trump υπέγραψε το κείμενο το οποίο ενέκριναν ομόφωνα την Παρασκευή Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, διαμηνύοντας ωστόσο ότι εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνησή του και το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτεί για να κατασκευαστεί το τείχος που θέλει στα σύνορα με το Μεξικό μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, θα υπάρξει νέο shutdown.
"Με μεγάλη υπερηφάνεια σας ανακοινώνω σήμερα ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για να τερματίσουμε το shutdown και να ξανανοίξουμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση", τόνισε.
Όπως είπε ο Trump, μια δικομματική επιτροπή θα αρχίσει αμέσως να επανεξετάζει τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μια "μεγάλη, ασφαλής συμφωνία" με τη συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.
Συμπλήρωσε ακόμη οτι οι ΗΠΑ "δεν χρειάζονται" ένα τσιμεντένιο τείχος μήκους 2.000 μιλίων από τη μια ακτή στην άλλη.
Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από αρκετούς αναλυτές πολιτική νίκη για τους Δημοκρατικούς, τρεις ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του μεγιστάνα πως δεν θα "παραδινόταν" μπροστά στην άρνηση της αντιπολίτευσης να εγκρίνει τα κονδύλια που έχει ζητήσει για το τείχος.

Το κόστος του shutdown

Σε τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθε η ζημία της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του shutdown, της μερικής αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, ποσό που αναλογεί στα απολεσθέντα έσοδα διότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν σε αναγκαστική αργία και διότι διακόπηκαν άλλες, εξωτερικές δραστηριότητες που συνδέονται με το αμερικανικό δημόσιο, εκτίμησε σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings την Παρασκευή.
"Μολονότι αυτό το shutdown τελείωσε", το γεγονός ότι "ελάχιστη συναίνεση" καταγράφεται στο Καπιτώλιο "πιθανότατα θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και το κλίμα στη χρηματαγορά", επισήμανε S&P στο σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης