Ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, προσεγγίζουν τους 100.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ
(upd4)Επιταχύνεται η διασπορά του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με Βραζιλία, Περού και Μεξικό, να είναι ήδη στο επίκεντρο της επιδημίας, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει σύσταση σε Ευρώπη και ΗΠΑ να μην παρασυρθούν από την φθίνουσα πορεία της επιδημίας και να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, ειδάλλως είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι άμεσα με μια νέα κορύφωση της επιδημίας.
Η Λατινική Αμερική αυτή τη στιγμή καταγράφει σε ημερήσια βάση περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στις οποίες η επιδημία έχει ήδη κορυφωθεί και τώρα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, γεγονός που επιτρέπει στα ευρωπαϊκά κράτη και στις Πολιτείες των ΗΠΑ να αίρουν τους περιορισμούς και να επαναλειτουργούν το μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών τους.
Πάντως, οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τον αριθμό των 100.000 νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού, αν και τα τελευταία 24ωρα βαίνει διαρκώς μειούμενος ο αριθμός των θυμάτων.
Και ενώ ο πλανήτης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα από την πλευρά της συνεχίζει να δίνει μάχη με τον χρόνο για να φτάσει κοντά στο εμβόλιο που θα βάλει και οριστικό τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και έξι μήνες η ανθρωπότητα.
Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται πως τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού ανέρχονται σε 124, εκ των οποίων τα 10 έχουν περάσει στην επόμενη φάση, αυτή της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους, την ώρα που ο ΠΟΥ συγκρατεί τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την ευεργετική δράση της υρδροξυχλωροκίνης, με τους ειδικούς και τους επιστήμονες να επιβεβαιώνουν από πλευράς τους πως στο καλύτερο σενάριο θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες προκειμένου να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5,6 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 350.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,3 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.651.806
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 353.011
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.692.786 και σε νεκρούς με 99.783
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 37.542 θανάτους με 268.616 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 33.072 και 231.139 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 391.222 και 24.512 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως η Ρωσία με 370.680 και 3.968 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 236.259 και 27.117 νεκρούς
- Στους 28.533 οι νεκροί στη Γαλλία, 182.847 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 179.364 και οι νεκροί σε 8.349
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.508 και τα κρούσματα σε 139.511
- Στην Ινδία τα κρούσματα ανέρχονται σε 151.876 και οι νεκροί σε 4.344
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 269 ενώ τα κρούσματα στα 11.265
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.993 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.623 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 846
- Στους 9.334 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 57.455 τα κρούσματα
- Στα 7.139 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.761 στην Ελβετία που μετρά και 1.915 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 173 οι νεκροί
- Στους 4.397 οι νεκροί στην Τουρκία, 158.762 τα κρούσματα
Τα 10 από τα 124 υποψήφια εμβόλια που προηγούνται στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Στα 124 ανέρχονται τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού όπως αναφέρουν σχετικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκ των οποίων τα 10 έχουν καταφέρει να περάσουν στην επόμενη φάση, αυτή της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τα 10 εμβόλια, τα μισά είναι κινεζικά, τα τρία αμερικανικά, το ένα βρετανικό (της Οξφόρδης) και ένα είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 114 αυτά είναι ακόμα σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή μελετώνται στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα
Η ανάπτυξη των 124 εμβολίων γίνεται με οκτώ διαφορετικές τεχνολογίες ή φαρμακευτικές πλατφόρμες (RNA, DNA, αδρανοποιημένος ιός κ.ά.) ενώ εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη αποτελεί το ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck που έχει μεγάλη παράδοση στην ανάπτυξη εμβολίων και που μέχρι τώρα ήταν απών από τις εξελίξεις, ανακοίνωσε αιφνιδίως πως μπαίνει και αυτός στην κούρσα, ότι θα παράγει δύο διαφορετικά εμβόλια και ότι θα στηρίξει ένα αμερικανικό πειραματικό αντιικό φάρμακο του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα που ήδη δοκιμάζεται κλινικά στη Μ. Βρετανία.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, η Merck εξαγόρασε την αυστριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας Themis Bioscience, η οποία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό ενώ το δεύτερο εμβόλιο εμβόλιο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό IAVI, με βάση την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο για τον Έμπολα.
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ευεργετική δράση της υδροξυχλωροκίνης
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν πως η φαρμακευτική ουσία υδροξυχλωροκίνη έχει ευεργετική δράση, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αμφισβητώντας ευθέως την αποτελεσματικότητά της.
Όπως επεσήμανε εις εκ των επικεφαλής του Οργανισμού, ο δρ Mike Ryan, «δεν συνιστούμε ούτε τη χορήγηση ούτε τη λήψη της υδροξυχλωροκίνης ή της χλωροκίνης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, πέραν των στοχευμένων δοκιμών που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών».
Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες ο Οργανισμός ανακοίνωσε την αναστολή δοκιμών με τα εν λόγω φάρμακα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό.
Η ανακοίνωση ήλθε συνεπεία μελέτης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ασθενείς που ελάμβαναν υδροξυχλωροκίνη αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωνε ότι ολοκλήρωσε την προληπτική θεραπεία υδροξυχλωροκίνης.
ΗΠΑ: Πιο κοντά στους 100.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό παρά τη μείωση θανάτων για τρίτο 24ωρο
Ολοένα και πιο κοντά στους 100.000 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς αν και για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων μειώθηκε, την Τρίτη 26/5 καταγράφηκαν άλλα 657 θύματα με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 98.916.
Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά προσεγγίζουν τα 1,7 εκατομμύρια, τα οποία αποτελούν μακράν τα περισσότερα που καταγράφονται σε μια χώρα παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι αν και τον Απρίλιο αναφέρονταν σχεδόν καθημερινά περίπου 2.000 θάνατοι, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές Μαΐου, καθώς έχουν να αναφερθούν τόσο υψηλοί αριθμοί εδώ και 20 ημέρες.
Και ενώ όλες οι Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος από το φθινόπωρο, αναμένεται να στείλει εκατομμύρια Αμερικάνων στα φαρμακεία για το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Ήδη οι μεγάλες φαρμακευτικές αλυσίδες προετοιμάζονται προκειμένου να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση που αναμένεται να υπάρξει, καθώς πολλές από αυτές προχωρούν σε παραγγελίες αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Αμερικάνων προτίθεται να εμβολιαστεί φέτος κατά του ιού της γρίπης.
Την ίδια στιγμή πάντως ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επιχειρούν να επιστρέψουν στη νέα πραγματικότητα.
Η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε χθες Τρίτη 26/5 πως επιτρέπει την επαναλειτουργία των κουρείων και των κομμωτηρίων ενώ είχε προηγηθεί η εντολή να ανοίξουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα καταστήματα λιανεμπορίου, πάντα υπό την τήρηση των κανόνων σχετικά με τις αποστάσεις.
«Η Καλιφόρνια ρίχνει την καμπύλη.
Επεκτείνει τα τεστ.
Και προσεκτικά επαναλειτουργεί επιχειρήσεις.
Όμως ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά τον ιό» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Gavin Newsom.
Σημειώνεται πάντως πως εξακολουθούν να μη λειτουργούν τα καταστήματα τατουάζ, αισθητικής, τα γυμναστήρια, τα μπαρ, τα δημοτικά κέντρα και οι δημόσιες πισίνες ενώ από το άνοιγμα των κουρείων και των κομμωτηρίων εξαιρούνται οι πόλεις του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 20 Πολιτείες είχαν αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων, με την Φλόριντα να κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 6%.
Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Θερίζει σε Βραζιλία
Η πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη από την επιδημία του κορωνοϊού είναι αυτή τη στιγμή η Λατινική Αμερική με τη Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο, σε τέτοιο σημείο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προειδοποιεί για επιτάχυνση του ιού σε αυτές τις χώρες και να ζητά την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού για τη Βραζιλία, η οποία προσεγγίζει τα 400.000 κρούσματα και τους 25.000 θανάτους, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.039 θάνατοι με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 24.512.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν άλλα 16.234 κρούσματα με το σύνολό τους να υπολογίζεται σε 391.222.
Η Βραζιλία είναι δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως και έκτη στον αριθμό των νεκρών.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι Πολιτείες του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου τα νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στο κόκκινο.
Οι δύο πολιτείες επέβαλαν στα τέλη Μαρτίου μέτρα περιορισμού των πολιτών τους, παρά τη σφοδρή αντίσταση που προβάλλει ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Jair Bolsonaro, ο οποίος υποτιμά την επιδημία, κάνοντας λόγο για μια απλή γρίπη.
Πάντως τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις Πολιτείες αυτές δεν ήταν υποχρεωτικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί η πορεία της επιδημίας.
Ρεκόρ κρουσμάτων σε Περού, Μεξικό
Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο το Περού, καθώς αναφέρθηκαν 5.772 νέες μολύνσεις με το σύνολο των κρουσμάτων να προσεγγίζει τα 130.000.
Το Περού ανέφερε επίσης άλλους 159 θανάτους από την επιδημία με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 3.788.
Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης ξεπερνά τα 5.000, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες κυμαινόταν περί τα 4.000, με κύριες εστίες την πρωτεύουσα Λίμα και το γειτονικό λιμάνι Καγιάο.
Χαρακτηριστικό της έντασης της επιδημίας τόσο στο Περού όσο και σε Χιλή και Βραζιλία είναι η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί επιτάχυνσης του ιού στα εν λόγω κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της Λατινικής Αμερικής με τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης πίσω από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Σημειώνεται πως στην χώρα έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε εθνική κλίμακα εδώ και 72 ημέρες, με νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, μεταξύ άλλων μέτρων.
Από τα πλέον πληττόμενα κράτη της επιδημίας του κορωνοϊού είναι το Μεξικό, το οποίο το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε ρεκόρ σε θανάτους και κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικό ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 501 θάνατοι και 3.455 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμοί άνευ προηγουμένου.
Συνολικά γίνεται λόγος για 8.134 θανάτους και για 74.560 κρούσματα.
Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία
Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα είναι η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να βλέπει τον αριθμό των μολύσεων και των θανάτων να αυξάνεται καθημερινά.
Xθες 26/5 η Ρωσία ανακοίνωσε πως 174 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός ρεκόρ σε μία ημέρα
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 3.807.
Παράλληλα το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 8.915 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό τους να διαμορφώνεται στα 362.342.
Πάντως, οι Αρχές υποστηρίζουν πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί και ότι έχει αρχίσει μια ελαφρά μείωση.
Συναγερμός στην Ινδία – Ξεπέρασαν τα 151.000 τα κρούσματα
Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Xθες καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η χώρα να ξεπεράσει σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων το Ιράν και να βρεθεί μεταξύ των δέκα χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 151.876 και οι θάνατοι σε 4.344 τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα.
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.
Σημειώνεται πάντως πως από τις 25/5 άρχισαν και πάλι οι εσωτερικές πτήσεις στην Ινδία, στις οποίες οι επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα.
Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες μετά τις πτήσεις, κάποια κρατίδια έχουν υιοθετήσει δικά τους περιοριστικά μέτρα, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.
Από την πλευρά της η ινδική εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα επιστρατεύσει επιπλέον 2.600 τραίνα για να βοηθήσει τους περίπου 3,5 εκατομμύρια εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε κρατίδια μακριά από τα σπίτια τους, να επιστρέψουν σε αυτά.
Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα και επανεκκινεί η Ευρώπη
Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βλέπουν τα κρούσματα και τα θύματα από την επιδημία του κορωνοϊου να μειώνονται διαρκώς.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32.955 νεκρούς, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Από τις 25/5 άνοιξαν τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα water park.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία η οποία μετρά 27.117 νεκρούς, ήρε τα περιοριστικά μέτρα επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ από τις 25/5 άνοιξαν οι ταράτσες και τα πάρκα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη που είχαν εξαιρεθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων
Σημειώνεται πως από τις 21/5 η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, με 37.130 νεκρούς, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Χθες ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ανοιχτές αγορές και εκθέσεις αυτοκινήτων στην Αγγλία ενώ σε δεύτερο στάδιο, πιθανώς στις 15 Ιουνίου, θα μπορούν να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης – μη βασικών αγαθών - σε κλειστούς χώρους και εμπορικά κέντρα, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
Στη Γαλλία, η οποία μετρά 28.533 νεκρούς και παραμένει στην τέταρτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ήρθησαν κάποια περιοριστικά μέτρα στις 11/5, αν και πολλοί περιορισμοί παραμένουν καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην χώρα.
Στη Γερμανία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 8.349 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 179.364 έχει ήδη επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων ενώ και δεδομένου ότι η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στον προγραμματισμό της για το άνοιγμα της οικονομίας, όπως και να επιτρέψει τα ταξίδια προς 31 ευρωπαϊκά κράτη από τις 15 Ιουνίου.
Κίνα: Μόλις ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Στους 4.634 οι νεκροί
Μόλις ένα νέο κρούσμα της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 27/5 τής αναφέρθηκε μόνο ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 7 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας πως ήταν «εισαγόμενο», δηλαδή ταξιδιώτης που έφτασε μολυσμένος από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια.
Κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που αποκαλεί «εισαγόμενα» έχουν φθάσει πλέον τα 1.732.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 28 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 29 μία ημέρα νωρίτερα, κατά το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου.
Δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου άρχισε ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.993 κρουσμάτων μόλυνσης.
Προειδοποίηση ΠΟΥ για άμεσο δεύτερο κύμα
Σαφή προειδοποίηση στα κράτη όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται, να μην χαλαρώσουν και να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει «μια άμεση δεύτερη κορύφωση».
«Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορω
Ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.
Οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.
Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα.
Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες.
Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή.
Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα.
Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα» ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, Mike Ryan, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».
www.bankingnews.gr
Η Λατινική Αμερική αυτή τη στιγμή καταγράφει σε ημερήσια βάση περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στις οποίες η επιδημία έχει ήδη κορυφωθεί και τώρα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, γεγονός που επιτρέπει στα ευρωπαϊκά κράτη και στις Πολιτείες των ΗΠΑ να αίρουν τους περιορισμούς και να επαναλειτουργούν το μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών τους.
Πάντως, οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τον αριθμό των 100.000 νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού, αν και τα τελευταία 24ωρα βαίνει διαρκώς μειούμενος ο αριθμός των θυμάτων.
Και ενώ ο πλανήτης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα από την πλευρά της συνεχίζει να δίνει μάχη με τον χρόνο για να φτάσει κοντά στο εμβόλιο που θα βάλει και οριστικό τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και έξι μήνες η ανθρωπότητα.
Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται πως τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού ανέρχονται σε 124, εκ των οποίων τα 10 έχουν περάσει στην επόμενη φάση, αυτή της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους, την ώρα που ο ΠΟΥ συγκρατεί τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την ευεργετική δράση της υρδροξυχλωροκίνης, με τους ειδικούς και τους επιστήμονες να επιβεβαιώνουν από πλευράς τους πως στο καλύτερο σενάριο θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες προκειμένου να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5,6 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 350.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,3 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.651.806
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 353.011
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.692.786 και σε νεκρούς με 99.783
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 37.542 θανάτους με 268.616 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 33.072 και 231.139 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 391.222 και 24.512 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως η Ρωσία με 370.680 και 3.968 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 236.259 και 27.117 νεκρούς
- Στους 28.533 οι νεκροί στη Γαλλία, 182.847 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 179.364 και οι νεκροί σε 8.349
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.508 και τα κρούσματα σε 139.511
- Στην Ινδία τα κρούσματα ανέρχονται σε 151.876 και οι νεκροί σε 4.344
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 269 ενώ τα κρούσματα στα 11.265
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.993 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.623 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 846
- Στους 9.334 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 57.455 τα κρούσματα
- Στα 7.139 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.761 στην Ελβετία που μετρά και 1.915 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 173 οι νεκροί
- Στους 4.397 οι νεκροί στην Τουρκία, 158.762 τα κρούσματα
Τα 10 από τα 124 υποψήφια εμβόλια που προηγούνται στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Στα 124 ανέρχονται τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού όπως αναφέρουν σχετικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκ των οποίων τα 10 έχουν καταφέρει να περάσουν στην επόμενη φάση, αυτή της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τα 10 εμβόλια, τα μισά είναι κινεζικά, τα τρία αμερικανικά, το ένα βρετανικό (της Οξφόρδης) και ένα είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 114 αυτά είναι ακόμα σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή μελετώνται στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα
Η ανάπτυξη των 124 εμβολίων γίνεται με οκτώ διαφορετικές τεχνολογίες ή φαρμακευτικές πλατφόρμες (RNA, DNA, αδρανοποιημένος ιός κ.ά.) ενώ εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη αποτελεί το ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck που έχει μεγάλη παράδοση στην ανάπτυξη εμβολίων και που μέχρι τώρα ήταν απών από τις εξελίξεις, ανακοίνωσε αιφνιδίως πως μπαίνει και αυτός στην κούρσα, ότι θα παράγει δύο διαφορετικά εμβόλια και ότι θα στηρίξει ένα αμερικανικό πειραματικό αντιικό φάρμακο του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα που ήδη δοκιμάζεται κλινικά στη Μ. Βρετανία.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, η Merck εξαγόρασε την αυστριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας Themis Bioscience, η οποία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό ενώ το δεύτερο εμβόλιο εμβόλιο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό IAVI, με βάση την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο για τον Έμπολα.
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ευεργετική δράση της υδροξυχλωροκίνης
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν πως η φαρμακευτική ουσία υδροξυχλωροκίνη έχει ευεργετική δράση, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αμφισβητώντας ευθέως την αποτελεσματικότητά της.
Όπως επεσήμανε εις εκ των επικεφαλής του Οργανισμού, ο δρ Mike Ryan, «δεν συνιστούμε ούτε τη χορήγηση ούτε τη λήψη της υδροξυχλωροκίνης ή της χλωροκίνης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, πέραν των στοχευμένων δοκιμών που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών».
Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες ο Οργανισμός ανακοίνωσε την αναστολή δοκιμών με τα εν λόγω φάρμακα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό.
Η ανακοίνωση ήλθε συνεπεία μελέτης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ασθενείς που ελάμβαναν υδροξυχλωροκίνη αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωνε ότι ολοκλήρωσε την προληπτική θεραπεία υδροξυχλωροκίνης.
ΗΠΑ: Πιο κοντά στους 100.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό παρά τη μείωση θανάτων για τρίτο 24ωρο
Ολοένα και πιο κοντά στους 100.000 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς αν και για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων μειώθηκε, την Τρίτη 26/5 καταγράφηκαν άλλα 657 θύματα με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 98.916.
Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά προσεγγίζουν τα 1,7 εκατομμύρια, τα οποία αποτελούν μακράν τα περισσότερα που καταγράφονται σε μια χώρα παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι αν και τον Απρίλιο αναφέρονταν σχεδόν καθημερινά περίπου 2.000 θάνατοι, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές Μαΐου, καθώς έχουν να αναφερθούν τόσο υψηλοί αριθμοί εδώ και 20 ημέρες.
Και ενώ όλες οι Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος από το φθινόπωρο, αναμένεται να στείλει εκατομμύρια Αμερικάνων στα φαρμακεία για το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Ήδη οι μεγάλες φαρμακευτικές αλυσίδες προετοιμάζονται προκειμένου να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση που αναμένεται να υπάρξει, καθώς πολλές από αυτές προχωρούν σε παραγγελίες αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Αμερικάνων προτίθεται να εμβολιαστεί φέτος κατά του ιού της γρίπης.
Την ίδια στιγμή πάντως ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επιχειρούν να επιστρέψουν στη νέα πραγματικότητα.
Η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε χθες Τρίτη 26/5 πως επιτρέπει την επαναλειτουργία των κουρείων και των κομμωτηρίων ενώ είχε προηγηθεί η εντολή να ανοίξουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα καταστήματα λιανεμπορίου, πάντα υπό την τήρηση των κανόνων σχετικά με τις αποστάσεις.
«Η Καλιφόρνια ρίχνει την καμπύλη.
Επεκτείνει τα τεστ.
Και προσεκτικά επαναλειτουργεί επιχειρήσεις.
Όμως ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά τον ιό» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Gavin Newsom.
Σημειώνεται πάντως πως εξακολουθούν να μη λειτουργούν τα καταστήματα τατουάζ, αισθητικής, τα γυμναστήρια, τα μπαρ, τα δημοτικά κέντρα και οι δημόσιες πισίνες ενώ από το άνοιγμα των κουρείων και των κομμωτηρίων εξαιρούνται οι πόλεις του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 20 Πολιτείες είχαν αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων, με την Φλόριντα να κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 6%.
Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Θερίζει σε Βραζιλία
Η πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη από την επιδημία του κορωνοϊού είναι αυτή τη στιγμή η Λατινική Αμερική με τη Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο, σε τέτοιο σημείο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προειδοποιεί για επιτάχυνση του ιού σε αυτές τις χώρες και να ζητά την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού για τη Βραζιλία, η οποία προσεγγίζει τα 400.000 κρούσματα και τους 25.000 θανάτους, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.039 θάνατοι με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 24.512.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν άλλα 16.234 κρούσματα με το σύνολό τους να υπολογίζεται σε 391.222.
Η Βραζιλία είναι δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως και έκτη στον αριθμό των νεκρών.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι Πολιτείες του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου τα νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στο κόκκινο.
Οι δύο πολιτείες επέβαλαν στα τέλη Μαρτίου μέτρα περιορισμού των πολιτών τους, παρά τη σφοδρή αντίσταση που προβάλλει ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Jair Bolsonaro, ο οποίος υποτιμά την επιδημία, κάνοντας λόγο για μια απλή γρίπη.
Πάντως τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις Πολιτείες αυτές δεν ήταν υποχρεωτικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί η πορεία της επιδημίας.
Ρεκόρ κρουσμάτων σε Περού, Μεξικό
Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο το Περού, καθώς αναφέρθηκαν 5.772 νέες μολύνσεις με το σύνολο των κρουσμάτων να προσεγγίζει τα 130.000.
Το Περού ανέφερε επίσης άλλους 159 θανάτους από την επιδημία με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 3.788.
Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης ξεπερνά τα 5.000, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες κυμαινόταν περί τα 4.000, με κύριες εστίες την πρωτεύουσα Λίμα και το γειτονικό λιμάνι Καγιάο.
Χαρακτηριστικό της έντασης της επιδημίας τόσο στο Περού όσο και σε Χιλή και Βραζιλία είναι η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί επιτάχυνσης του ιού στα εν λόγω κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της Λατινικής Αμερικής με τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης πίσω από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Σημειώνεται πως στην χώρα έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε εθνική κλίμακα εδώ και 72 ημέρες, με νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, μεταξύ άλλων μέτρων.
Από τα πλέον πληττόμενα κράτη της επιδημίας του κορωνοϊού είναι το Μεξικό, το οποίο το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε ρεκόρ σε θανάτους και κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικό ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 501 θάνατοι και 3.455 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμοί άνευ προηγουμένου.
Συνολικά γίνεται λόγος για 8.134 θανάτους και για 74.560 κρούσματα.
Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία
Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα είναι η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να βλέπει τον αριθμό των μολύσεων και των θανάτων να αυξάνεται καθημερινά.
Xθες 26/5 η Ρωσία ανακοίνωσε πως 174 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός ρεκόρ σε μία ημέρα
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 3.807.
Παράλληλα το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 8.915 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό τους να διαμορφώνεται στα 362.342.
Πάντως, οι Αρχές υποστηρίζουν πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί και ότι έχει αρχίσει μια ελαφρά μείωση.
Συναγερμός στην Ινδία – Ξεπέρασαν τα 151.000 τα κρούσματα
Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Xθες καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η χώρα να ξεπεράσει σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων το Ιράν και να βρεθεί μεταξύ των δέκα χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 151.876 και οι θάνατοι σε 4.344 τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα.
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.
Σημειώνεται πάντως πως από τις 25/5 άρχισαν και πάλι οι εσωτερικές πτήσεις στην Ινδία, στις οποίες οι επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα.
Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες μετά τις πτήσεις, κάποια κρατίδια έχουν υιοθετήσει δικά τους περιοριστικά μέτρα, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.
Από την πλευρά της η ινδική εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα επιστρατεύσει επιπλέον 2.600 τραίνα για να βοηθήσει τους περίπου 3,5 εκατομμύρια εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε κρατίδια μακριά από τα σπίτια τους, να επιστρέψουν σε αυτά.
Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα και επανεκκινεί η Ευρώπη
Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βλέπουν τα κρούσματα και τα θύματα από την επιδημία του κορωνοϊου να μειώνονται διαρκώς.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32.955 νεκρούς, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Από τις 25/5 άνοιξαν τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα water park.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία η οποία μετρά 27.117 νεκρούς, ήρε τα περιοριστικά μέτρα επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ από τις 25/5 άνοιξαν οι ταράτσες και τα πάρκα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη που είχαν εξαιρεθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων
Σημειώνεται πως από τις 21/5 η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, με 37.130 νεκρούς, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Χθες ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ανοιχτές αγορές και εκθέσεις αυτοκινήτων στην Αγγλία ενώ σε δεύτερο στάδιο, πιθανώς στις 15 Ιουνίου, θα μπορούν να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης – μη βασικών αγαθών - σε κλειστούς χώρους και εμπορικά κέντρα, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
Στη Γαλλία, η οποία μετρά 28.533 νεκρούς και παραμένει στην τέταρτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ήρθησαν κάποια περιοριστικά μέτρα στις 11/5, αν και πολλοί περιορισμοί παραμένουν καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην χώρα.
Στη Γερμανία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 8.349 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 179.364 έχει ήδη επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων ενώ και δεδομένου ότι η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στον προγραμματισμό της για το άνοιγμα της οικονομίας, όπως και να επιτρέψει τα ταξίδια προς 31 ευρωπαϊκά κράτη από τις 15 Ιουνίου.
Κίνα: Μόλις ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Στους 4.634 οι νεκροί
Μόλις ένα νέο κρούσμα της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 27/5 τής αναφέρθηκε μόνο ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 7 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας πως ήταν «εισαγόμενο», δηλαδή ταξιδιώτης που έφτασε μολυσμένος από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια.
Κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που αποκαλεί «εισαγόμενα» έχουν φθάσει πλέον τα 1.732.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 28 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 29 μία ημέρα νωρίτερα, κατά το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου.
Δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου άρχισε ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.993 κρουσμάτων μόλυνσης.
Προειδοποίηση ΠΟΥ για άμεσο δεύτερο κύμα
Σαφή προειδοποίηση στα κράτη όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται, να μην χαλαρώσουν και να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει «μια άμεση δεύτερη κορύφωση».
«Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορω
Ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.
Οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.
Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα.
Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες.
Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή.
Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα.
Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα» ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, Mike Ryan, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών