Εξακολουθούν να έχουν την πρωτιά οι ΗΠΑ, όμως Βραζιλία και Ρωσία συνιστούν τις νέες εστίες του ιού
(upd3)Η επιστήμη είναι εκείνη που έχει τον πρώτο λόγο στην καθημερινότητα που έχει διαμορφώσει ο Covid19 σε όλο τον κόσμο για τα κράτη που προχώρησαν και όσα θα προχωρήσουν σε μια νέα καθημερινή ζωή, με τον ιό και το φόβο των μολύνσεων να ρίχνουν τη σκιά τους σε αυτή.
Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως είναι θετικά τα πρώτα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό υγιών ανθρώπων, ανεβάζοντας την αισιοδοξία, καθώς το εμβόλιό της δοκιμάστηκε σε 45 υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού.
Η Moderna σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να αρχίσει ακόμα μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στα τέλη Ιουλίου, την ώρα που ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται έστω και βραδύτερα στις πιο «χτυπημένες» περιοχές αλλά και να βρίσκει νέες εστίες, όπως στη Βραζιλία και στη Ρωσία, όπου καλπάζει κυριολεκτικά.
Οι δύο χώρες βλέπουν τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα και τα θύματα από την επιδημία να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ανησυχία επικρατεί και στην Ινδία, κυρίως λόγω των συνθηκών διαβίωσης των εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών.
Εκατομμύρια πολίτες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και την Ελλάδα, ύστερα από ένα δίμηνο και πλέον lockdown και χάρη στις ασυνήθιστα καλοκαιρινές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ξεχύθηκαν σε πάρκα, δρόμους και παραλίες, επιχειρώντας να επιστρέψουν στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα και να βιώσουν και πάλι στιγμές ελευθερίας, επιθυμώντας να ξεχάσουν το υψηλό τίμημα που πλήρωσαν, κατά τα λεγόμενα του γγ του ΟΗΕ κ António Guterres πλήρωσαν στις χώρες τους με τις διαφορετικές, συχνά αντικρουόμενες, στρατηγικές, που ακολούθησαν.
Η Ευρώπη πρωτοστατεί στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, με το ένα κράτος μετά το άλλο να αίρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, και με το μεγάλο στοίχημα να είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτραπεί και πάλι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή σχεδόν όλες οι Πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την επανέναρξη οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 4,77 εκατομμύρια, οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 315.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,75 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.775.000
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 316.898
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.500.753 και σε νεκρούς με 90.312
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 34.876 θανάτους και τρίτη σε κρούσματα με 247.706
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.007 και 225.886 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 290.678 και 2.722 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 245.595 και 16.370 νεκρούς.
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 231.606 και 27.709 νεκρούς
- Στους 28.111 οι νεκροί στη Γαλλία, 179.693 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 176.551 και οι νεκροί σε 8.003
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.057 και τα κρούσματα σε 122.492
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 263 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.065
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.054 κρούσματα και 4.638
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.285 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 744
- Στους 9.052 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 55.280 τα κρούσματα
- Στα 7.054 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.587 στην Ελβετία που μετρά και 1.881 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 164 οι νεκροί
- Στους 4.140 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 149.435 τα κρούσματα
Θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Moderna: Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα
Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τη δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊού σε ανθρώπους.
Ειδικότερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν αντισώματα.
Κάθε συμμετέχων έχει συμφωνήσει να λάβει δόσεις 25 mcg, 100 mcg ή 250 mcg και στους δύο εμβολιασμούς με 15 άτομα σε κάθε ομάδα.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν δύο δόσεις του πιθανού εμβολίου μέσω ενδομυϊκής ένεσης στον άνω βραχίονα με διαφορά περίπου 28 ημερών.
Στην 43η ημέρα (ή δύο εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση), τα επίπεδα αντισωμάτων στην ομάδα που έλαβε 25 mcg ήταν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν γενικά σε δείγματα αίματος από άτομα που ανέκαμψαν από την ασθένεια.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα των 100 mcg είχαν αντισώματα που «ξεπέρασαν σημαντικά τα επίπεδα» σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει.
Σύμφωνα με την Moderba, το εμβόλιο παρήγαγε επίσης εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του Covid-19 σε τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες.
Σε τέσσερις συμμετέχοντες δόθηκε δόση 25 μικρογραμμαρίων, ενώ οι άλλοι τέσσερις έλαβαν 100 mcg.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης ήταν σε επίπεδα ή πάνω από τα δείγματα αίματος, ανέφερε η εταιρεία.
«Αυτά τα αρχικά δεδομένα της Φάσης 1, αν και είναι πολύ νωρίς, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από φυσική λοίμωξη ξεκινώντας με μια δόση τόσο χαμηλή όσο 25 mg», δήλωσε ο Tal Zaks, επικεφαλής ιατρός της Moderna.
Συνεδριάζει ο ΠΟΥ – Σε αναζήτηση απάντησης για την προέλευση του ιού
Χθες Δευτέρα 18/5, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus άνοιξε την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, την ετήσια συνέλευση των 194 χωρών του ΠΟΥ, η οποία εξαιτίας της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού με τηλεδιάσκεψη, ενώ αντί των τριών εβδομάδων που είναι η συνήθης διάρκειά της θα περιοριστεί σε μόλις δύο ημέρες.
Εν μέσω της πανδημίας, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι η συνέλευση αυτή «θα είναι μια από τις σπουδαιότερες από την ημέρα της ίδρυσης (του ΠΟΥ), το 1948».
Οι χώρες μέλη ευελπιστούν να υιοθετήσουν ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να αρχίσει «το συντομότερο μια διαδικασία εκτίμησης για να εξεταστεί η διεθνής υγειονομική απάντηση και τα μέτρα που ελήφθησαν από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας» κάνοντας παράλληλα έκκληση για την ανάληψη κοινής δράσης.
Το κείμενο ζητεί επίσης από τον ΠΟΥ «να συνεργαστεί στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας με σκοπό να εντοπιστεί η ζωονοτική προέλευση του ιού και να καθοριστεί μέσω ποιας οδού πέρασε στον ανθρώπινο πληθυσμό».
Επιπλέον το σχέδιο απόφασης της ΕΕ καλεί να υπάρξει «παγκόσμια, άμεση και ίση πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και υπογραμμίζει τον ρόλο «του εμβολιασμού σε μεγάλη κλίμακα κατά της covid-19, ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, προκειμένου να προληφθεί να ανασχεθεί και να εξαλειφθεί η μετάδοσή της».
Ωστόσο, οι προσπάθειες έχουν επισκιαστεί από τις σταθερά επιδεινούμενες σχέσεις ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Trump απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε ο ιός στα τέλη του 2019, με αφορμή τον ρόλο της στην εξάπλωση της COVID-19 και έχει επανειλημμένως διατυπώσει ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος του Πεκίνου ότι ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.
Trump: Δεν είμαι ικανοποιημένος από τον ΠΟΥ, είναι μια μαριονέτα της Κίνας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατηγόρησε χθες Δευτέρα 18 Μαΐου τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι είναι μια «μαριονέτα της Κίνας», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό του κορωνοϊού από τον Οργανισμό.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο Trump από τον Λευκό Οίκο, με αφορμή την εκκίνηση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.
«Είναι μια μαριονέτα της Κίνας».
Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς σε αυτόν τον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παρέμεινε αόριστος.
«Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα», είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι ήταν μεγάλο ποσό.
Xi Jinping (Κίνα): Παγκόσμιο κοινό αγαθό το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί στην Κίνα
Tη θέση ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα δημιουργηθεί στην Κίνα θα είναι ένα «παγκόσμιο κοινό αγαθό» διατύπωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην τηλεδιάσκεψη των κρατών – μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Jinping υποστήριξε ότι τα κράτη, όπου οι συνθήκες είναι καλές όσον αφορά την πορεία και τον έλεγχο της επιδημίας, πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιο «άνοιγμα» της κοινωνικής και οικονομικής τους δραστηριότητας, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να μείνουν ανοικτές οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Κίνας είπε πως υποστηρίζει την ανάγκη να γίνει μια ενδελεχής έρευνα στην παγκόσμια αντίδραση απέναντι στον κορωνοϊό ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πολιτική και την οικονομική στήριξη στον ΠΟΥ.
ΗΠΑ: Προσεγγίζουν τους 90.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό
Τους 90.000 ξεπέρασαν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,500 εκατομμύρια, αποτελώντας τον υψηλότερο αριθμό παγκοσμίως και αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί σε όλο τον πλανήτη.
Σημειώνεται πάντως πως οι ΗΠΑ είναι μακράν και η χώρα με τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ παγκοσμίως, καθώς έχουν διενεργηθεί περίπου 11,5 εκατομμύρια κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στις περιοχές όπου έχει επαναρχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
«Βλέπουμε ότι σε μέρη που ανοίγουν, δεν καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων.
Επί της ουσίας βλέπουμε αύξηση σε περιοχές που στην πραγματικότητα είναι κλειστές ακόμα» τόνισε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Alex Azar, αν και έσπευσε να σημειώσει πως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς χρειάζεται χρόνος για να ταυτοποιηθούν και να οριστούν τα νέα κρούσματα.
Όπως είπε κρίσιμης σημασίας για την επανεκκίνηση, θα είναι η επιτήρηση των συμπτωμάτων του ιού στον πληθυσμό και στα δεδομένα των νοσοκομείων.
«Είναι ακόμα νωρίς» είπε ο Azar, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να έρθουν τα στοιχεία από Πολιτείες, όπως η Τζόρτζια και η Φλόριντα που άνοιξαν πρόσφατα.
Σχεδόν και οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επιτρέπουν την επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων, χαλαρώνοντας ακόμα τα μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών, αν και μόλις 14 έχουν ανταποκριθεί στις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές για την άρση των μέτρων που είχαν υιοθετηθεί προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
Εν τω μεταξύ, από χθες 18/5 οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ξεκινούν τη λειτουργία του εν μέσω των ανησυχιών των εργαζομένων για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Η General Motors (GM), η Ford και η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενούς τους, καθώς η επανέναρξη λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελεί μια κρίσιμη φάση στην επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας.
Δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως η Ρωσία
Στους 2.722 ανέρχονται οι νεκροί στη Ρωσία από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη Ρωσία υπολογίζεται σε σε 290.678.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα – μετά τις ΗΠΑ – όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, στο γεγονός ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία έχει σταματήσει, αναφέρθηκε χθες (18/5) ο πρωθυπουργός της χώρας, Mikhail Mishustin, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Mishustin δήλωσε ότι «η κατάσταση γύρω από την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊού παραμένει δύσκολη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».
Νωρίτερα, η Επιτροπή Υγείας της χώρας ανακοίνωσε τη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων από την 1η Μαΐου, και συγκεκριμένα στα 9.000, την ίδια στιγμή που η ημερήσια αύξηση τις προηγούμενες εβδομάδας άγγιζε τις 10.000.
Τέταρτη σε κρούσματα και έκτη σε θανάτους από κορωνοϊό παγκοσμίως η Βραζιλία
Αλματώδη αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα και οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περίπου 8.000 νέα κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται στα 245.595 και η Βραζιλία να βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Επιπλέον, τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν άλλοι 485 θάνατοι, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 16.370.
Πρόκειται για τον έκτο υψηλότερο αριθμός παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν τα αίτια άλλων 2.450 θανάτων.
Ως χθες 94.112 ασθενείς είχαν αναρρώσει, ενώ 130.840 παρέμεναν υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η Βραζιλία καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική.
Επισήμως, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε την 26η Φεβρουαρίου.
Όμως την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι είχαν εντοπιστεί 39 πιθανά κρούσματα από τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο, κάτι που ακόμη προσπαθεί να επαληθεύσει.
Αν και ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στη Βραζιλία ενδέχεται να είναι ως και δεκαπενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα, καθώς δεν γίνονται γενικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, ο ακροδεξιός πρόεδρος J. Bolsonaro εξακολουθεί να τάσσεται κατά των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών της χώρας.
Ανησυχία για την Ινδία - Παράταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι 31/5
Η αρμόδια Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών στην Ινδία (NDMA) ζήτησε την Κυριακή (17/5/2020) την παράταση εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μέχρι την 31η Μαΐου.
Η NDMA έχει την ευθύνη καθορισμού της πολιτικής για τα περιοριστικά μέτρα, ενώ διατύπωσε το αίτημά της με επιστολή της, προς το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας, το οποίο και έγινε αποδεκτό.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 96.000.
Πάντως, αν και το lockdown είναι σε ισχύ έως τα τέλη του μήνα, κάποιες επιχειρήσεις και καταστήματα επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν ενώ παράλληλα επιτρέπεται και η κυκλοφορία των λεωφορείων.
Βρετανία: Ακόμη 170 νεκροί, στους 34.716 συνολικά
Ακόμη 170 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου COVID-19 καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πια τους 34.876, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Alok Sharma.
Πρόκειται ωστόσο για τη μικρότερη αύξηση στον επίσημο απολογισμό από την 24η Μαρτίου, καθώς ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε είναι μειωμένος σε σχέση με τους 468 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν πριν από 24 ώρες.
Επιπλέον, 247.706 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν προς το παρόν διαγνωστεί θετικοί για τον ιό, μια αύξηση 3.142 κρουσμάτων από το Σάββατο 16/5.
Στο μεταξύ, υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Αγγλία γνωστοποίησαν ότι το σύστημα Ενημέρωσης για τους ασθενείς της πανδημίας δεν λειτουργούσε για κάποιο διάστημα το Σάββατο 16/5.
«Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης ενδέχεται, επομένως, να αντικατοπτρίζονται στον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνονται χθες» επισημαίνει το NHS England.
Γερμανία: 21 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό, 342 νέα κρούσματα σε 24 ώρες
Αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 21 θάνατοι και 342 νέα κρούσματα.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκε στους 8.003 νεκρούς ενώ το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης ανέρχεται πλέον σε 176.551.
Πολύ κοντά στο άνοιγμα των συνόρων της με τις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία βρίσκεται η Γερμανία καθώς οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν να τερματίσουν την υποχρεωτική καραντίνα για όσους επισκέπτονται τη Γερμανία από χώρες της ΕΕ και τη Μ. Βρετανία, τις επόμενες ημέρες.
Οι επισκέπτες από «τρίτες χώρες», για παράδειγμα από την Τουρκία, θα εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα.
Με την απόφαση αυτή οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων ακολουθούν σχετική «σύσταση» που είχε διατυπώσει προ ημερών ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.
Η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων ισχύει από τις 9 Απριλίου για όλους τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη Γερμανία, αλλά και για τους ίδιους τους Γερμανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Ελάχιστες εξαιρέσεις γίνονται για εποχικούς εργάτες, αστυνομικούς ή συνεργάτες των υγειονομικών υπηρεσιών. Μία εξαίρεση προβλέπεται και για όσους μετακινούνται καθημερινά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για επαγγελματικούς λόγους.
Στην «Ευρώπη των 27» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, για παράδειγμα, διαμένουν στη Γερμανία αλλά εργάζονται στη Γαλλία και είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά.
Κίνα: Μόλις 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο
Μόλις 7 νέα κρούσματα από κορωνοϊό καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 17/5 ενημερώθηκε για επτά κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, τέσσερα εκ των οποίων αφορούσαν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
Από τα τρία κρούσματα μετάδοσης εγχωρίως, δύο καταγράφηκαν στην επαρχία Τζιλίν και το τρίτο στη Σαγκάη, αναφέρει το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του κινεζικού υπουργείου Υγείας.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 18 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από 12 την προηγουμένη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος χθες.
82 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
Με βάση τα νέα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου ξεκίνησε η πανδημία ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 82.954 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Erdogan: Είναι μια νέα περίοδος ελεγχόμενης κοινωνικής ζωής - Καθολική απαγόρεευση στην Τουρκία από 23/5 έως 26/5
Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος ύστερα από τηλεδιάσκεψη με το κυβερνητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος T. Erdogan ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο της Μουσουλμανικής εορτής Μπαϊραμιού, που ακολουθεί τον ένα μήνα νηστείας του Ραμαζανίου, δηλαδή το τετραήμερο από τις 23 μέχρι τις 26 Μαϊου, θα ισχύει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και για τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.
Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η σχολική χρονιά έληξε και η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ 15 επαρχιών -μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη- θα παραταθεί για άλλες 15 ημέρες.
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της επαναλειτουργίας των τζαμιών και είπε ότι θα υπάρξει ελεγχόμενη επαναλειτουργία από τις 29 Μαΐου που είναι Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους και επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
www.bankingnews.gr
Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως είναι θετικά τα πρώτα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό υγιών ανθρώπων, ανεβάζοντας την αισιοδοξία, καθώς το εμβόλιό της δοκιμάστηκε σε 45 υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού.
Η Moderna σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να αρχίσει ακόμα μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στα τέλη Ιουλίου, την ώρα που ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται έστω και βραδύτερα στις πιο «χτυπημένες» περιοχές αλλά και να βρίσκει νέες εστίες, όπως στη Βραζιλία και στη Ρωσία, όπου καλπάζει κυριολεκτικά.
Οι δύο χώρες βλέπουν τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα και τα θύματα από την επιδημία να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ανησυχία επικρατεί και στην Ινδία, κυρίως λόγω των συνθηκών διαβίωσης των εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών.
Εκατομμύρια πολίτες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και την Ελλάδα, ύστερα από ένα δίμηνο και πλέον lockdown και χάρη στις ασυνήθιστα καλοκαιρινές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ξεχύθηκαν σε πάρκα, δρόμους και παραλίες, επιχειρώντας να επιστρέψουν στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα και να βιώσουν και πάλι στιγμές ελευθερίας, επιθυμώντας να ξεχάσουν το υψηλό τίμημα που πλήρωσαν, κατά τα λεγόμενα του γγ του ΟΗΕ κ António Guterres πλήρωσαν στις χώρες τους με τις διαφορετικές, συχνά αντικρουόμενες, στρατηγικές, που ακολούθησαν.
Η Ευρώπη πρωτοστατεί στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, με το ένα κράτος μετά το άλλο να αίρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, και με το μεγάλο στοίχημα να είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτραπεί και πάλι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή σχεδόν όλες οι Πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την επανέναρξη οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 4,77 εκατομμύρια, οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 315.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,75 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.775.000
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 316.898
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.500.753 και σε νεκρούς με 90.312
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 34.876 θανάτους και τρίτη σε κρούσματα με 247.706
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.007 και 225.886 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 290.678 και 2.722 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 245.595 και 16.370 νεκρούς.
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 231.606 και 27.709 νεκρούς
- Στους 28.111 οι νεκροί στη Γαλλία, 179.693 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 176.551 και οι νεκροί σε 8.003
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.057 και τα κρούσματα σε 122.492
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 263 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.065
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.054 κρούσματα και 4.638
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.285 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 744
- Στους 9.052 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 55.280 τα κρούσματα
- Στα 7.054 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.587 στην Ελβετία που μετρά και 1.881 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 164 οι νεκροί
- Στους 4.140 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 149.435 τα κρούσματα
Θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Moderna: Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα
Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τη δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊού σε ανθρώπους.
Ειδικότερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν αντισώματα.
Κάθε συμμετέχων έχει συμφωνήσει να λάβει δόσεις 25 mcg, 100 mcg ή 250 mcg και στους δύο εμβολιασμούς με 15 άτομα σε κάθε ομάδα.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν δύο δόσεις του πιθανού εμβολίου μέσω ενδομυϊκής ένεσης στον άνω βραχίονα με διαφορά περίπου 28 ημερών.
Στην 43η ημέρα (ή δύο εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση), τα επίπεδα αντισωμάτων στην ομάδα που έλαβε 25 mcg ήταν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν γενικά σε δείγματα αίματος από άτομα που ανέκαμψαν από την ασθένεια.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα των 100 mcg είχαν αντισώματα που «ξεπέρασαν σημαντικά τα επίπεδα» σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει.
Σύμφωνα με την Moderba, το εμβόλιο παρήγαγε επίσης εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του Covid-19 σε τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες.
Σε τέσσερις συμμετέχοντες δόθηκε δόση 25 μικρογραμμαρίων, ενώ οι άλλοι τέσσερις έλαβαν 100 mcg.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης ήταν σε επίπεδα ή πάνω από τα δείγματα αίματος, ανέφερε η εταιρεία.
«Αυτά τα αρχικά δεδομένα της Φάσης 1, αν και είναι πολύ νωρίς, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από φυσική λοίμωξη ξεκινώντας με μια δόση τόσο χαμηλή όσο 25 mg», δήλωσε ο Tal Zaks, επικεφαλής ιατρός της Moderna.
Συνεδριάζει ο ΠΟΥ – Σε αναζήτηση απάντησης για την προέλευση του ιού
Χθες Δευτέρα 18/5, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus άνοιξε την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, την ετήσια συνέλευση των 194 χωρών του ΠΟΥ, η οποία εξαιτίας της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού με τηλεδιάσκεψη, ενώ αντί των τριών εβδομάδων που είναι η συνήθης διάρκειά της θα περιοριστεί σε μόλις δύο ημέρες.
Εν μέσω της πανδημίας, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι η συνέλευση αυτή «θα είναι μια από τις σπουδαιότερες από την ημέρα της ίδρυσης (του ΠΟΥ), το 1948».
Οι χώρες μέλη ευελπιστούν να υιοθετήσουν ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να αρχίσει «το συντομότερο μια διαδικασία εκτίμησης για να εξεταστεί η διεθνής υγειονομική απάντηση και τα μέτρα που ελήφθησαν από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας» κάνοντας παράλληλα έκκληση για την ανάληψη κοινής δράσης.
Το κείμενο ζητεί επίσης από τον ΠΟΥ «να συνεργαστεί στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας με σκοπό να εντοπιστεί η ζωονοτική προέλευση του ιού και να καθοριστεί μέσω ποιας οδού πέρασε στον ανθρώπινο πληθυσμό».
Επιπλέον το σχέδιο απόφασης της ΕΕ καλεί να υπάρξει «παγκόσμια, άμεση και ίση πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και υπογραμμίζει τον ρόλο «του εμβολιασμού σε μεγάλη κλίμακα κατά της covid-19, ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, προκειμένου να προληφθεί να ανασχεθεί και να εξαλειφθεί η μετάδοσή της».
Ωστόσο, οι προσπάθειες έχουν επισκιαστεί από τις σταθερά επιδεινούμενες σχέσεις ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Trump απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε ο ιός στα τέλη του 2019, με αφορμή τον ρόλο της στην εξάπλωση της COVID-19 και έχει επανειλημμένως διατυπώσει ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος του Πεκίνου ότι ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.
Trump: Δεν είμαι ικανοποιημένος από τον ΠΟΥ, είναι μια μαριονέτα της Κίνας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατηγόρησε χθες Δευτέρα 18 Μαΐου τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι είναι μια «μαριονέτα της Κίνας», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό του κορωνοϊού από τον Οργανισμό.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο Trump από τον Λευκό Οίκο, με αφορμή την εκκίνηση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.
«Είναι μια μαριονέτα της Κίνας».
Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς σε αυτόν τον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παρέμεινε αόριστος.
«Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα», είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι ήταν μεγάλο ποσό.
Xi Jinping (Κίνα): Παγκόσμιο κοινό αγαθό το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί στην Κίνα
Tη θέση ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα δημιουργηθεί στην Κίνα θα είναι ένα «παγκόσμιο κοινό αγαθό» διατύπωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην τηλεδιάσκεψη των κρατών – μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Jinping υποστήριξε ότι τα κράτη, όπου οι συνθήκες είναι καλές όσον αφορά την πορεία και τον έλεγχο της επιδημίας, πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιο «άνοιγμα» της κοινωνικής και οικονομικής τους δραστηριότητας, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να μείνουν ανοικτές οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Κίνας είπε πως υποστηρίζει την ανάγκη να γίνει μια ενδελεχής έρευνα στην παγκόσμια αντίδραση απέναντι στον κορωνοϊό ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πολιτική και την οικονομική στήριξη στον ΠΟΥ.
ΗΠΑ: Προσεγγίζουν τους 90.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό
Τους 90.000 ξεπέρασαν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,500 εκατομμύρια, αποτελώντας τον υψηλότερο αριθμό παγκοσμίως και αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί σε όλο τον πλανήτη.
Σημειώνεται πάντως πως οι ΗΠΑ είναι μακράν και η χώρα με τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ παγκοσμίως, καθώς έχουν διενεργηθεί περίπου 11,5 εκατομμύρια κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στις περιοχές όπου έχει επαναρχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
«Βλέπουμε ότι σε μέρη που ανοίγουν, δεν καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων.
Επί της ουσίας βλέπουμε αύξηση σε περιοχές που στην πραγματικότητα είναι κλειστές ακόμα» τόνισε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Alex Azar, αν και έσπευσε να σημειώσει πως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς χρειάζεται χρόνος για να ταυτοποιηθούν και να οριστούν τα νέα κρούσματα.
Όπως είπε κρίσιμης σημασίας για την επανεκκίνηση, θα είναι η επιτήρηση των συμπτωμάτων του ιού στον πληθυσμό και στα δεδομένα των νοσοκομείων.
«Είναι ακόμα νωρίς» είπε ο Azar, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να έρθουν τα στοιχεία από Πολιτείες, όπως η Τζόρτζια και η Φλόριντα που άνοιξαν πρόσφατα.
Σχεδόν και οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επιτρέπουν την επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων, χαλαρώνοντας ακόμα τα μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών, αν και μόλις 14 έχουν ανταποκριθεί στις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές για την άρση των μέτρων που είχαν υιοθετηθεί προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
Εν τω μεταξύ, από χθες 18/5 οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ξεκινούν τη λειτουργία του εν μέσω των ανησυχιών των εργαζομένων για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Η General Motors (GM), η Ford και η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενούς τους, καθώς η επανέναρξη λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελεί μια κρίσιμη φάση στην επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας.
Δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως η Ρωσία
Στους 2.722 ανέρχονται οι νεκροί στη Ρωσία από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη Ρωσία υπολογίζεται σε σε 290.678.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα – μετά τις ΗΠΑ – όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, στο γεγονός ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία έχει σταματήσει, αναφέρθηκε χθες (18/5) ο πρωθυπουργός της χώρας, Mikhail Mishustin, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Mishustin δήλωσε ότι «η κατάσταση γύρω από την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊού παραμένει δύσκολη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».
Νωρίτερα, η Επιτροπή Υγείας της χώρας ανακοίνωσε τη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων από την 1η Μαΐου, και συγκεκριμένα στα 9.000, την ίδια στιγμή που η ημερήσια αύξηση τις προηγούμενες εβδομάδας άγγιζε τις 10.000.
Τέταρτη σε κρούσματα και έκτη σε θανάτους από κορωνοϊό παγκοσμίως η Βραζιλία
Αλματώδη αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα και οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περίπου 8.000 νέα κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται στα 245.595 και η Βραζιλία να βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Επιπλέον, τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν άλλοι 485 θάνατοι, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 16.370.
Πρόκειται για τον έκτο υψηλότερο αριθμός παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν τα αίτια άλλων 2.450 θανάτων.
Ως χθες 94.112 ασθενείς είχαν αναρρώσει, ενώ 130.840 παρέμεναν υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η Βραζιλία καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική.
Επισήμως, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε την 26η Φεβρουαρίου.
Όμως την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι είχαν εντοπιστεί 39 πιθανά κρούσματα από τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο, κάτι που ακόμη προσπαθεί να επαληθεύσει.
Αν και ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στη Βραζιλία ενδέχεται να είναι ως και δεκαπενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα, καθώς δεν γίνονται γενικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, ο ακροδεξιός πρόεδρος J. Bolsonaro εξακολουθεί να τάσσεται κατά των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών της χώρας.
Ανησυχία για την Ινδία - Παράταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι 31/5
Η αρμόδια Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών στην Ινδία (NDMA) ζήτησε την Κυριακή (17/5/2020) την παράταση εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μέχρι την 31η Μαΐου.
Η NDMA έχει την ευθύνη καθορισμού της πολιτικής για τα περιοριστικά μέτρα, ενώ διατύπωσε το αίτημά της με επιστολή της, προς το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας, το οποίο και έγινε αποδεκτό.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 96.000.
Πάντως, αν και το lockdown είναι σε ισχύ έως τα τέλη του μήνα, κάποιες επιχειρήσεις και καταστήματα επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν ενώ παράλληλα επιτρέπεται και η κυκλοφορία των λεωφορείων.
Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη
Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν από χθες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32.007 νεκρούς και 225.886 κρούσματα, άνοιξε από χθες Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας,ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία με τους 27.709 νεκρούς και περισσότερα από 231 χιλιάδες κρούσματα, αναμένεται και αυτή να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές εκτός της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους.
Στο Βέλγιο, ανοίγουν από χθες τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν από χθες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32.007 νεκρούς και 225.886 κρούσματα, άνοιξε από χθες Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας,ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία με τους 27.709 νεκρούς και περισσότερα από 231 χιλιάδες κρούσματα, αναμένεται και αυτή να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές εκτός της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους.
Στο Βέλγιο, ανοίγουν από χθες τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Βρετανία: Ακόμη 170 νεκροί, στους 34.716 συνολικά
Ακόμη 170 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου COVID-19 καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πια τους 34.876, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Alok Sharma.
Πρόκειται ωστόσο για τη μικρότερη αύξηση στον επίσημο απολογισμό από την 24η Μαρτίου, καθώς ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε είναι μειωμένος σε σχέση με τους 468 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν πριν από 24 ώρες.
Επιπλέον, 247.706 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν προς το παρόν διαγνωστεί θετικοί για τον ιό, μια αύξηση 3.142 κρουσμάτων από το Σάββατο 16/5.
Στο μεταξύ, υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Αγγλία γνωστοποίησαν ότι το σύστημα Ενημέρωσης για τους ασθενείς της πανδημίας δεν λειτουργούσε για κάποιο διάστημα το Σάββατο 16/5.
«Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης ενδέχεται, επομένως, να αντικατοπτρίζονται στον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνονται χθες» επισημαίνει το NHS England.
Γερμανία: 21 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό, 342 νέα κρούσματα σε 24 ώρες
Αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 21 θάνατοι και 342 νέα κρούσματα.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκε στους 8.003 νεκρούς ενώ το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης ανέρχεται πλέον σε 176.551.
Πολύ κοντά στο άνοιγμα των συνόρων της με τις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία βρίσκεται η Γερμανία καθώς οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν να τερματίσουν την υποχρεωτική καραντίνα για όσους επισκέπτονται τη Γερμανία από χώρες της ΕΕ και τη Μ. Βρετανία, τις επόμενες ημέρες.
Οι επισκέπτες από «τρίτες χώρες», για παράδειγμα από την Τουρκία, θα εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα.
Με την απόφαση αυτή οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων ακολουθούν σχετική «σύσταση» που είχε διατυπώσει προ ημερών ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.
Η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων ισχύει από τις 9 Απριλίου για όλους τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη Γερμανία, αλλά και για τους ίδιους τους Γερμανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Ελάχιστες εξαιρέσεις γίνονται για εποχικούς εργάτες, αστυνομικούς ή συνεργάτες των υγειονομικών υπηρεσιών. Μία εξαίρεση προβλέπεται και για όσους μετακινούνται καθημερινά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για επαγγελματικούς λόγους.
Στην «Ευρώπη των 27» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, για παράδειγμα, διαμένουν στη Γερμανία αλλά εργάζονται στη Γαλλία και είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά.
Κίνα: Μόλις 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο
Μόλις 7 νέα κρούσματα από κορωνοϊό καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 17/5 ενημερώθηκε για επτά κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, τέσσερα εκ των οποίων αφορούσαν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
Από τα τρία κρούσματα μετάδοσης εγχωρίως, δύο καταγράφηκαν στην επαρχία Τζιλίν και το τρίτο στη Σαγκάη, αναφέρει το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του κινεζικού υπουργείου Υγείας.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 18 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από 12 την προηγουμένη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος χθες.
82 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
Με βάση τα νέα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου ξεκίνησε η πανδημία ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 82.954 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Erdogan: Είναι μια νέα περίοδος ελεγχόμενης κοινωνικής ζωής - Καθολική απαγόρεευση στην Τουρκία από 23/5 έως 26/5
Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος ύστερα από τηλεδιάσκεψη με το κυβερνητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος T. Erdogan ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο της Μουσουλμανικής εορτής Μπαϊραμιού, που ακολουθεί τον ένα μήνα νηστείας του Ραμαζανίου, δηλαδή το τετραήμερο από τις 23 μέχρι τις 26 Μαϊου, θα ισχύει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και για τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.
Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η σχολική χρονιά έληξε και η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ 15 επαρχιών -μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη- θα παραταθεί για άλλες 15 ημέρες.
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της επαναλειτουργίας των τζαμιών και είπε ότι θα υπάρξει ελεγχόμενη επαναλειτουργία από τις 29 Μαΐου που είναι Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους και επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών