Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακάθεκτος ο κορωνοϊός διεθνώς – Σε κλοιό η Ευρώπη επιβάλλει τοπικά lockdown – Στους 1,12 εκατ. οι νεκροί, στα 40,5 εκατ. τα κρούσματα

Ακάθεκτος ο κορωνοϊός διεθνώς – Σε κλοιό η Ευρώπη επιβάλλει τοπικά lockdown – Στους 1,12 εκατ. οι νεκροί, στα 40,5 εκατ. τα κρούσματα
Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθά και στον κορωνοϊό λέει ολλανδική μελέτη
Μόλις δύο μήνες απέχει η συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της πανδημίας, που όμοιά της σε σφοδρότητα ή πολυπλοκότητα δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος στην ιστορία του.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως λαμβάνουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα, ωστόσο ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν παρουσιάζει τάσεις ύφεσης αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν χαρακτηριστικά την πορεία της επιδημίας.
Χρειάστηκαν μόλις 32 ημέρες για να αυξηθούν τα κρούσματα από τα 30 εκατομμύρια στα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ προηγουμένως είχαν απαιτηθεί 38 ημέρες για να αυξηθούν από τα 20 στα 30 εκατομμύρια και 44 ημέρες για να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα, στην πόλη Ουχάν της Κίνας, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.
Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή στο κόκκινο καθώς καλείται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που εκδηλώνεται με περισσότερα από 150.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Ήδη πολλά κράτη έχουν θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 γαλλικές πόλεις αλλά και στη Λομβαρδία της Ιταλίας αρχής γενομένης από την Πέμπτη 22/10, το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο περιορισμός στις συναθροίσεις τη στιγμή πάντως που επανέρχονται και τα lockdown, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Μαδρίτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 η Ιρλανδία θα γίνει το πρώτο κράτος της ΕΕ που θα επιβάλλει ένα δεύτερο γενικό lockdown ενώ αντίστοιχα μέτρα ανακοίνωσε και η Ουαλία, τη στιγμή που βάλλεται με ιδιαίτερη δριμύτητα και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βλέπει τη μια μετά την άλλη τις μεγαλουπόλεις της – Λίβερπουλ, Λονδίνο, Μάντσεστερ – να τίθενται υπό περιοριστικά μέτρα.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι και αυτές αντιμέτωπες με μια νέα έξαρση κρουσμάτων, καθώς αύξηση μολύνσεων αναφέρουν οι 34 από τις 50 Πολιτείες και ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 220.000, με τις προβλέψεις να είναι εφιαλτικές για τους επόμενους μήνες.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη, τη Λατινική Αμερική ενώ αντιθέτως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Ινδία – το τελευταίο 24ωρο ανέφερε το χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων εδώ και 4 μήνες – και την Κίνα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,12 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 40,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 40.632.190 και οι θάνατοι σε 1.121.574
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 8.258.568 και σε νεκρούς με 220.806
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 154.176 και τρίτη σε κρούσματα με 5.250.727
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 115.197 και τέταρτο το Μεξικό με 86.338
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.816 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.406.667 – Στους 24.205 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 1.002.662 και έκτη η Ισπανία με 974.449
- Έβδομη η Κολομβία με 965.883, όγδοη η Γαλλία με 952.600 και ένατο το Περού με 868.675
- Δέκατο το Μεξικό με 854.926
Image
Στο κόκκινο η Ευρώπη – Δεν αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα – Νέο lockdown στην Ιρλανδία

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Είναι τέτοια η ένταση της επιδημίας στην Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερους από 250.000 θανάτους και περίπου 7,4 εκατομμύρια μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας, που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν σειρά περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν και να ελέγξουν τον ιό.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία  η Γαλλία και η Ρωσία.
Στη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 8.342 άνθρωποι, που αποτελεί και τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε μία εβδομάδα για την Ευρώπη από τα μέσα Μαΐου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ως περιοχή, η Ευρώπη ανακοινώνει περισσότερα κρούσματα καθημερινά σε σύγκριση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί.
Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού:

Ιρλανδία: Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας ξαναμπαίνει σε lockdown και γίνεται το πρώτο κράτος της ΕΕ που προχωρά και πάλι σε αυτό το βήμα.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, τον περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.
Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, εκτός από γάμους και κηδείες με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων
Ωστόσο, τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες όπως στον κλάδο των κατασκευών.
Οι περιορισμοί θα ισχύσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ουαλία:
Σε lockdown δύο εβδομάδων προχωρά από τις 23 Οκτωβρίου και η Ουαλία.
Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 5 Νοεμβρίου.
Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, θα δοθεί εντολή οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ενώ θα κλείσουν παμπ, εστιατόρια και όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
Παράλληλα θα απαγορευτούν οι συναντήσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, τα εμπορικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες.
Δεν θα επιτρέπονται μυστήρια σε χώρους λατρείας με εξαίρεση γάμους και κηδείες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο κόκκινο είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 21.000 νέα κρούσματα και 240 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ μετά την Ουαλία, περιοριστικά μέτρα ήδη ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και στη Βόρεια Αγγλία, ενώ αργά το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τίθεται σε Lockdown από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το Μάντσεστερ γιατί ανέβηκε στο επίπεδο 3 του συναγερμού.
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 20/10, ότι καταγράφηκαν άλλα 21.331 κρούσματα του νέου κορωνοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 18.804 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες.
Άλλοι 241 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό
Η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία.
Ήδη το Λίβερπουλ έχει λάβει περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10 ενώ αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν και στο Μάντσεστερ.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά τις 20:00 το βράδυ.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν,οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.
 Image
Γαλλία: Σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν 20.468 νέα κρούσματα και 262 θάνατοι.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 100 θάνατοι ασθενών από γηροκομεία, οι οποίοι όμως είχαν σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Συνολικά, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 930.745 και οι θάνατοι σε 33.885.
Η χώρα έχει κηρυχθεί από τις 17/10 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις εβδομάδες.
Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο 17/10 με την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron, δεν απέκλεισε  η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.

Ιταλία: Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε στη Λομβαρδία, έγινε γνωστό πως από την Πέμπτη 22/10 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Βάσει της απόφασης αυτής, κλειστά θα είναι τα εμπορικά κέντρα τα Σαββατοκύριακα.
Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε από το βράδυ της Κυριακής (18/10/2020) αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.
Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 21:00 το βράδυ.
Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.
Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών.
Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 09:00 το πρωί.
Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.
Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ισπανία: Με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν κατά πολύ τα 10.000 η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση δραστικών μέτρων σε πολλές περιφέρειες, ανάμεσα τους και η Μαδρίτη, ενώ ήδη συζητά την απαγόρευση κυκλοφορίας για να αναχαιτισθεί το νέο κύμα της πανδημίας.
Η Μαδρίτη έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από  την Παρασκευή (9/10) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Από την Παρασκευή μέχρι και χθες, Δευτέρα, η Ισπανία κατέγραψε άλλες 38.000 μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 974.449.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 217 φθάνοντας τους 33.992.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι για 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για 15 ημέρες ισχύουν από τις 15/10 στην περιφέρεια της Καταλονίας ενώ περιορισμοί έχουν επιβληθεί στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, οι αρχές της αυτόνομης περιοχής της Κανταβρίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, κάλεσαν τους περίπου 530.000 κατοίκους της «να αυτοαπομονωθούν» λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.
Οι κάτοικοι θα πρέπει στο βαθμό που είναι εφικτό, να ματαιώσουν ή να αναβάλουν οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, να μην πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και να μην κυκλοφορούν έξω μετά τις 22:00 το βράδυ.

Βέλγιο: Με την επιδημία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Από χθες Δευτέρα 19/10 τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.


Τσεχία:  Η Τσεχία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό στην Ευρώπη, θα αναμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν αποφασίσει εάν θα επιβάλει ένα νέο καθολικό lockdown, όπως δήλωσε την Κυριακή (18/10/2020) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Karel Havlicek.
Ήδη στην Τσεχία έχουν κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ στα σχολεία η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως.
Επίσης έχουν απαγορευθεί οι αθλητικές δραστηριότητες και έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.
Image
Πολωνία:  Η Πολωνία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και γυμνάσια.
Επίσης εξετάζει σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ελβετία: Σε αυστηρότερους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και η απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων, προχωρά η Ελβετία.
Έτσι, από χθες Δευτέρα 19/10 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 άτομα σε δημόσιους χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ένα έκτακτο συμβούλιο.
Ακόμη, επεκτείνεται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλέον αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση.
Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.
Στην Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 74.422 κρούσματα και 1.823 ασθενείς κατέληξαν.
 

Σερβία: Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.
Μέχρι τις 16/10 , η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19/10 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.
Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι της 11:00 η ώρα το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 36.160 άτομα και απεβίωσαν 776.

Image
ΗΠΑ: Πάνω από 220 χιλ. οι νεκροί από κορωνοϊό – Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα σε Πολιτείες

Το όριο των 220.000 θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού ξεπέρασαν οι ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν την πλέον πληγείσα – σε απόλυτους αριθμούς – χώρα του πλανήτη.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 400 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 220.110 καθώς και περίπου 52.000 νέες μολύνσεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 8,2 εκατομμύρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στις ΗΠΑ αναλογεί το 20% των θανάτων που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 100.000 θανάτους στις 27/5 και τους 200.000 στις 22/9, τη στιγμή που μοντέλα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προβλέπουν πως οι θάνατοι μπορεί να φτάσουν στους 390.000 έως την 1η Φεβρουαρίου.
Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν, η οποία καταγράφει εδώ και ημέρες μεγάλη αύξηση μολύνσεων, αποφασίστηκε η επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο περιορισμός στις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν με το 25% της χωρητικότητας τους τουλάχιστον έως τις 6 Νοεμβρίου.
Πέρα από το Ουισκόνσιν, συναγερμός έχει σημάνει και στην Πολιτεία του Νέου Μεξικό μια και τα νοσοκομεία γεμίζουν και πάλι με ασθενείς με κορωνοϊό.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 13% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, φτάνοντας στα 393.000.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι 34 από τις 50 Πολιτείες ανέφεραν αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μέχρι στιγμή, τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων έχει καταγράψει η Νέα Υόρκη (33.366 νεκροί) και το Τέξας (17.468 θάνατοι), ενώ ακολουθούν Καλιφόρνια, Νιού Τζέρζι και Φλόριντα με περισσότερους από 16.000 νεκρούς η καθεμιά, ενώ πάνω από 7.000 θύματα έχουν ανακοινωθεί σε Μασαχουσέτη, Ιλινόι, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια και Μίσιγκαν.
Image
Αισιοδοξία στην Ινδία για τον κορωνοϊό – Κατέγραψε τα λιγότερα κρούσματα εδώ και 4 μήνες

Τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία ότι τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 46.790 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε σχεδόν 7,6 εκατομμύρια
Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για 587 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει τους 115.197.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως καμπύλη της εξάπλωσης συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση σε σχέση με την κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο, αν και προειδοποιούν πως η θετική αυτή εικόνα είναι πιθανό να ανατραπεί από δυο σημαντικές ινδουιστικές γιορτές, οι οποίες θα γίνουν έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Η Αργεντινή η 5η χώρα παγκοσμίως με περισσότερα από 1 εκ. κρούσματα

Θερίζει ο κορωνοϊός τη Λατινική Αμερική, τη στιγμή που η Αργεντινή έγινε η πέμπτη χώρα παγκοσμίως που μετρά περισσότερα από 1 εκατομμύρια κρούσματα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 12.982 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 451 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά η Αργεντινή μετρά 26.718 νεκρούς επί συνόλου 1.002.662 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Η πλέον πληττόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής παραμένει η Βραζιλία, όπου ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 15.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 271 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Η Βραζιλία έχει καταγράψει πάνω από 5,2 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό, ενώ μετρά και 154.176 νεκρούς.
Πέρα από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, και το Μεξικό βρίσκεται στο κόκκινο.
Άλλωστε είναι η τέταρτη χώρα με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 171 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 3.699 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 86.338 νεκρούς επί συνόλου 854.926 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ρωσία: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και 269 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα (20/10) ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, 16.319, μεταξύ των οποίων τα 4.999 στην πρωτεύουσα Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.431.635.
Οι αρχές ανέφεραν επίσης 269 θανάτους από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 24.635.

Κίνα: Σε ύφεση ο κορωνοϊός, μόλις 19 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 19 νέα εισαγόμενα κρούσματα από 13 που ήταν την προηγούμενη ημέρα και κανείς νέος θάνατος.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν 24 ασυμπτωματικοί φορείς, όλοι τους σε πύλες εισόδου στη χώρα, αν και η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.
Ακόμη 10 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 258 ασθενείς, οι τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.
Συνολικά, έχουν αποθεραπευθεί 80.812 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 εξαιτίας της COVID-19 — ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν παραμένει αμετάβλητος από την άνοιξη — επί συνόλου 85.704 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.
Image
Μελέτη Ολλανδών επιστημόνων: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθά και στην άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό

Στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ορισμένους ανθρώπους, να αμυνθούν καλύτερα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και της λοίμωξης Covid-19 καταλήγουν σε μελέτη τους Ολλανδοί επιστήμονες.

Βάσει της μελέτης που έγινε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολλανδικών νοσοκομείων, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον προηγούμενο χειμώνα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον νέο ιό.
Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.
 Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα, στα οποία φάνηκε ότι το περυσινό τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο ενισχύει την άμυνα των υγιών κυττάρων, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την αντίδραση των κυτταροκινών, ώστε να τα κύτταρα ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά όχι μόνο κατά των ιών της γρίπης, αλλά και κατά του κορωνοϊού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει πως το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι και των δύο λοιμώξεων, τόσο της γρίπης όσο και της Covid-19, φέτος το χειμώνα».
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη.
Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ' εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 

Ιωαννίδης (Stanford): Στο 0,15% η θνητότητα παγκοσμίως από κορωνοϊό – Κάτω από 0,04% σε ηλικίες κάτω των 70

Στο 0,15% εκτιμά ότι κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο η θνητότητα από την επιδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με μελέτη του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα Γ. Ιωαννίδη, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στο «Bulletin of the WHO», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η μελέτη συνθέτει δεδομένα από 82 μελέτες σχετικά με τη θνητότητα του κορωνοϊού.
Βάσει αυτής, η διάμεση θνητότητα είναι 0,23% στο γενικό πληθυσμό και 0,05% στα άτομα κάτω των 70 ετών.
Αν γίνει διόρθωση για το γεγονός ότι οι έως τώρα μελέτες αφορούν περισσότερο πληθυσμούς σε χώρες με υψηλό φορτίο θανάτων (αν δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να λάβει υπόψη του δείγματα του πληθυσμού εξίσου από κάθε γωνιά της Γης), ο κ.Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι η πραγματική μέση θνητότητα της Covid-19 στις περισσότερες χώρες πιθανότατα είναι κάτω του 0,20%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρεί ότι είναι ίσως 0,15% συνολικά (ανεξαρτήτως ηλικίας) και 0,03% έως 0,04% στα άτομα κάτω των 70.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στους 1.000 ανθρώπους στον κόσμο που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό, πεθαίνουν περίπου οι δύο, ενώ στους ανθρώπους έως 70 ετών η αναλογία είναι πολύ μικρότερη (περίπου τέσσερις θάνατοι ανά 10.000 κρούσματα).
Όπως πιστεύει, με τα κατάλληλα μη φαρμακευτικά μέτρα για την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων, η πραγματική θνητότητα μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στο μέλλον.
Μετά από τις νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις του, ο Γ. Ιωαννίδης για μια ακόμη φορά τάσσεται εναντίον μιας επανάληψης των μέτρων lockdown στις διάφορες χώρες.
Σε μια άλλη δημοσίευση του στο ευρωπαϊκό περιοδικό «European Journal of Clinical Investigation», ο Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος είναι διεθνώς γνωστός στο πεδίο της ιατρικής στατιστικής, επιχειρεί μια συνολική εκτίμηση της επιδημιολογίας της Covid-19 στον πλήρη πανδημικό κύκλο (2020-2024).
Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν πεθάνει από κορονοϊό 1,58 έως 8,76 εκατομμύρια άνθρωποι.
Όπως αναφέρει, πόσοι τελικά θα είναι οι θάνατοι, θα εξαρτηθεί από μια πλειάδα παραγόντων, όπως κατά πόσο θα προστατευθούν αποτελεσματικά οι ηλικιωμένοι και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, πόσο γρήγορα και ευρέως διαθέσιμα θα είναι τα εμβόλια και οι άλλες θεραπείες, πόσο σωστά μέτρα θα ληφθούν, ποια θα είναι η αλληλεπίδραση κορωνοϊού και ιών της γρίπης, πόσο συχνές θα είναι οι επαναληπτικές λοιμώξεις Covid-19 στα ίδια άτομα κ.α.
Ο κ.Ιωαννίδης επισημαίνει τις μεγάλες διαφορές στη θνητότητα της Covid-19: στις αρχές Οκτωβρίου 66 χώρες κατέγραφαν λιγότερο από ένα θάνατο ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ 17 χώρες ξεπερνούσαν τους 50 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Τονίζει ότι,
εξαιτίας και αυτών των διαφορών, παραμένει άγνωστο πόσο χρόνο θα χρειαστεί η πανδημία για να κάνει ένα πλήρη κύκλο παγκοσμίως (μπορεί να ολοκληρωθεί πριν ή μετά το 2024).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης