Σε μερικό lockdown από σήμερα 2/11 η Γερμανία και το Βέλγιο - Ακολουθούν στις 4/11 η Πορτογαλία και στις 5/11 το Ηνωμένο Βασίλειο
(upd)Ο κορωνοϊός δείχνει τα «δόντια» του κι επελαύνει ανεξέλεγκτος κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να δοκιμάζονται σκληρά για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 6 μηνών.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς δοκιμάζοντας και πάλι τα συστήματα υγείας και τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στην Ευρώπη, η οποία την περασμένη Παρασκευή 30/10 κατέγραψε περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα, ολοένα και περισσότερα κράτη πηγαίνουν σε «μερικό» lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη ραγδαία διασπορά του ιού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από σήμερα 2/11 και για ένα μήνα η Γερμανία εισέρχεται σε καθεστώς «μερικού» lockdown, όπως και το Βέλγιο, κίνηση στην οποία έχει προχωρήσει ήδη από τις 30/10 η Γαλλία και στην οποία θα προχωρήσουν από τις 4/11 η Πορτογαλία και από τις 5/11 το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου του ιού η Σλοβακία προχωρά σε τεστ στα 5,4 εκατομμύρια του πληθυσμού της.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες αφήνουν πίσω τον Οκτώβριο με μια σειρά αρνητικών ρεκόρ καθώς κατά τη διάρκεια του μήνα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων σε τουλάχιστον 31 Πολιτείες και ρεκόρ θανάτων σε 14 Πολιτείες.
Και ενώ οι νεκροί στις ΗΠΑ προσεγγίζουν τους 231.000, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα, τονίζοντας πως ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας από την έναρξη της επιδημίας.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Ινδία, Κίνα και Αυστραλία, η οποία ανακοίνωσε πως το Σάββατο 31/10 και για πρώτη φορά από τις 9 Ιουνίου, δεν καταγράφηκε ούτε ένα εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 46,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 31 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 46.834.826 και οι νεκροί σε 1.203.958
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.268.896 και σε νεκρούς με 231.320
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 160.074 και τρίτη σε κρούσματα με 5.545.705
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 122.607 και τέταρτο το Μεξικό με 91.895
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 46.807 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.624.648 – Στους 28.026 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.458.678, έκτη η Ισπανία με 1.185.678 και έβδομη η Αργεντινή με 1.173.533
- Όγδοη η Κολομβία με 1.082.767, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 1.038.054 και δέκατο το Μεξικό με 929.392
Συναγερμός στην Ευρώπη – Σε μερικό lockdown από σήμερα 2/11 Γερμανία, Βέλγιο – Lockdown σε Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο
Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση» στο να ελέγξουν τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων COVID-19, καθώς οι πολίτες τους έχουν κουραστεί με τους νέους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή τους, δήλωσε σήμερα 2/11, κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Σαφώς, ο κόσμος έχει εκνευριστεί και έχει κάθε δικαίωμα να εκνευρίζεται.
Έχει κουραστεί, ... Όμως, οι κυβερνήσεις, ιδίως στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση.
Πρέπει να περιορίσουμε τον ιό, να αμβλύνουμε την πίεση αυτής της επιδημίας.
Οι επιλογές τους είναι περιορισμένες».
Στη «συνταγή» του lockdown προσφεύγουν ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού, η οποία στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει ήδη περισσότερα από 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Ευρώπη αποτελεί την τρίτη πληγείσα περιοχή του κόσμου όσον αφορά τις μολύνσεις και τη δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Ωστόσο, και δεδομένου ότι πλέον αποτελεί την περιοχή όπου η επιδημία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα ενώ οι μισές από τις νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί στην Γηραιά Ήπειρο), όλες οι κυβερνήσεις λαμβάνουν διαρκώς νέα μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να κρατήσουν όρθια τα συστήματα υγείας τους.
Στην προσπάθεια αυτή ολοένα και περισσότερα κράτη πηγαίνουν σε «μερικό» lockdown, όπως συμβαίνει από σήμερα στη Γερμανία και στο Βέλγιο.
Συγκεκριμένα:
Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 12.097 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να φθάνει τις 545.027, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και 49 θάνατοι, οι οποίοι έφτασαν τους 10.530.
Υπό αυτά τα δεδομένα, από σήμερα και για έναν μήνα, κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ δέκα προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Τα σύνορα της Γερμανίας θα παραμείνουν ανοιχτά.
Οι γερμανικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα νοσοκομεία σύντομα θα κορεστούν λόγω όχι τόσο του ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ αλλά κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, μια και πολλοί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Πάντως, δεν έλειψαν χθες Κυριακή 1/11 διαδηλώσεις από αρνητές της πανδημίας σε πολλές πόλεις της Γερμανίας
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Ηνωμένο Βασίλειο: Καθολικό lockdown από την Πέμπτη 5/11/2020 έως τις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson.
«Από την Πέμπτη έως τις αρχές Δεκεμβρίου πρέπει να μείνετε στο σπίτι, μπορείτε να βγείτε μόνο για συγκεκριμένους λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο 31/10 ο Johnson.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19 εκτός εάν λάβει δρακόντεια μέτρα.
Ο Johnson παρουσίασε τα μέτρα ως μέρος μιας νέας δέσμης περιορισμών που θα καλύπτει όλη την Αγγλία.
Όμως, μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η ανακοίνωση του lockdown, μετά από μια έντονη μέρα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου ευθυγραμμίζει την Αγγλία με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, που προχώρησαν σε παρόμοια δραστικά μέτρα.
Το μέτρο αυτό δεν αφορά τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το μέτρο της καραντίνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα των αρχών της κάθε βρετανικής επαρχίας.
Πορτογαλία: Σε νέο lockdown από τις 4 Νοεμβρίου για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προχωρά η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας καλεί τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.
Ο πρωθυπουργός Antonio Costa δήλωσε ότι τα μέτρα θα καλύπτουν 121 δήμους, ανάμεσά τους οι περιφέρειες της Λισαβόνας και του Πόρτο.
Στις πληγείσες περιοχές από την επιδημία κατοικεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Πορτογαλίας που είναι περίπου 10 εκατομμύρια.
Ισπανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Ισπανία, από την αρχή της πανδημίας: 55.019 νέες μολύνσεις, είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας και υπερδιπλασιασμός των 25.595 νέων λοιμώξεων της Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 379, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 σε 36.257 στην Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας ενέκρινε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα μετάδοσης.
Οι 379 νέοι θάνατοι ήταν η πλέον απότομη ημερήσια άνοδος κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τους σχεδόν 900 θανάτους που καταγράφονταν καθημερινά κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου.
Το άλμα στις λοιμώξεις μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη συσσώρευση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τριήμερης αργίας στη χώρα.
Το επίσημο σύνολο των λοιμώξεων ανέρχεται πλέον σε 1.240.697, αλλά ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez έχει δηλώσει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πάνω από 3 εκατομμύρια με βάση μελέτες και εκτιμήσεις.
Συνολικά στη χώρα οι νεκροί έφτασαν τις 35.878, ενώ οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό είναι 1.185.678.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Μετά τα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από τις 26/10 επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Με 22.253 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 233 θανάτους, οι γιατρί ζητούν «άμεσο lockdown»
Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 22.253 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 233 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη 3/11 ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα, θα είναι η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, η επέκταση της τηλεκπαίδευσης και στους μαθητές του γυμνασίου, ίσως και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών άνω των 70 ετών.
Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα δεύτερο γενικό lockdown.
Πάντως, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο: Εισέρχεται σε lockdown από σήμερα Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Παράλληλα, η Σλοβακία ξεκίνησε το Σάββατο 31/10 ένα πρόγραμμα για την υποβολή σε τεστ αντιγόνων για την COVID-19 όλου του πληθυσμού της χώρας, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε όλον τον κόσμο, αν και ήδη
Το Σάββατο 31/10 το τεστ έκαναν 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς, οι 25.850 ή ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί και θα πρέπει να μπουν τώρα σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Jaroslav Nad.
Πάντως, η κυβέρνηση της Σλοβακίας σχεδιάζει να υποβάλει σε εξετάσεις σχεδόν όλον τον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.
Αν και η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.
Στα σχέδια των αρχών είναι να γίνει και ένας δεύτερος γύρος εξετάσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή όσοι μπορεί να μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία είναι η πρώτη χώρα αυτού του μεγέθους που διοργανώνει τη διεξαγωγή τεστ σε εθνικό επίπεδο, ενώ πιο μικρά κράτη της Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο και το Μονακό, έχουν ανακοινώσει επίσης προγράμματα εξέτασης για COVID-19 σε αυτό το εύρος.
Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Δανία: Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώθηκε στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.
Μαύρος ο Οκτώβριος για ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού: Στους 231.000 οι νεκροί – Ρεκόρ κρουσμάτων σε 31 Πολιτείες
Λιγότερο από ένα 24ωρο έχει απομείνει από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξελίσσεται στον απόλυτο εφιάλτη για τους Αμερικάνους.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι Μεσοδυτικές Πολιτείες, οι οποίες και καταγράφουν ρεκόρ εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, αν και ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας με συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, τουλάχιστον 31 Πολιτείες ανέφεραν τουλάχιστον ένα ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 21 Πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία ενώ 14 έκαναν λόγο για τουλάχιστον ένα ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από τον κορωνοϊό.
Το περασμένο Σάββατο 31/10 ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων ανήλθε στα 78.380, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 128,2% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Και ενώ το εμβόλιο απέχει ακόμα αρκετούς μήνες από το να διατεθεί ευρέως στον πληθυσμό και ενώ πλησιάζουν οι ψυχροί μήνες του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμα οι ΗΠΑ δεν έχουν δει τα χειρότερα από την επιδημία.
Και για αυτό το λόγο συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και να κρατούν τις αποστάσεις, επισημαίνοντας ότι αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά των Αμερικάνων, δεν πρόκειται να μειωθούν τα κρούσματα.
Ο Οκτώβριος ήταν πραγματικά «μαύρος» για τις ΗΠΑ όσον την επιδημία του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Οκτώβριο καταγράφηκαν τα 6 από τα 7 υψηλότερα ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων, με το υψηλότερο να αναφέρεται την περασμένη Παρασκευή 30/10, όταν και έφτασαν τα 99.321.
Παράλληλα στις 31/10 οι ασθενείς που νοσούσαν σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ με κορωνοϊό, ανέρχονταν σε 47.374, αριθμός αυξημένος κατά 65,6% σε σχέση με τις 20/9.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ενδεχομένως ο Δεκέμβριος να καταστεί ο πιο δύσκολος μήνας όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ενώ φουντώνουν οι φωνές εκείνες που υποστηρίζουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος προκειμένου να εφαρμοστούν πιο σκληρά μέτρα – π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, κλείσιμο των μπαρ σε συγκεκριμένες περιοχές - για να προληφθεί και να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού καθώς και τα υποχρεωτικά lockdown.
Ινδία: Στα 8,23 εκατομμύρια τα κρούσματα αλλά ο κορωνοϊός επιβραδύνεται
Στα 8,23 εκατομμύρια ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία, αν και η επιδημία παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες τάσεις επιβράδυνσης.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 45.231 νέα κρούσματα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 8,23 εκατομμύρια.
Παράλληλα, καταγράφηκαν 496 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 122.607.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ημερήσια βάση βρίσκονται σε πτώση στην Ινδία, μετά την κορύφωσή τους τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν πως ενδέχεται να ενσκήψει νέα αναζωπύρωση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας την τρέχουσα περίοδο ινδουιστικών εορτών, ως τα μέσα Νοεμβρίου.
Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από 250.000 νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό
Αν και με τάσεις επιβράδυνσης, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να σαρώνει τη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες χώρες.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.100 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και ακόμη 190 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 160.074 επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Στο Μεξικό η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 4.430 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν 142 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 91.895 θανάτους επί συνόλου 929.392 μολύνσεων, αν και στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 θα αποδειχθεί επίσης πιθανότατα πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.
Την ίδια στιγμή, Αργεντινή και Κολομβία μετρούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα.
Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία κορωνοϊού – 24 κρούσματα σε 24 ώρες
Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 24 κρούσματα, όσα ήταν και την προηγούμενη.
Από τα 24 κρούσματα, τα 21 ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα 3 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ.
Εντοπίστηκαν 30 ασυμπτωματικοί φορείς, από 69 την προηγουμένη.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Είκοσι ασθενείς, και σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος αριθμός με αυτόν της προηγουμένης, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 363, δώδεκα σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.021 κρουσμάτων.
Ισραήλ: Ξεκίνησε σε ανθρώπους η κλινική δοκιμή του εμβολίου BriLife
Τις δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19 το οποίο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα είναι έτοιμο για να διανεμηθεί στο ευρύ κοινό στα τέλη του επόμενου καλοκαιριού, ξεκίνησε την Κυριακή 1/11 το Ισραήλ.
Σε αυτή την αρχική δοκιμή συμμετέχουν 80 εθελοντές, ενώ τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει μια δεύτερη σε 960 άτομα και σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, τότε η τρίτη φάση είναι προγραμματισμένη για το διάστημα Απριλίου-Μαΐου με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών.
Σημειώνεται ότι οι δοκιμές του εμβολίου "BriLife" σε ζώα είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο και την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για να προχωρήσει στην επόμενη φάση.
«Είμαστε στην τελική ευθεία», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών, το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας.
Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες στρέφονται σε νέο φάρμακο, την απροτινίνη
Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα νέο φάρμακο, η απροτινίνη, φαίνεται να δρα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 και, γι' αυτό, αξίζει να δοκιμαστεί ως υποψήφιο αντι-ιικό φάρμακο στην περίπτωση της νόσου Covid-19. Η απροτινίνη (aprotinin) είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας της πρωτεϊνάσης.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου και του Πανεπιστημίου του Κεντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μάρτιν Μικαέλις και Γίντριχ Κίνατλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cells", βρήκαν ότι η απροτινίνη εμποδίζει την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα και συνεπώς θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία κατά της Covid-19.
Η απροτινίνη διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού σε διάφορα είδη κυττάρων. Τα αερολύματα απροτινίνης έχουν εγκριθεί ήδη στη Ρωσία για τη θεραπεία της γρίπης και μπορούν εύκολα να δοκιμαστούν επίσης κατά του νέου κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε ο Dr. Mickaelis, "το αερόλυμα απροτινίνης έχει αναφερθεί ότι είναι υπερβολικά καλά ανεκτό στους ασθενείς με γρίπη. Συνεπώς έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρής Covid-19, αν χορηγηθεί νωρίς μετά τη διάγνωση της νόσου".
Αισιόδοξα νέα για την αναχαίτιση της πανδημίας φέρνει το τεστ των ασυμπτωματικών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Τεστ νέας τεχνολογίας ικανό να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού, αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
To τεστ των ασυμπτωματικών το οποίο δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Σε ορισμένα μέλη του προσωπικού και φοιτητές του πανεπιστημίου αυτά τα τεστ θα διεξαχθούν ως μέρος της μελέτης και τα άτομα αυτά θα εκπαιδευτούν στον τρόπο επεξεργασίας και καταγραφής αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης» που ακολουθεί η χώρα.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, το οποίο συνεργάζεται με την AstraZeneca για την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αναπτύξει το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα των τεστ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Durham.
www.bankingnews.gr
Παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς δοκιμάζοντας και πάλι τα συστήματα υγείας και τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στην Ευρώπη, η οποία την περασμένη Παρασκευή 30/10 κατέγραψε περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα, ολοένα και περισσότερα κράτη πηγαίνουν σε «μερικό» lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη ραγδαία διασπορά του ιού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από σήμερα 2/11 και για ένα μήνα η Γερμανία εισέρχεται σε καθεστώς «μερικού» lockdown, όπως και το Βέλγιο, κίνηση στην οποία έχει προχωρήσει ήδη από τις 30/10 η Γαλλία και στην οποία θα προχωρήσουν από τις 4/11 η Πορτογαλία και από τις 5/11 το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου του ιού η Σλοβακία προχωρά σε τεστ στα 5,4 εκατομμύρια του πληθυσμού της.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες αφήνουν πίσω τον Οκτώβριο με μια σειρά αρνητικών ρεκόρ καθώς κατά τη διάρκεια του μήνα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων σε τουλάχιστον 31 Πολιτείες και ρεκόρ θανάτων σε 14 Πολιτείες.
Και ενώ οι νεκροί στις ΗΠΑ προσεγγίζουν τους 231.000, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα, τονίζοντας πως ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας από την έναρξη της επιδημίας.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Ινδία, Κίνα και Αυστραλία, η οποία ανακοίνωσε πως το Σάββατο 31/10 και για πρώτη φορά από τις 9 Ιουνίου, δεν καταγράφηκε ούτε ένα εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 46,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 31 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 46.834.826 και οι νεκροί σε 1.203.958
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.268.896 και σε νεκρούς με 231.320
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 160.074 και τρίτη σε κρούσματα με 5.545.705
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 122.607 και τέταρτο το Μεξικό με 91.895
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 46.807 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.624.648 – Στους 28.026 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.458.678, έκτη η Ισπανία με 1.185.678 και έβδομη η Αργεντινή με 1.173.533
- Όγδοη η Κολομβία με 1.082.767, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 1.038.054 και δέκατο το Μεξικό με 929.392
Συναγερμός στην Ευρώπη – Σε μερικό lockdown από σήμερα 2/11 Γερμανία, Βέλγιο – Lockdown σε Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο
Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση» στο να ελέγξουν τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων COVID-19, καθώς οι πολίτες τους έχουν κουραστεί με τους νέους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή τους, δήλωσε σήμερα 2/11, κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Σαφώς, ο κόσμος έχει εκνευριστεί και έχει κάθε δικαίωμα να εκνευρίζεται.
Έχει κουραστεί, ... Όμως, οι κυβερνήσεις, ιδίως στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση.
Πρέπει να περιορίσουμε τον ιό, να αμβλύνουμε την πίεση αυτής της επιδημίας.
Οι επιλογές τους είναι περιορισμένες».
Στη «συνταγή» του lockdown προσφεύγουν ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού, η οποία στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει ήδη περισσότερα από 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Ευρώπη αποτελεί την τρίτη πληγείσα περιοχή του κόσμου όσον αφορά τις μολύνσεις και τη δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Ωστόσο, και δεδομένου ότι πλέον αποτελεί την περιοχή όπου η επιδημία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα ενώ οι μισές από τις νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί στην Γηραιά Ήπειρο), όλες οι κυβερνήσεις λαμβάνουν διαρκώς νέα μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να κρατήσουν όρθια τα συστήματα υγείας τους.
Στην προσπάθεια αυτή ολοένα και περισσότερα κράτη πηγαίνουν σε «μερικό» lockdown, όπως συμβαίνει από σήμερα στη Γερμανία και στο Βέλγιο.
Συγκεκριμένα:
Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 12.097 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να φθάνει τις 545.027, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και 49 θάνατοι, οι οποίοι έφτασαν τους 10.530.
Υπό αυτά τα δεδομένα, από σήμερα και για έναν μήνα, κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ δέκα προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Τα σύνορα της Γερμανίας θα παραμείνουν ανοιχτά.
Οι γερμανικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα νοσοκομεία σύντομα θα κορεστούν λόγω όχι τόσο του ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ αλλά κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, μια και πολλοί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Πάντως, δεν έλειψαν χθες Κυριακή 1/11 διαδηλώσεις από αρνητές της πανδημίας σε πολλές πόλεις της Γερμανίας
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Ηνωμένο Βασίλειο: Καθολικό lockdown από την Πέμπτη 5/11/2020 έως τις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson.
«Από την Πέμπτη έως τις αρχές Δεκεμβρίου πρέπει να μείνετε στο σπίτι, μπορείτε να βγείτε μόνο για συγκεκριμένους λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο 31/10 ο Johnson.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19 εκτός εάν λάβει δρακόντεια μέτρα.
Ο Johnson παρουσίασε τα μέτρα ως μέρος μιας νέας δέσμης περιορισμών που θα καλύπτει όλη την Αγγλία.
Όμως, μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η ανακοίνωση του lockdown, μετά από μια έντονη μέρα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου ευθυγραμμίζει την Αγγλία με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, που προχώρησαν σε παρόμοια δραστικά μέτρα.
Το μέτρο αυτό δεν αφορά τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το μέτρο της καραντίνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα των αρχών της κάθε βρετανικής επαρχίας.
Πορτογαλία: Σε νέο lockdown από τις 4 Νοεμβρίου για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προχωρά η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας καλεί τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.
Ο πρωθυπουργός Antonio Costa δήλωσε ότι τα μέτρα θα καλύπτουν 121 δήμους, ανάμεσά τους οι περιφέρειες της Λισαβόνας και του Πόρτο.
Στις πληγείσες περιοχές από την επιδημία κατοικεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Πορτογαλίας που είναι περίπου 10 εκατομμύρια.
Ισπανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Ισπανία, από την αρχή της πανδημίας: 55.019 νέες μολύνσεις, είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας και υπερδιπλασιασμός των 25.595 νέων λοιμώξεων της Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 379, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 σε 36.257 στην Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας ενέκρινε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα μετάδοσης.
Οι 379 νέοι θάνατοι ήταν η πλέον απότομη ημερήσια άνοδος κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τους σχεδόν 900 θανάτους που καταγράφονταν καθημερινά κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου.
Το άλμα στις λοιμώξεις μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη συσσώρευση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τριήμερης αργίας στη χώρα.
Το επίσημο σύνολο των λοιμώξεων ανέρχεται πλέον σε 1.240.697, αλλά ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez έχει δηλώσει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πάνω από 3 εκατομμύρια με βάση μελέτες και εκτιμήσεις.
Συνολικά στη χώρα οι νεκροί έφτασαν τις 35.878, ενώ οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό είναι 1.185.678.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Μετά τα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από τις 26/10 επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Με 22.253 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 233 θανάτους, οι γιατρί ζητούν «άμεσο lockdown»
Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 22.253 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 233 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη 3/11 ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα, θα είναι η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, η επέκταση της τηλεκπαίδευσης και στους μαθητές του γυμνασίου, ίσως και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών άνω των 70 ετών.
Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα δεύτερο γενικό lockdown.
Πάντως, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο: Εισέρχεται σε lockdown από σήμερα Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Παράλληλα, η Σλοβακία ξεκίνησε το Σάββατο 31/10 ένα πρόγραμμα για την υποβολή σε τεστ αντιγόνων για την COVID-19 όλου του πληθυσμού της χώρας, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε όλον τον κόσμο, αν και ήδη
Το Σάββατο 31/10 το τεστ έκαναν 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς, οι 25.850 ή ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί και θα πρέπει να μπουν τώρα σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Jaroslav Nad.
Πάντως, η κυβέρνηση της Σλοβακίας σχεδιάζει να υποβάλει σε εξετάσεις σχεδόν όλον τον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.
Αν και η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.
Στα σχέδια των αρχών είναι να γίνει και ένας δεύτερος γύρος εξετάσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή όσοι μπορεί να μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία είναι η πρώτη χώρα αυτού του μεγέθους που διοργανώνει τη διεξαγωγή τεστ σε εθνικό επίπεδο, ενώ πιο μικρά κράτη της Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο και το Μονακό, έχουν ανακοινώσει επίσης προγράμματα εξέτασης για COVID-19 σε αυτό το εύρος.
Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Δανία: Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώθηκε στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.
Μαύρος ο Οκτώβριος για ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού: Στους 231.000 οι νεκροί – Ρεκόρ κρουσμάτων σε 31 Πολιτείες
Λιγότερο από ένα 24ωρο έχει απομείνει από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξελίσσεται στον απόλυτο εφιάλτη για τους Αμερικάνους.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι Μεσοδυτικές Πολιτείες, οι οποίες και καταγράφουν ρεκόρ εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, αν και ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας με συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, τουλάχιστον 31 Πολιτείες ανέφεραν τουλάχιστον ένα ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 21 Πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία ενώ 14 έκαναν λόγο για τουλάχιστον ένα ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από τον κορωνοϊό.
Το περασμένο Σάββατο 31/10 ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων ανήλθε στα 78.380, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 128,2% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Και ενώ το εμβόλιο απέχει ακόμα αρκετούς μήνες από το να διατεθεί ευρέως στον πληθυσμό και ενώ πλησιάζουν οι ψυχροί μήνες του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμα οι ΗΠΑ δεν έχουν δει τα χειρότερα από την επιδημία.
Και για αυτό το λόγο συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και να κρατούν τις αποστάσεις, επισημαίνοντας ότι αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά των Αμερικάνων, δεν πρόκειται να μειωθούν τα κρούσματα.
Ο Οκτώβριος ήταν πραγματικά «μαύρος» για τις ΗΠΑ όσον την επιδημία του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Οκτώβριο καταγράφηκαν τα 6 από τα 7 υψηλότερα ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων, με το υψηλότερο να αναφέρεται την περασμένη Παρασκευή 30/10, όταν και έφτασαν τα 99.321.
Παράλληλα στις 31/10 οι ασθενείς που νοσούσαν σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ με κορωνοϊό, ανέρχονταν σε 47.374, αριθμός αυξημένος κατά 65,6% σε σχέση με τις 20/9.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ενδεχομένως ο Δεκέμβριος να καταστεί ο πιο δύσκολος μήνας όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ενώ φουντώνουν οι φωνές εκείνες που υποστηρίζουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος προκειμένου να εφαρμοστούν πιο σκληρά μέτρα – π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, κλείσιμο των μπαρ σε συγκεκριμένες περιοχές - για να προληφθεί και να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού καθώς και τα υποχρεωτικά lockdown.
Ινδία: Στα 8,23 εκατομμύρια τα κρούσματα αλλά ο κορωνοϊός επιβραδύνεται
Στα 8,23 εκατομμύρια ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία, αν και η επιδημία παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες τάσεις επιβράδυνσης.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 45.231 νέα κρούσματα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 8,23 εκατομμύρια.
Παράλληλα, καταγράφηκαν 496 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 122.607.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ημερήσια βάση βρίσκονται σε πτώση στην Ινδία, μετά την κορύφωσή τους τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν πως ενδέχεται να ενσκήψει νέα αναζωπύρωση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας την τρέχουσα περίοδο ινδουιστικών εορτών, ως τα μέσα Νοεμβρίου.
Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από 250.000 νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό
Αν και με τάσεις επιβράδυνσης, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να σαρώνει τη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες χώρες.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.100 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και ακόμη 190 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 160.074 επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Στο Μεξικό η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 4.430 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν 142 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 91.895 θανάτους επί συνόλου 929.392 μολύνσεων, αν και στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 θα αποδειχθεί επίσης πιθανότατα πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.
Την ίδια στιγμή, Αργεντινή και Κολομβία μετρούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα.
Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία κορωνοϊού – 24 κρούσματα σε 24 ώρες
Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 24 κρούσματα, όσα ήταν και την προηγούμενη.
Από τα 24 κρούσματα, τα 21 ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα 3 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ.
Εντοπίστηκαν 30 ασυμπτωματικοί φορείς, από 69 την προηγουμένη.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Είκοσι ασθενείς, και σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος αριθμός με αυτόν της προηγουμένης, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 363, δώδεκα σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.021 κρουσμάτων.
Ισραήλ: Ξεκίνησε σε ανθρώπους η κλινική δοκιμή του εμβολίου BriLife
Τις δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19 το οποίο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα είναι έτοιμο για να διανεμηθεί στο ευρύ κοινό στα τέλη του επόμενου καλοκαιριού, ξεκίνησε την Κυριακή 1/11 το Ισραήλ.
Σε αυτή την αρχική δοκιμή συμμετέχουν 80 εθελοντές, ενώ τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει μια δεύτερη σε 960 άτομα και σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, τότε η τρίτη φάση είναι προγραμματισμένη για το διάστημα Απριλίου-Μαΐου με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών.
Σημειώνεται ότι οι δοκιμές του εμβολίου "BriLife" σε ζώα είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο και την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για να προχωρήσει στην επόμενη φάση.
«Είμαστε στην τελική ευθεία», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών, το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας.
Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες στρέφονται σε νέο φάρμακο, την απροτινίνη
Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα νέο φάρμακο, η απροτινίνη, φαίνεται να δρα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 και, γι' αυτό, αξίζει να δοκιμαστεί ως υποψήφιο αντι-ιικό φάρμακο στην περίπτωση της νόσου Covid-19. Η απροτινίνη (aprotinin) είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας της πρωτεϊνάσης.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου και του Πανεπιστημίου του Κεντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μάρτιν Μικαέλις και Γίντριχ Κίνατλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cells", βρήκαν ότι η απροτινίνη εμποδίζει την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα και συνεπώς θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία κατά της Covid-19.
Η απροτινίνη διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού σε διάφορα είδη κυττάρων. Τα αερολύματα απροτινίνης έχουν εγκριθεί ήδη στη Ρωσία για τη θεραπεία της γρίπης και μπορούν εύκολα να δοκιμαστούν επίσης κατά του νέου κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε ο Dr. Mickaelis, "το αερόλυμα απροτινίνης έχει αναφερθεί ότι είναι υπερβολικά καλά ανεκτό στους ασθενείς με γρίπη. Συνεπώς έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρής Covid-19, αν χορηγηθεί νωρίς μετά τη διάγνωση της νόσου".
Αισιόδοξα νέα για την αναχαίτιση της πανδημίας φέρνει το τεστ των ασυμπτωματικών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Τεστ νέας τεχνολογίας ικανό να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού, αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
To τεστ των ασυμπτωματικών το οποίο δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Σε ορισμένα μέλη του προσωπικού και φοιτητές του πανεπιστημίου αυτά τα τεστ θα διεξαχθούν ως μέρος της μελέτης και τα άτομα αυτά θα εκπαιδευτούν στον τρόπο επεξεργασίας και καταγραφής αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης» που ακολουθεί η χώρα.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, το οποίο συνεργάζεται με την AstraZeneca για την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αναπτύξει το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα των τεστ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Durham.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών