Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Άμεσα ορατό ένα 2ο κύμα του ιού σε ΕΕ, ΗΠΑ, ενώ ακάθεκτος θερίζει την Λατινική Αμερική - Πάνω από 348 χιλ. οι νεκροί, στα 5,5 εκατ. τα κρούσματα

ΠΟΥ: Άμεσα ορατό ένα 2ο κύμα του ιού σε ΕΕ, ΗΠΑ, ενώ ακάθεκτος θερίζει την Λατινική Αμερική - Πάνω από 348 χιλ. οι νεκροί, στα 5,5 εκατ. τα κρούσματα
Ευρώπη και ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς με μέτρο υποστηρίζει ο ΠΟΥ καθώς είναι άμεσα ορατό ένα 2ο κύμα και ο ιός είναι δυναμικά ενεργός σε κεντρική και νότια Αμερική, σε νότια Ασία και Αφρική
(upd3)Την ώρα που ακάθεκτος θερίζει την Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την μέγιστη προσοχή σε Ευρώπη και ΗΠΑ, να μην παρασυρθούν από την φθίνουσα πορεία της επιδημίας και να διατηρήσουν ένα μέτρο στην άρση των περιορισμών, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν με ένα δεύτερο κύμα και μια νέα κορύφωση της επιδημίας άμεσα και όχι από φθινόπωρο όπως φοβούνται.
Ο ΠΟΥ τονίζει με έμφαση πως αν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και δεν τηρούνται τα μέτρα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και μια δεύτερη κορύφωση στα κρούσματα και στα θύματα σε κράτη που φαίνεται πως η επιδημία υποχωρεί.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε επισημαίνει πως τα ευρωπαϊκά κράτη και τα κράτη της Βόρειας Αμερικής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας και να ακολουθούν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί αυτή η καθοδική τροχιά της επιδημίας.
Πάντως, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ αίρονται με γοργό ρυθμό τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια οι οικονομίες και οι κοινωνίες να επιστρέψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στη νέα πραγματικότητα προκειμένου να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις ζημίες στην οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη, το ένα κράτος μετά το άλλο δηλώνει έτοιμο να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, έτσι ώστε να κινηθεί ο τουρισμός ενόψει του καλοκαιριού και να τονωθεί η οικονομία, ενώ και στις ΗΠΑ και οι 50 Πολιτείες έχουν προχωρήσει στην άρση των περιορισμών.
Την ίδια στιγμή πάντως, στο «κόκκινο» είναι η Λατινική Αμερική, αλλά και η Κεντρική Αμερική με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το Μεξικό, ενώ αυξημένα κρούσματα καταγράφονται τόσο στη νότια Ασία – κυρίως στην Ινδία – όσο και στην Αφρική.
Και ενώ ο πλανήτης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα από την πλευρά της συνεχίζει να δίνει μάχη με τον χρόνο για να φτάσει κοντά στο εμβόλιο που θα βάλει και οριστικό τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και έξι μήνες η ανθρωπότητα.
Ήδη στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου προστέθηκε και η Novavax Inc, η οποία ανακοίνωσε ότι άρχισε την Φάση 1 των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τον Ιούλιο ενώ και το ρωσικό κρατικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας «Vector» έκανε γνωστό πως σχεδιάζει να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα τέλη Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του ΠΟΥ να αναστείλει την κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης – του φαρμάκου που έπαιρνε προληπτικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump – κατά του κορωνοϊού, καθώς μελέτη έδειξε ότι η χρήση της μπορεί να δημιουργήσει καρδιακά προβλήματα στους ασθενείς και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 348.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,26 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.554.469
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 348.302
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.675.532 και σε νεκρούς με 98.636
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 37.130 θανάτους με 266.590 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.955 και 230.555 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 374.898 και 23.473 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως η Ρωσία με 362.342 και 3.807 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 236.259 και 27.117 νεκρούς
- Στους 28.533 οι νεκροί στη Γαλλία, 183.067 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 181.189 και οι νεκροί σε 8.372
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.451 και τα κρούσματα σε 137.724
- Στην Ινδία τα κρούσματα ανέρχονται σε 145.456 και οι νεκροί σε 4.172
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 269 ενώ τα κρούσματα  στα 11.225
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.992 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.581 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 830
- Στους 9.312 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 57.342 τα κρούσματα
- Στα 7.113 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.746 στην Ελβετία που μετρά και 1.913 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 173 οι νεκροί
- Στους 4.369 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 157.814 τα κρούσματα
Image
Προειδοποίηση ΠΟΥ για άμεσο δεύτερο κύμα

Σαφή προειδοποίηση στα κράτη όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται, να μην χαλαρώσουν και να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει «μια άμεση δεύτερη κορύφωση».
«Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορω
Ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.
Οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.
Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα.
Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες.
Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή.
Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα.
Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα» ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, Mike Ryan, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».
Image
ΗΠΑ: Πάνω από 98.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, 532 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Τους 98.000 ξεπέρασαν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 532 θάνατοι.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 98.223, με όλες τις εκτιμήσεις να δείχνουν πως έως τις αρχές Ιουνίου, οι νεκροί στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό θα έχουν ξεπεράσει τους 100 χιλιάδες.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά έχουν ξεπεράσει τα 1,66 εκατομμύρια ενώ τα 15 εκατομμύρια προσεγγίζουν τα διαγνωστικά τεστ.
Την ίδια στιγμή, υποτονικοί ήταν οι εορτασμοί στις ΗΠΑ για τη Memorial Day, την ημέρα που τιμώνται Αμερικάνοι στρατιώτες που έπεσαν για την πατρίδα.
Πολλές εκδηλώσεις είτε ακυρώθηκαν είτε μεταδόθηκαν μέσω ίντερνετ προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούσαν τις παρελάσεις αλλά και τις εκδηλώσεις που μεταξύ άλλων σηματοδοτούσαν και την έναρξη του καλοκαιριού για τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως και οι 50 Πολιτείες έχουν άρει πολλά από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός, ενώ η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου αλλά και οι θρησκευτικοί χώροι.

Θερίζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Στους 23.473 οι νεκροί στη Βραζιλία

Η πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη είναι αυτή τη στιγμή η Βραζιλία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 807 θάνατοι στη Βραζιλία, αριθμός κατά πολύ υψηλότερος ακόμα και από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι πρώτες σε κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 374.898 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ οι νεκροί υπολογίζονται στους 23.473.
Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι επισπεύδει κατά δύο ημέρες τους περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από τη Βραζιλία, ακριβώς λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Συνεπώς η απαγόρευση θα αρχίσει να ισχύει από τις 06:00 (ώρα Ελλάδας) αύριο Τετάρτη 27/5 αντί για τις 28/5 που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο αποφάσισε να επισπεύσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Χιλή, η οποία κατέγραψε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.895 νέες μολύνσεις.
Η Χιλή έχει συνολικά 73.997 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 761 θανάτων μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα στις 3 Μαρτίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 90% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη πρωτεύουσα Σαντιάγο, το οποίο τελεί υπό lockdown από τις 16/5.
Αλλά και στο Μεξικό, ο κορωνοϊός διασπείρεται με μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα το τελευταίο 24ωρο να έχουν αναφερθεί 239 θάνατοι.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 7.633 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 71.105.
Image
Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία


Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα είναι η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να βλέπει τον αριθμό των μολύσεων και των θανάτων να αυξάνεται καθημερινά.
Xθες 26/5 η Ρωσία ανακοίνωσε πως 174 άνθρωποι πέθαναν α τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός ρεκόρ σε μία ημέρα
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 3.807.
Παράλληλα το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 8.915 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό τους να διαμορφώνεται στα 362.342.
Πάντως, οι Αρχές υποστηρίζουν πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί και ότι έχει αρχίσει μια ελαφρά μείωση.

Συναγερμός στην Ινδία – Ξεπέρασαν τα 145.000 τα κρούσματα

Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Xθες καταγράφηκε  η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η χώρα να ξεπεράσει σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων το Ιράν και να βρεθεί μεταξύ των δέκα χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 145.456  και οι θάνατοι σε 4.172 τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα. 
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε  την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.
Σημειώνεται πάντως πως χθες 25/5 άρχισαν και πάλι οι εσωτερικές πτήσεις στην Ινδία, στις οποίες οι επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα.
Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες μετά τις πτήσεις, κάποια κρατίδια έχουν υιοθετήσει δικά τους περιοριστικά μέτρα, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.
Από την πλευρά της η ινδική εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα επιστρατεύσει επιπλέον 2.600 τραίνα για να βοηθήσει τους περίπου 3,5 εκατομμύρια εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε κρατίδια μακριά από τα σπίτια τους, να επιστρέψουν σε αυτά.
Image
Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα και επανεκκινεί η Ευρώπη

Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βλέπουν τα κρούσματα και τα θύματα από την επιδημία του κορωνοϊου να μειώνονται διαρκώς.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32.877 νεκρούς και 230.158 κρούσματα, παρουσιάζοντας μείωση των κρουσμάτων και περιορισμένη αύξηση των θανάτων, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Από τις 25/5 άνοιξαν τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα water park.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία η οποία μετρά 26.834 νεκρούς και 235.400 κρούσματα, ήρε τα περιοριστικά μέτρα επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ από τις 25/5 άνοιξαν οι ταράτσες και τα πάρκα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη που είχαν εξαιρεθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων
Σημειώνεται πως από τις 21/5 η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, με 36.996 νεκρούς και 262.547 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Χθες ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ανοιχτές αγορές και εκθέσεις αυτοκινήτων στην Αγγλία ενώ σε δεύτερο στάδιο, πιθανώς στις 15 Ιουνίου, θα μπορούν να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης – μη βασικών αγαθών - σε κλειστούς χώρους και εμπορικά κέντρα, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
Στη Γαλλία, η οποία μετρά 28.460 νεκρούς και παραμένει στην τέταρτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ήρθησαν κάποια περιοριστικά μέτρα στις 11/5, αν και πολλοί περιορισμοί παραμένουν καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην χώρα.
Στη Γερμανία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 8.257 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 178.570 έχει ήδη επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Εν τω μεταξύ, θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για 31 ευρωπαϊκά κράτη από τις 15 Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της επιδημίας του κορωνοϊού μελετά η γερμανική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, είναι πολύ πιθανό κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να αποφασιστεί να επιτραπούν από τις 15/6 τα ταξίδια στα άλλα 26 κράτη της ΕΕ και στη Μεγάλη Βρετανία, όπως επίσης και σε Ισλανδία, Λιχτενστάϊν, Νορβηγία και Ελβετία.
Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas είχε εκφράσει την ελπίδα η Γερμανία να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όλους τους προορισμούς από τα μέσα Ιουνίου.

Κίνα: Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Στους 4.634 οι νεκροί

Επτά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα 26/5 στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ δεν αναφέρθηκε κανείς νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
Αναφέρθηκαν επίσης στο υπουργείο 29 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων έναντι 40 που είχαν εντοπιστεί την προηγουμένη.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα από όπου άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.992 κρουσμάτων μόλυνσης.

Στοπ του ΠΟΥ στην υδροξυχλωροκίνη – Προκαλεί καρδιακά προβλήματα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Στην προληπτική αναστολή της κλινικής δοκιμής της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, το οποίο λάμβανε προληπτικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump – σε ασθενείς με κορωνοϊό προχωρά ο ΠΟΥ.
Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η υδροξυχλωροκίνη, στη θεραπεία κατά της Covid-19 φαίνεται ότι δημιουργεί καρδιακά προβλήματα και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον κορωνοϊό
Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19».

Novavax: Αρχίζει τις κλινικές δοκιμές εμβολίου σε ανθρώπους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εύρεση του εμβολίου που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού.
Η εταιρεία Novavax Inc. ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους με ένα πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει για τον κορωνοϊό, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τον Ιούλιο.
Εάν τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, θα αρχίσει μια δεύτερη φάση δοκιμών σε πολλές χώρες που αναμένεται να δείξει εάν το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο του  κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή το ρωσικό κρατικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας «Vector» σχεδιάζει να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα τέλη Ιουνίου με το ινστιτούτο να έχει επιλέξει τρία υποσχόμενα πρωτότυπα εμβολίων για περαιτέρω έρευνα.

Ελβετία: Πιθανόν το φθινόπωρο οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου

Το φθινόπωρο ενδέχεται να είναι διαθέσιμες οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ενός πιθανού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα εμβόλια και την ανοσοποίηση (GAVI Alliance) σε συνέντευξή του σε  ελβετική εφημερίδα, εκτιμώντας ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς μέχρι να γίνει ευρέως διαθέσιμο το εμβόλιο αυτό.
«Δυστυχώς, πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το εμβόλιο και αν θα υπάρχει καθόλου.
Εάν είμαστε τυχεροί, θα έχουμε ενδείξεις το φθινόπωρο ως προς την αποτελεσματικότητα (ενός πιθανού εμβολίου)», δήλωσε ο Seth Berkley, ο επικεφαλής της GAVI, μιλώντας στην εφημερίδα NZZ am Sonntag.
Πρόσθεσε πως «θα είναι μακρύς ο δρόμος από εκείνο το σημείο μέχρι να καταστεί διαθέσιμη μια εγκεκριμένη δραστική ουσία σε μεγάλες ποσότητες για τον παγκόσμιο πληθυσμό».
Ο Seth Berkley, ζητώντας να συντονιστούν παγκοσμίως οι προσπάθειες για την παραγωγή και την κοινή χρήση ενός πιθανού εμβολίου,  υπογράμμισε πως απαιτείται διεθνής συμφωνία για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας ώστε να παραχθεί γρήγορα το εμβόλιο, μόλις βρεθεί.
Όπως ανέφερε «οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να μοιράζονται μεταξύ τους τα εμβόλια στην περίπτωση που εκείνα που διαθέτει κάποια από αυτές δεν είναι καλά».
Συμπλήρωσε ότι είναι πιθανό ορισμένα εμβόλια να λειτουργούν καλύτερα για τους νεότερους και άλλα για τους ηλικιωμένους.
Ακόμη, προέτρεψε  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει σαφείς οδηγίες αναφορικά με τη χρήση και τη διανομή ενός εμβολίου, έτσι ώστε ένα εμβόλιο να μην διατεθεί αρχικά στους πλούσιους σε βάρος των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Κατά τον ίδιο, στην περίπτωση που ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε περιορισμένη ποσότητα, θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιηθεί για την ανοσοποίηση του προσωπικού υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης