Τηλεδιάσκεψη σήμερα 3/6 των ηγετών της G7 για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Πάνω από 6,4 εκατομμύρια τα κρούσματα
(upd)Ανοίγουν στο τουρισμό μετά από σχεδόν τρεις μήνες πρωτοφανούς lockdown και χιλιάδες θύματα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, με την Ιταλία να κάνει χθες 3 Ιουνίου το μεγάλο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, και σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία της, χωρίς ωστόσο να βρίσκει θερμή ανταπόκριση από τους εταίρους της στην ΕΕ, οι οποίοι την έχουν κατατάξει στη «μαύρη (τουριστική) λίστα».
Η Ρώμη επιτρέπει ήδη, από χθες, τις μετακινήσεις ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας, σηματοδοτώντας έτσι το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, τα οποία αίρουν τα περιοριστικά μέτρα με απώτερο στόχο να σώσουν τη φετινή τουριστική χρονιά, η Ισπανία θα ανοίξει σταδιακά τη χώρα σε τουρίστες από τις 22/6 και η Γερμανία δήλωσε το άνοιγμα των συνόρων της και την άρση των ταξιδιωτικών οδηγιών εντός της ΕΕ από τις 15 Ιουνίου.
Από πλευράς τους η Τσεχία και η Σλοβακία πρόκειται και αυτές από χθες τα μεσάνυχτα να ανοίξουν τα σύνορα τους ενώ και η Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει την εμπορική δραστηριότητα, θα ανοίξει τα σύνορα της με το Ιράν και το Ιράκ.
Και ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να σταθεί όρθια και να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, στις ΗΠΑ, όπου και πάλι καταγράφονται καθημερινά περισσότεροι από 1.000 θάνατοι, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κρουσμάτων λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd.
Πάντως, η περιοχή που πλήττεται περισσότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η Λατινική Αμερική, όπου Βραζιλία, Χιλή και Μεξικό καταγράφουν καθημερινά ρεκόρ σε θανάτους και σε κρούσματα ενώ σε μεγάλη εστία της επιδημίας εξελίσσεται και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, η Ινδία, η οποία αναφέρει σχεδόν καθημερινά περισσότερα από 8.000 κρούσματα και η οποία ήδη έχει εκτοξευθεί στην έβδομη θέση στον παγκόσμιο χάρτη όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αποτελέσουν τα κύρια θέματα της σημερινής συνεδρίασης που θα έχουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες της G7.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 382.000, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 6,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν, ξεπέρασαν τα 2,7 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 6.445.457
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 382.451
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.841.629 και σε νεκρούς με 106.696
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 39.811 θανάτους με 281.264 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Ιταλία με 33.601 και 233.836 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 555.383 και τέταρτη σε νεκρούς με 31.199
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 431.715 και 5.215 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 240.326 και 27.128 νεκρούς
- Στους 28.836 οι νεκροί στη Γαλλία, 188.450 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 182.370 και οι νεκροί σε 8.551
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.942 και τα κρούσματα σε 157.562
- Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία, ανέρχονται σε 207.615 – Οι νεκροί σε 5.829
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.021 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.837 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 902
- Στους 9.505 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 58.615 τα κρούσματα
- Στα 7.229 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.874 στην Ελβετία που μετρά και 1.920 θανάτους
- Στους 4.585 οι νεκροί στην Τουρκία, 165.555 τα κρούσματα
Ανοίγει τα σύνορα η Ιταλία - Επανεκκίνηση στην Ευρώπη, τελειώνουν τα lockdown
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και στις ΗΠΑ, η Ευρώπη κηρύσσει το τέλος των περιοριστικών μέτρων και «τρέχει» να ανοίξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει την ελευθερία στη μετακίνηση των ανθρώπων.
Κύριο μέλημα των περισσότερων είναι να διασωθεί η φετινή τουριστική χρονιά.
Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, ανοίγει από χθες Τετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα αίρει τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Πάντως, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας, της Περιφέρειας που επλήγη και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου από την 1η Ιουνίου άνοιξαν σχολεία και επιτρέπεται να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες χωρίς κοινό, να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους έως και έξι άτομα και να βγαίνουν έξω οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, η κυβέρνηση Johnson υπερασπίζεται την απόφαση της να επιβάλλει 14 ημέρες περιορισμό στους ταξιδιώτες που μπαίνουν στο έδαφος της από την ερχόμενη Δευτέρα 8/6.
Η Ισπανία, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες 2/6 δεν κατέγραψε κανένα νέο θάνατο, έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες - έως τις 21 Ιουνίου – την κατάσταση ανάγκης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, η οποία παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων ιδιαίτερα στο Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της από τις 15/6 σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία.
Η Ολλανδία, ανοίγει και πάλι καταστήματα και μπαρ ενώ η Γαλλία, όπου για πρώτη φορά εδώ και 13 ημέρες οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100, ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστατορίων στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, στη Σουηδία ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, παραδέχθηκε πως πέθαναν πάρα πολλοί άνθρωποι από τον κορωνοϊό στη Σουηδία και ότι η χώρα του έπρεπε να είχε επιβάλλει περιοριστικά μέτρα.
Παραμένει ο εφιάλτης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ – Πάνω από 106.000 οι νεκροί, άλλοι 1.081 θάνατοι σε ένα 24ωρο
Παραμένει ο εφιάλτης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.081 θάνατοι λόγω του ιού με το σύνολο των νεκρών να ξεπερνά τους 106.000.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί ανέρχονται σε 106.181 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,83 εκατομμύρια, αποτελώντας μακράν τα περισσότερα παγκοσμίως.
Οι ΗΠΑ είναι με βάση τους επίσημους απολογισμούς η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όλες οι Πολιτείες έχουν ανακοινώσει άρση των περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν η οικονομία και οι κοινωνίες, αν και οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd έχουν καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση της αντιμετώπισης του ιού, καθώς πολλοί επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων λόγω της συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων μαζί λόγω των διαδηλώσεων.
Συνδιάσκεψη των ηγετών της G7 – Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού
Τηλεδιάσκεψη με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχουν χθες Τετάρτη 3/6 οι ηγέτες της G7.
Αυτό μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
Σημειώνεται ότι η νέα αυτή τηλεδιάσκεψη θα είναι η τελευταία από μια σειρά διαδοχικών συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες των επτά πλουσιότερων και πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου, οι οποίοι προσπαθούν να συντονίσουν τα βήματα τους στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας προκειμένου να περιορίσουν και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι θα περιέλθει το 2020 σε βαθιά ύφεση.
Στο επίκεντρο η Λατινική Αμερική – Πάνω από 30.000 οι νεκροί στη Βραζιλία
Καλπάζει η επιδημία του κορωνοϊού με τη Βραζιλία, την Χιλή και το Μεξικό να καταγράφουν καθημερινά νέα ημερήσια ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους.
Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Τρίτη 2/6 το όριο των 30.000 θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συνολικά, τα θύματα από την επιδημία του κορωνοϊού ανέρχονται σε 31.199, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 1.262 θανάτων.
Ο προηγούμενος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός στη Βραζιλία ήταν οι 1.188 θάνατοι που είχαν καταγραφεί την 21η Μαΐου.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η πανδημία του κορωνοϊού επιβραδύνεται στη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 28.936 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολό τους να υπολογίζεται σε 555.383.
Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων.
Ρεκόρ όμως κρουσμάτων καταγράφηκε και στην Χιλή.
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη 2/6ότι άλλοι 75 ασθενείς υπέκυψαν, ενώ εντοπίστηκαν 3.527 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμοί που δεν έχουν προηγούμενο.
Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 1.188 νεκρούς επί συνόλου 108.686 κρουσμάτων μόλυνσης.
Η κυβέρνηση του προέδρου Sebastian Pinera αναγκάστηκε να παρατείνει την διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού που είχε επιβάλει ως τουλάχιστον μεθαύριο Παρασκευή 5η Ιουνίου, ειδικά στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας - στο Σαντιάγο και τα προάστιά του - καθώς η εξάπλωση του ιού επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα.
Αλλά και στο Μεξικό οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη 2/6 ότι κατέγραψαν ακόμη 3.891 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ, και άλλους 470 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στο Μεξικό έφθασε έτσι τα 97.326, ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε στους 10.637.
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Ρωσία αλλά ο Putin άρει τους περιορισμούς
Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία, η οποία αποτελεί την τρίτη χώρα παγκοσμίως σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 432.277 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.536 νέα κρούσματα.
Παράλληλα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 5.215 καθώς τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλοι 178 θάνατοι.
Πάντως, αν και η Ρωσία είναι μια από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, ο πρόεδρος Vladimir Putin αρχίζει να αίρει τα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα.
Σημειώνεται πως εδώ και δύο μήνες, οι κάτοικοι της Μόσχας μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Πλέον, θα μπορούν να βγαίνουν για περίπατο τρεις φορές την εβδομάδα ενώ θα επαναλειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις.
Θερίζει την Ινδία ο κορωνοϊός – Ξεπέρασε τα 207.000 κρούσματα, έβδομη παγκοσμίως
Στο νέο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται η Ινδία, η οποία τα τελευταία 24ωρα καταγράφει αλματώδη αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού, με αποτέλεσμα να αποτελεί την έβδομη χώρα παγκοσμίως με τις περισσότερες μολύνσεις ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 8.909 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 207.615.
Οι νεκροί ανέχονται σε 5.815.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, το οποίο όμως δεν απέδωσε.
Μάλιστα πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, πολλοί εργαζόμενοι που είχαν εγκλωβιστεί στα αστικά κέντρα μολύνθηκαν και πλέον με την επιστροφή τους στην ύπαιθρο και στα χωριά τους θα διασπείρουν τον ιό.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως Ινδοί επιστήμονες τονίζουν ότι η Ινδία βρίσκεται ακόμη «πολύ μακριά από την κορύφωση» της πανδημίας.
Κυβερνητικά στελέχη προέβλεπαν ως πρότινος πως η χώρα όδευε να φθάσει στην κορυφή της καμπύλης της επιδημίας είτε εντός του τρέχοντα μήνα, ή τον Ιούλιο.
Κίνα: Κανείς θάνατος, μόλις ένα κρούσμα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο
Μόλις ένα κρούσμα από την επιδημία του κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη 2/6 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τεσσάρων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων στην ηπειρωτική Κίνα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας διευκρίνισε ότι το επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν «εισαγόμενο», όρος που σημαίνει ότι επρόκειτο για ταξιδιώτη που μολύνθηκε στο εξωτερικό προτού φθάσει στην κινεζική επικράτεια.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν ανακοινωθεί πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα και 10 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων.
Το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα είναι 4.634 νεκροί επί συνόλου 83.021 κρουσμάτων.
Μόλις 300 ασυμπτωματικούς ασθενείς στον κορωνοϊό έδειξαν τα τεστ στα 11 εκατομμύρια πολίτες της Wuhan
Στην ανακοίνωση ότι κατόπιν των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν στα περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες της Wuhan, της κινέζικης πόλης από όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν μόλις 300 ασυμπτωματικοί ασθενείς και κανένα κρούσμα, προχώρησαν Κινέζοι αξιωματούχοι.
Όπως ανέφεραν οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα, παρά μόνο ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Κατά τους αξιωματούχους, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που εντοπίστηκαν δεν μπορούν να μολύνουν άλλους, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν, όπως μάσκες, οδοντόβουρτσες και τηλέφωνα, αλλά και σε άλλα που ακούμπησαν όπως πόμολα από πόρτες και κουμπιά ασανσέρ
Σημειώνεται ότι οι Αρχές ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διενέργειας διαγνωστικών τεστ στις 14 Μαΐου και έως χθες είχαν ελέγξει 9,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η κίνηση αυτή έγινε ύστερα από τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Ιταλοί ειδικοί: Ο κορωνοϊός έχει αποδυναμωθεί – Κινδυνολογία τα περί δεύτερου κύματος
Ο νέος κορωνοϊός χάνει το φορτίο του και έχει γίνει πολύ λιγότερο θανατηφόρος, δήλωσε ο Alberto Zangrillo ο οποίος είναι διευθυντής του νοσοκομείου San Raffaele του Μιλάνου.
«Τα test που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες έδειξαν ότι το ιικό φορτίο σε ποσοτικό επίπεδο είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με τα ιικά φορτία πριν από έναν ή δύο μήνες», δήλωσε ο ιταλός γιατρός στο δίκτυο RAI.
Ο Ιταλός γιατρός δήλωσε ότι ορισμένοι ειδικοί «κινδυνολογούν» σχετικά με την προοπτική δεύτερου κύματος κρουσμάτων και ότι οι πολιτικοί οφείλουν να λάβουν υπ΄όψιν τους την νέα πραγματικότητα.
«Πρέπει να ξαναγίνουμε μία κανονική χώρα.
Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκράτηση της χώρας».
«Εν αναμονή επιστημονικής απόδειξης που θα υποστηρίξει την θέση ότι ο ιός έχει εξαφανισθεί... θα καλούσα όσους ισχυρίζονται ότι είναι βέβαιοι να μην προκαλούν σύγχυση στους Ιταλούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Sandra Zampa, υφυπουργός Υγείας, όπως αναφέρει το Reuters.
«Αντίθετα, θα πρέπει να προτρέψουμε τους Ιταλούς να παραμείνουν σε ύψιστη επιφυλακή, να διατηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φορούν μάσκες».
Και δεύτερος γιατρός από την βόρεια Ιταλία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι έχει επίσης διαπιστώσει ότι ο ιός έχει αποδυναμωθεί.
«Η ισχύς που είχε ο ιός πριν από δύο μήνες δεν είναι η ίδια που έχει χθες», δήλωσε ο Matteo Bassetti επικεφαλής της κλινικής Λοιμωδών Νόσων του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.
«χθες είναι σαφές ότι η νόσος Covid-19 είναι διαφορετική».
www.bankingnews.gr
Η Ρώμη επιτρέπει ήδη, από χθες, τις μετακινήσεις ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας, σηματοδοτώντας έτσι το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, τα οποία αίρουν τα περιοριστικά μέτρα με απώτερο στόχο να σώσουν τη φετινή τουριστική χρονιά, η Ισπανία θα ανοίξει σταδιακά τη χώρα σε τουρίστες από τις 22/6 και η Γερμανία δήλωσε το άνοιγμα των συνόρων της και την άρση των ταξιδιωτικών οδηγιών εντός της ΕΕ από τις 15 Ιουνίου.
Από πλευράς τους η Τσεχία και η Σλοβακία πρόκειται και αυτές από χθες τα μεσάνυχτα να ανοίξουν τα σύνορα τους ενώ και η Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει την εμπορική δραστηριότητα, θα ανοίξει τα σύνορα της με το Ιράν και το Ιράκ.
Και ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να σταθεί όρθια και να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, στις ΗΠΑ, όπου και πάλι καταγράφονται καθημερινά περισσότεροι από 1.000 θάνατοι, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κρουσμάτων λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd.
Πάντως, η περιοχή που πλήττεται περισσότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η Λατινική Αμερική, όπου Βραζιλία, Χιλή και Μεξικό καταγράφουν καθημερινά ρεκόρ σε θανάτους και σε κρούσματα ενώ σε μεγάλη εστία της επιδημίας εξελίσσεται και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, η Ινδία, η οποία αναφέρει σχεδόν καθημερινά περισσότερα από 8.000 κρούσματα και η οποία ήδη έχει εκτοξευθεί στην έβδομη θέση στον παγκόσμιο χάρτη όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αποτελέσουν τα κύρια θέματα της σημερινής συνεδρίασης που θα έχουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες της G7.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 382.000, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 6,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν, ξεπέρασαν τα 2,7 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 6.445.457
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 382.451
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.841.629 και σε νεκρούς με 106.696
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 39.811 θανάτους με 281.264 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς η Ιταλία με 33.601 και 233.836 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 555.383 και τέταρτη σε νεκρούς με 31.199
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 431.715 και 5.215 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 240.326 και 27.128 νεκρούς
- Στους 28.836 οι νεκροί στη Γαλλία, 188.450 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 182.370 και οι νεκροί σε 8.551
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.942 και τα κρούσματα σε 157.562
- Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία, ανέρχονται σε 207.615 – Οι νεκροί σε 5.829
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.021 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.837 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 902
- Στους 9.505 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 58.615 τα κρούσματα
- Στα 7.229 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.874 στην Ελβετία που μετρά και 1.920 θανάτους
- Στους 4.585 οι νεκροί στην Τουρκία, 165.555 τα κρούσματα
Ανοίγει τα σύνορα η Ιταλία - Επανεκκίνηση στην Ευρώπη, τελειώνουν τα lockdown
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και στις ΗΠΑ, η Ευρώπη κηρύσσει το τέλος των περιοριστικών μέτρων και «τρέχει» να ανοίξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει την ελευθερία στη μετακίνηση των ανθρώπων.
Κύριο μέλημα των περισσότερων είναι να διασωθεί η φετινή τουριστική χρονιά.
Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, ανοίγει από χθες Τετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα αίρει τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Πάντως, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας, της Περιφέρειας που επλήγη και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου από την 1η Ιουνίου άνοιξαν σχολεία και επιτρέπεται να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες χωρίς κοινό, να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους έως και έξι άτομα και να βγαίνουν έξω οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, η κυβέρνηση Johnson υπερασπίζεται την απόφαση της να επιβάλλει 14 ημέρες περιορισμό στους ταξιδιώτες που μπαίνουν στο έδαφος της από την ερχόμενη Δευτέρα 8/6.
Η Ισπανία, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες 2/6 δεν κατέγραψε κανένα νέο θάνατο, έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες - έως τις 21 Ιουνίου – την κατάσταση ανάγκης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, η οποία παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων ιδιαίτερα στο Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της από τις 15/6 σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία.
Η Ολλανδία, ανοίγει και πάλι καταστήματα και μπαρ ενώ η Γαλλία, όπου για πρώτη φορά εδώ και 13 ημέρες οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100, ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστατορίων στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, στη Σουηδία ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, παραδέχθηκε πως πέθαναν πάρα πολλοί άνθρωποι από τον κορωνοϊό στη Σουηδία και ότι η χώρα του έπρεπε να είχε επιβάλλει περιοριστικά μέτρα.
Παραμένει ο εφιάλτης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ – Πάνω από 106.000 οι νεκροί, άλλοι 1.081 θάνατοι σε ένα 24ωρο
Παραμένει ο εφιάλτης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.081 θάνατοι λόγω του ιού με το σύνολο των νεκρών να ξεπερνά τους 106.000.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί ανέρχονται σε 106.181 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,83 εκατομμύρια, αποτελώντας μακράν τα περισσότερα παγκοσμίως.
Οι ΗΠΑ είναι με βάση τους επίσημους απολογισμούς η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όλες οι Πολιτείες έχουν ανακοινώσει άρση των περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν η οικονομία και οι κοινωνίες, αν και οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd έχουν καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση της αντιμετώπισης του ιού, καθώς πολλοί επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων λόγω της συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων μαζί λόγω των διαδηλώσεων.
Συνδιάσκεψη των ηγετών της G7 – Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού
Τηλεδιάσκεψη με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχουν χθες Τετάρτη 3/6 οι ηγέτες της G7.
Αυτό μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
Σημειώνεται ότι η νέα αυτή τηλεδιάσκεψη θα είναι η τελευταία από μια σειρά διαδοχικών συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες των επτά πλουσιότερων και πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου, οι οποίοι προσπαθούν να συντονίσουν τα βήματα τους στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας προκειμένου να περιορίσουν και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι θα περιέλθει το 2020 σε βαθιά ύφεση.
Στο επίκεντρο η Λατινική Αμερική – Πάνω από 30.000 οι νεκροί στη Βραζιλία
Καλπάζει η επιδημία του κορωνοϊού με τη Βραζιλία, την Χιλή και το Μεξικό να καταγράφουν καθημερινά νέα ημερήσια ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους.
Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Τρίτη 2/6 το όριο των 30.000 θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συνολικά, τα θύματα από την επιδημία του κορωνοϊού ανέρχονται σε 31.199, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 1.262 θανάτων.
Ο προηγούμενος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός στη Βραζιλία ήταν οι 1.188 θάνατοι που είχαν καταγραφεί την 21η Μαΐου.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η πανδημία του κορωνοϊού επιβραδύνεται στη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 28.936 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολό τους να υπολογίζεται σε 555.383.
Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων.
Ρεκόρ όμως κρουσμάτων καταγράφηκε και στην Χιλή.
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη 2/6ότι άλλοι 75 ασθενείς υπέκυψαν, ενώ εντοπίστηκαν 3.527 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμοί που δεν έχουν προηγούμενο.
Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 1.188 νεκρούς επί συνόλου 108.686 κρουσμάτων μόλυνσης.
Η κυβέρνηση του προέδρου Sebastian Pinera αναγκάστηκε να παρατείνει την διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού που είχε επιβάλει ως τουλάχιστον μεθαύριο Παρασκευή 5η Ιουνίου, ειδικά στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας - στο Σαντιάγο και τα προάστιά του - καθώς η εξάπλωση του ιού επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα.
Αλλά και στο Μεξικό οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη 2/6 ότι κατέγραψαν ακόμη 3.891 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ, και άλλους 470 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στο Μεξικό έφθασε έτσι τα 97.326, ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε στους 10.637.
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Ρωσία αλλά ο Putin άρει τους περιορισμούς
Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία, η οποία αποτελεί την τρίτη χώρα παγκοσμίως σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 432.277 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.536 νέα κρούσματα.
Παράλληλα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 5.215 καθώς τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλοι 178 θάνατοι.
Πάντως, αν και η Ρωσία είναι μια από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, ο πρόεδρος Vladimir Putin αρχίζει να αίρει τα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα.
Σημειώνεται πως εδώ και δύο μήνες, οι κάτοικοι της Μόσχας μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Πλέον, θα μπορούν να βγαίνουν για περίπατο τρεις φορές την εβδομάδα ενώ θα επαναλειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις.
Θερίζει την Ινδία ο κορωνοϊός – Ξεπέρασε τα 207.000 κρούσματα, έβδομη παγκοσμίως
Στο νέο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται η Ινδία, η οποία τα τελευταία 24ωρα καταγράφει αλματώδη αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού, με αποτέλεσμα να αποτελεί την έβδομη χώρα παγκοσμίως με τις περισσότερες μολύνσεις ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 8.909 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 207.615.
Οι νεκροί ανέχονται σε 5.815.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, το οποίο όμως δεν απέδωσε.
Μάλιστα πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, πολλοί εργαζόμενοι που είχαν εγκλωβιστεί στα αστικά κέντρα μολύνθηκαν και πλέον με την επιστροφή τους στην ύπαιθρο και στα χωριά τους θα διασπείρουν τον ιό.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως Ινδοί επιστήμονες τονίζουν ότι η Ινδία βρίσκεται ακόμη «πολύ μακριά από την κορύφωση» της πανδημίας.
Κυβερνητικά στελέχη προέβλεπαν ως πρότινος πως η χώρα όδευε να φθάσει στην κορυφή της καμπύλης της επιδημίας είτε εντός του τρέχοντα μήνα, ή τον Ιούλιο.
Κίνα: Κανείς θάνατος, μόλις ένα κρούσμα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο
Μόλις ένα κρούσμα από την επιδημία του κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη 2/6 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τεσσάρων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων στην ηπειρωτική Κίνα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας διευκρίνισε ότι το επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν «εισαγόμενο», όρος που σημαίνει ότι επρόκειτο για ταξιδιώτη που μολύνθηκε στο εξωτερικό προτού φθάσει στην κινεζική επικράτεια.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν ανακοινωθεί πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα και 10 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων.
Το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα είναι 4.634 νεκροί επί συνόλου 83.021 κρουσμάτων.
Μόλις 300 ασυμπτωματικούς ασθενείς στον κορωνοϊό έδειξαν τα τεστ στα 11 εκατομμύρια πολίτες της Wuhan
Στην ανακοίνωση ότι κατόπιν των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν στα περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες της Wuhan, της κινέζικης πόλης από όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν μόλις 300 ασυμπτωματικοί ασθενείς και κανένα κρούσμα, προχώρησαν Κινέζοι αξιωματούχοι.
Όπως ανέφεραν οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα, παρά μόνο ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Κατά τους αξιωματούχους, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που εντοπίστηκαν δεν μπορούν να μολύνουν άλλους, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν, όπως μάσκες, οδοντόβουρτσες και τηλέφωνα, αλλά και σε άλλα που ακούμπησαν όπως πόμολα από πόρτες και κουμπιά ασανσέρ
Σημειώνεται ότι οι Αρχές ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διενέργειας διαγνωστικών τεστ στις 14 Μαΐου και έως χθες είχαν ελέγξει 9,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η κίνηση αυτή έγινε ύστερα από τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Ιταλοί ειδικοί: Ο κορωνοϊός έχει αποδυναμωθεί – Κινδυνολογία τα περί δεύτερου κύματος
Ο νέος κορωνοϊός χάνει το φορτίο του και έχει γίνει πολύ λιγότερο θανατηφόρος, δήλωσε ο Alberto Zangrillo ο οποίος είναι διευθυντής του νοσοκομείου San Raffaele του Μιλάνου.
«Τα test που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες έδειξαν ότι το ιικό φορτίο σε ποσοτικό επίπεδο είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με τα ιικά φορτία πριν από έναν ή δύο μήνες», δήλωσε ο ιταλός γιατρός στο δίκτυο RAI.
Ο Ιταλός γιατρός δήλωσε ότι ορισμένοι ειδικοί «κινδυνολογούν» σχετικά με την προοπτική δεύτερου κύματος κρουσμάτων και ότι οι πολιτικοί οφείλουν να λάβουν υπ΄όψιν τους την νέα πραγματικότητα.
«Πρέπει να ξαναγίνουμε μία κανονική χώρα.
Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκράτηση της χώρας».
«Εν αναμονή επιστημονικής απόδειξης που θα υποστηρίξει την θέση ότι ο ιός έχει εξαφανισθεί... θα καλούσα όσους ισχυρίζονται ότι είναι βέβαιοι να μην προκαλούν σύγχυση στους Ιταλούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Sandra Zampa, υφυπουργός Υγείας, όπως αναφέρει το Reuters.
«Αντίθετα, θα πρέπει να προτρέψουμε τους Ιταλούς να παραμείνουν σε ύψιστη επιφυλακή, να διατηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φορούν μάσκες».
Και δεύτερος γιατρός από την βόρεια Ιταλία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι έχει επίσης διαπιστώσει ότι ο ιός έχει αποδυναμωθεί.
«Η ισχύς που είχε ο ιός πριν από δύο μήνες δεν είναι η ίδια που έχει χθες», δήλωσε ο Matteo Bassetti επικεφαλής της κλινικής Λοιμωδών Νόσων του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.
«χθες είναι σαφές ότι η νόσος Covid-19 είναι διαφορετική».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών