Ο κόσμος προσπαθεί να επιστρέψει σε μία μερική κανονικότητα αλλά ο ιός δεν έχει νικηθεί ακόμη - Αύξηση κρουσμάτων σε Βραζιλία και Ρωσία
(upd) Αναπόδραστη επιλογή αποτελεί για όλες τις χώρες του κόσμου το πέρασμα στην κανονική οικονομική δραστηριότητα, καθώς το μέγεθος των προβλημάτων, που αφήνει στο πέρασμά του ο κορωνοϊός, δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί. Η αλήθεια είναι, πως η πανδημία δεν είναι ακόμη παρελθόν στο υγειονομικό κομμάτι και αυτό αποδεικνύεται στη Βραζιλία, που καθίσταται το νέο επίκεντρο της Covid -19. Καυτό μέτωπο της νόσου αποτελεί και η Ρωσία με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Ανησυχία επικρατεί και για την Ινδία κυρίως λόγω των συνθηκών διαβίωσης και της μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων σε ιδιαίτερα μικρούς χώρους.
Η Ευρώπη πρωτοστατεί και προσπαθεί να διασφαλίσει και πάλι μια από τις βασικές της αρχές, όπως είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και για τον λόγο αυτό τα κράτη - μέλη της ανοίγουν τα εσωτερικά τους σύνορα. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν από την τουριστική σεζόν, που αρχικά φαινόταν να είναι απολύτως χαμένη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε την επιταχυνόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την ελεύθερη είσοδο Ευρωπαίων πολιτών στην Ιταλία από 3 Ιουνίου σε μία προσπάθεια να αποφύγει η χώρα του την οικονομική κατάρρευση με την πλήρη απώλεια της τουριστικής σεζόν.
Εξάλλου παραδέχθηκε ότι, το πακέτο των 55 δισεκ. ευρώ που διατίθεται για την τόνωση της οικονομίας αν και τεράστιο, τελικά δεν αρκεί.
Στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ δεν παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων της Covid -19 σε περιοχές, που επιστρέφουν στην κανονικότητα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 4,7 εκατομμύρια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 314 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, εκτιμώνται σε πάνω από 1, 7 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.690.287
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 314.096
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.480. 873 και σε νεκρούς με 89.318
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 34.636 θανάτους και τρίτη σε κρούσματα με 243.303
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 31.908 και 225.435 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 281.752 και 2.631 νεκρούς
-Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 233.648 και 15.688 νεκρούς.
-Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 230.698 και 27.563 νεκρούς
- Στους 27.532 οι νεκροί στη Γαλλία, 179.630 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 176.369 και οι νεκροί σε 7.958
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.988 και τα κρούσματα σε 120.198
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 262 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.050
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.047 κρούσματα και 4.638
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.237 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 725
- Στους 9.052 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 55.280 τα κρούσματα
- Στα 7.045 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.587 στην Ελβετία που μετρά και 1.881 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 163 οι νεκροί
Η Βραζιλία το νέο επίκεντρο της πανδημίας
Έσπασε το «φράγμα» των 15.000 θανάτων στη Βραζιλία ενώ πάνω από 230.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που τοποθετούν τη χώρα στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Με 15.633 θανάτους εξαιτίας της Covid -19 και 233.142 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2, η Βραζιλία είναι μακράν η χώρα της Νότιας Αμερικής που δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 310.000 ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.
Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται ωστόσο να είναι ως και δεκαπενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα, καθώς δεν γίνονται γενικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, παρατηρούν ειδικοί.
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν 816 θάνατοι και 14.919 νέα κρούσματα μόλυνσης τις προηγούμενες 24 ώρες.
Παρά την προέλαση της πανδημίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος Zair Bolsonaro συνεχίζει να επιτίθεται στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουν οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών της χώρας.
«Η ανεργία, η πείνα και η μιζέρια θα είναι το μέλλον όσων υποστηρίζουν την τυραννία της απόλυτης απομόνωσης», ανέφερε μέσω Twitter ο αρχηγός του κράτους, μία ημέρα μετά την παραίτηση του δεύτερου υπουργού Υγείας της κυβέρνησής του μέσα σ’ έναν μήνα εξαιτίας των διαφορών απόψεων για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bolsonaro απαιτεί την «επιστροφή στην ομαλότητα» με οικονομικά επιχειρήματα και υπόσχεται την αξιοποίηση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία της Covid-19.
Την ίδια ώρα σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, πολλές χώρες επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς κυρίως στις μετακινήσεις από τη Βραζιλία.
Στη Χιλή, η πρωτεύουσα Σαντιάγο επέβαλε περιορισμούς προκειμένου να εμποδίσει ανθρώπους από τη Βραζιλία να μετακινηθούν, καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία, πως η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα αυτά θα επηρεάσει σημαντικά ολόκληρη τη Νότια Αμερική.
Βρετανία: Ακόμη 170 νεκροί, στους 34.636 συνολικά
Ακόμη 170 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου COVID-19 καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πια τους 34.636, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Alok Sharma.
Πρόκειται ωστόσο για τη μικρότερη αύξηση στον επίσημο απολογισμό από την 24η Μαρτίου, καθώς ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε είναι μειωμένος σε σχέση με τους 468 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν πριν από 24 ώρες.
Επιπλέον, 243.303 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν προς το παρόν διαγνωστεί θετικοί για τον ιό, μια αύξηση 3.142 κρουσμάτων από το Σάββατο 16/5.
Στο μεταξύ, υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Αγγλία γνωστοποίησαν ότι το σύστημα Ενημέρωσης για τους ασθενείς της πανδημίας δεν λειτουργούσε για κάποιο διάστημα το Σάββατο 16/5.
«Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης ενδέχεται, επομένως, να αντικατοπτρίζονται στον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνονται σήμερα» επισημαίνει το NHS England.
Ιταλία: Στους 31.908 οι νεκροί και 225.435 τα κρούσματα – Μειώθηκε ο ρυθμός μετάδοσης του ιού
Σε 225.435 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 31.908 και έχουν θεραπευτεί 125.176 άνθρωποι.
Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 145 άνθρωποι και καταγράφηκαν 675 νέα κρούσματα, ενώ 2.366 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο 24ωρο μειώθηκε σημαντικά με 200 λιγότερα κρούσματα, ενώ μείωση καταγράφει και ο αριθμός των νεκρών, καθώς έχασαν την ζωή τους 8 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.
Ακόμη, οι ιασθέντες είναι 194 λιγότεροι από χθες.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 16/5 το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 224.760 και είχαν χάσει την ζωή τους 31.763 άνθρωποι, ενώ 122.810 είχαν θεραπευθεί.
Πάντως, 762 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 10.311 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ενώ για 57.278 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Για 43η ημέρα οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Στο μεταξύ, την Δευτέρα 18/5 θα ανοίξουν καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας.
Επιπλέον, από τη Δευτέρα 18/5, όπως αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση, μαζί με τους περιφερειάρχες, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν και από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν υπερβολικά μικρή την «απόσταση ασφαλείας» του ενός μέτρου, που ορίσθηκε από την κυβέρνηση του Conte για τους πελάτες καφέ, εστιατορίων, κομμωτηρίων και κουρείων, τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν εκ νέου τη Δευτέρα 18/5.
Ανοίγουν τα σύνορα στην ΕΕ
Πολύ κοντά στο άνοιγμα των συνόρων της με τις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία βρίσκεται η Γερμανία η οποία έκανε αρχήξ με το Λουξεμβούργο.
Οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν να τερματίσουν την υποχρεωτική καραντίνα για όσους επισκέπτονται τη Γερμανία από χώρες της ΕΕ και τη Μ. Βρετανία, τις επόμενες ημέρες.
Οι επισκέπτες από «τρίτες χώρες», για παράδειγμα από την Τουρκία, θα εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα. Με την απόφαση αυτή οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων ακολουθούν σχετική «σύσταση» που είχε διατυπώσει προ ημερών ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.
Η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων ισχύει από τις 9 Απριλίου για όλους τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη Γερμανία, αλλά και για τους ίδιους τους Γερμανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Ελάχιστες εξαιρέσεις γίνονται για εποχικούς εργάτες, αστυνομικούς ή συνεργάτες των υγειονομικών υπηρεσιών. Μία εξαίρεση προβλέπεται και για όσους μετακινούνται καθημερινά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για επαγγελματικούς λόγους.
Στην «Ευρώπη των 27» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, για παράδειγμα, διαμένουν στη Γερμανία αλλά εργάζονται στη Γαλλία και είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά.
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν εξάρσεις της Covid -19
Οι αρχές δεν εντοπίζουν εξάρσεις στα περιστατικά του κορωνοϊού και σε περιοχές που επιστρέφουν στην κανονικότητα προσπαθούν να εντοπίσουν αυξήσεις σε μερικές περιοχές που παραμένουν κλειστές, όπως δήλωσε την Κυριακή (17/5/2020), ο υπουργός Υγείας Alex Azar.
«Το βλέπουμε αυτό σε μέρη που ανοίγουν.
Δε βλέπουμε αυτή την αύξηση στα περιστατικά» δήλωσε ο Azar στην εκπομπή του CNN «State of the Union».
«Βλέπουμε εξάρσεις σε μερικές περιοχές που είναι κυριολεκτικά κοντά σε μερικές πολύ τοπικές καταστάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η Ευρώπη πρωτοστατεί και προσπαθεί να διασφαλίσει και πάλι μια από τις βασικές της αρχές, όπως είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και για τον λόγο αυτό τα κράτη - μέλη της ανοίγουν τα εσωτερικά τους σύνορα. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν από την τουριστική σεζόν, που αρχικά φαινόταν να είναι απολύτως χαμένη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε την επιταχυνόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την ελεύθερη είσοδο Ευρωπαίων πολιτών στην Ιταλία από 3 Ιουνίου σε μία προσπάθεια να αποφύγει η χώρα του την οικονομική κατάρρευση με την πλήρη απώλεια της τουριστικής σεζόν.
Εξάλλου παραδέχθηκε ότι, το πακέτο των 55 δισεκ. ευρώ που διατίθεται για την τόνωση της οικονομίας αν και τεράστιο, τελικά δεν αρκεί.
Στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ δεν παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων της Covid -19 σε περιοχές, που επιστρέφουν στην κανονικότητα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 4,7 εκατομμύρια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 314 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, εκτιμώνται σε πάνω από 1, 7 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.690.287
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 314.096
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.480. 873 και σε νεκρούς με 89.318
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 34.636 θανάτους και τρίτη σε κρούσματα με 243.303
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 31.908 και 225.435 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 281.752 και 2.631 νεκρούς
-Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 233.648 και 15.688 νεκρούς.
-Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 230.698 και 27.563 νεκρούς
- Στους 27.532 οι νεκροί στη Γαλλία, 179.630 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 176.369 και οι νεκροί σε 7.958
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.988 και τα κρούσματα σε 120.198
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 262 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.050
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.047 κρούσματα και 4.638
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.237 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 725
- Στους 9.052 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 55.280 τα κρούσματα
- Στα 7.045 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.587 στην Ελβετία που μετρά και 1.881 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 163 οι νεκροί
- Στους 4.096 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 148.067 τα κρούσματα
Η Βραζιλία το νέο επίκεντρο της πανδημίας
Έσπασε το «φράγμα» των 15.000 θανάτων στη Βραζιλία ενώ πάνω από 230.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που τοποθετούν τη χώρα στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Με 15.633 θανάτους εξαιτίας της Covid -19 και 233.142 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2, η Βραζιλία είναι μακράν η χώρα της Νότιας Αμερικής που δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 310.000 ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.
Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται ωστόσο να είναι ως και δεκαπενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα, καθώς δεν γίνονται γενικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, παρατηρούν ειδικοί.
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν 816 θάνατοι και 14.919 νέα κρούσματα μόλυνσης τις προηγούμενες 24 ώρες.
Παρά την προέλαση της πανδημίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος Zair Bolsonaro συνεχίζει να επιτίθεται στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουν οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών της χώρας.
«Η ανεργία, η πείνα και η μιζέρια θα είναι το μέλλον όσων υποστηρίζουν την τυραννία της απόλυτης απομόνωσης», ανέφερε μέσω Twitter ο αρχηγός του κράτους, μία ημέρα μετά την παραίτηση του δεύτερου υπουργού Υγείας της κυβέρνησής του μέσα σ’ έναν μήνα εξαιτίας των διαφορών απόψεων για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bolsonaro απαιτεί την «επιστροφή στην ομαλότητα» με οικονομικά επιχειρήματα και υπόσχεται την αξιοποίηση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία της Covid-19.
Την ίδια ώρα σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, πολλές χώρες επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς κυρίως στις μετακινήσεις από τη Βραζιλία.
Στη Χιλή, η πρωτεύουσα Σαντιάγο επέβαλε περιορισμούς προκειμένου να εμποδίσει ανθρώπους από τη Βραζιλία να μετακινηθούν, καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία, πως η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα αυτά θα επηρεάσει σημαντικά ολόκληρη τη Νότια Αμερική.
Αύξηση κρουσμάτων και στη Ρωσία
Η Ρωσία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 9.709 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία αυξήθηκαν από τα 9.200 που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη μέρα.
Η ομάδα αντιμετώπισης της Covid-19 στη χώρα προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη Ρωσία ανέρχεται τώρα σε 281.752.
Επίσης η ίδια αρχή σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι 94 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, με τους θανάτους αυτούς να ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από τη νόσο στη Ρωσία σε 2.631.
Ανησυχία για την Ινδία - Παράταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι 31/5
Η αρμόδια Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών στην Ινδία (NDMA) ζήτησε την Κυριακή (17/5/2020) την παράταση εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μέχρι την 31η Μαΐου.
Η NDMA έχει την ευθύνη καθορισμού της πολιτικής για τα περιοριστικά μέτρα, ενώ διατύπωσε το αίτημά της με επιστολή της, προς το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας, το οποίο και έγινε αποδεκτό.
Γαλλία: Στους 483 οι νεκροί, συνολικά πάνω από 28.100 θάνατοι
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 483 νέους θανάτους από τις επιπλοκές του κορωνοϊού την Κυριακή (17/5/2020), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέλθει στους 28.108.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμη, πως ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία μειώθηκε σε 19.361 από 19.432 το Σάββατο (16/5).
Επίσης ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε 2.087 από 2.132 το Σάββατο.
Η ομάδα αντιμετώπισης της Covid-19 στη χώρα προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη Ρωσία ανέρχεται τώρα σε 281.752.
Επίσης η ίδια αρχή σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι 94 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, με τους θανάτους αυτούς να ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από τη νόσο στη Ρωσία σε 2.631.
Ανησυχία για την Ινδία - Παράταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι 31/5
Η αρμόδια Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών στην Ινδία (NDMA) ζήτησε την Κυριακή (17/5/2020) την παράταση εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μέχρι την 31η Μαΐου.
Η NDMA έχει την ευθύνη καθορισμού της πολιτικής για τα περιοριστικά μέτρα, ενώ διατύπωσε το αίτημά της με επιστολή της, προς το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας, το οποίο και έγινε αποδεκτό.
Γαλλία: Στους 483 οι νεκροί, συνολικά πάνω από 28.100 θάνατοι
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 483 νέους θανάτους από τις επιπλοκές του κορωνοϊού την Κυριακή (17/5/2020), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέλθει στους 28.108.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμη, πως ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία μειώθηκε σε 19.361 από 19.432 το Σάββατο (16/5).
Επίσης ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε 2.087 από 2.132 το Σάββατο.
Βρετανία: Ακόμη 170 νεκροί, στους 34.636 συνολικά
Ακόμη 170 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου COVID-19 καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πια τους 34.636, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Alok Sharma.
Πρόκειται ωστόσο για τη μικρότερη αύξηση στον επίσημο απολογισμό από την 24η Μαρτίου, καθώς ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε είναι μειωμένος σε σχέση με τους 468 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν πριν από 24 ώρες.
Επιπλέον, 243.303 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν προς το παρόν διαγνωστεί θετικοί για τον ιό, μια αύξηση 3.142 κρουσμάτων από το Σάββατο 16/5.
Στο μεταξύ, υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Αγγλία γνωστοποίησαν ότι το σύστημα Ενημέρωσης για τους ασθενείς της πανδημίας δεν λειτουργούσε για κάποιο διάστημα το Σάββατο 16/5.
«Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης ενδέχεται, επομένως, να αντικατοπτρίζονται στον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνονται σήμερα» επισημαίνει το NHS England.
Ιταλία: Στους 31.908 οι νεκροί και 225.435 τα κρούσματα – Μειώθηκε ο ρυθμός μετάδοσης του ιού
Σε 225.435 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 31.908 και έχουν θεραπευτεί 125.176 άνθρωποι.
Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 145 άνθρωποι και καταγράφηκαν 675 νέα κρούσματα, ενώ 2.366 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο 24ωρο μειώθηκε σημαντικά με 200 λιγότερα κρούσματα, ενώ μείωση καταγράφει και ο αριθμός των νεκρών, καθώς έχασαν την ζωή τους 8 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.
Ακόμη, οι ιασθέντες είναι 194 λιγότεροι από χθες.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 16/5 το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 224.760 και είχαν χάσει την ζωή τους 31.763 άνθρωποι, ενώ 122.810 είχαν θεραπευθεί.
Πάντως, 762 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 10.311 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ενώ για 57.278 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Για 43η ημέρα οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Στο μεταξύ, την Δευτέρα 18/5 θα ανοίξουν καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας.
Επιπλέον, από τη Δευτέρα 18/5, όπως αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση, μαζί με τους περιφερειάρχες, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν και από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν υπερβολικά μικρή την «απόσταση ασφαλείας» του ενός μέτρου, που ορίσθηκε από την κυβέρνηση του Conte για τους πελάτες καφέ, εστιατορίων, κομμωτηρίων και κουρείων, τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν εκ νέου τη Δευτέρα 18/5.
Ανοίγουν τα σύνορα στην ΕΕ
Πολύ κοντά στο άνοιγμα των συνόρων της με τις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία βρίσκεται η Γερμανία η οποία έκανε αρχήξ με το Λουξεμβούργο.
Οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν να τερματίσουν την υποχρεωτική καραντίνα για όσους επισκέπτονται τη Γερμανία από χώρες της ΕΕ και τη Μ. Βρετανία, τις επόμενες ημέρες.
Οι επισκέπτες από «τρίτες χώρες», για παράδειγμα από την Τουρκία, θα εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα. Με την απόφαση αυτή οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων ακολουθούν σχετική «σύσταση» που είχε διατυπώσει προ ημερών ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.
Η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων ισχύει από τις 9 Απριλίου για όλους τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη Γερμανία, αλλά και για τους ίδιους τους Γερμανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Ελάχιστες εξαιρέσεις γίνονται για εποχικούς εργάτες, αστυνομικούς ή συνεργάτες των υγειονομικών υπηρεσιών. Μία εξαίρεση προβλέπεται και για όσους μετακινούνται καθημερινά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για επαγγελματικούς λόγους.
Στην «Ευρώπη των 27» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, για παράδειγμα, διαμένουν στη Γερμανία αλλά εργάζονται στη Γαλλία και είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά.
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν εξάρσεις της Covid -19
Οι αρχές δεν εντοπίζουν εξάρσεις στα περιστατικά του κορωνοϊού και σε περιοχές που επιστρέφουν στην κανονικότητα προσπαθούν να εντοπίσουν αυξήσεις σε μερικές περιοχές που παραμένουν κλειστές, όπως δήλωσε την Κυριακή (17/5/2020), ο υπουργός Υγείας Alex Azar.
«Το βλέπουμε αυτό σε μέρη που ανοίγουν.
Δε βλέπουμε αυτή την αύξηση στα περιστατικά» δήλωσε ο Azar στην εκπομπή του CNN «State of the Union».
«Βλέπουμε εξάρσεις σε μερικές περιοχές που είναι κυριολεκτικά κοντά σε μερικές πολύ τοπικές καταστάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Διπλάσιος αριθμός τεστ στη Wuhan
Η πόλη Wuhan της Κίνας, από όπου και άρχισε το ξέσπασμα του κορωνοϊού πραγματοποίησε το Σάββατο (16/5/2020) 222.675 τεστ νουκλεϊκού οξέως, σύμφωνα με την τοπική αρχή υγείας.
Πρόκειται σχεδόν για διπλάσιο αριθμό τεστ, από αυτά που πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα νωρίτερα.
Η Wuhan άρχισε μία εκστρατεία στις 14 Μαΐου, για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων, των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, χωρίς να έχουν κάποιο εξωτερικό σύμπτωμα της νόσου, αφού επιβεβαίωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο την πρώτη ομάδα των μολύνσεων από την COVID-19, μετά τον τερματισμό της εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας (8 Απριλίου).
Η πόλη Wuhan της Κίνας, από όπου και άρχισε το ξέσπασμα του κορωνοϊού πραγματοποίησε το Σάββατο (16/5/2020) 222.675 τεστ νουκλεϊκού οξέως, σύμφωνα με την τοπική αρχή υγείας.
Πρόκειται σχεδόν για διπλάσιο αριθμό τεστ, από αυτά που πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα νωρίτερα.
Η Wuhan άρχισε μία εκστρατεία στις 14 Μαΐου, για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων, των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, χωρίς να έχουν κάποιο εξωτερικό σύμπτωμα της νόσου, αφού επιβεβαίωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο την πρώτη ομάδα των μολύνσεων από την COVID-19, μετά τον τερματισμό της εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας (8 Απριλίου).
Σχόλια αναγνωστών