Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες της προεδρίας Biden – Πώς θα κινηθεί απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και ΕΕ

tags :
ΗΠΑ: Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες της προεδρίας Biden – Πώς θα κινηθεί απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και ΕΕ
Οι πολιτικοί συσχετισμοί ίσως εξαναγκάσουν τον Joe Biden σε κάποιες υπαναχωρήσεις
Να επικαιροποιήσει και να αναθεωρήσει πολλές από τις αποφάσεις και πράξεις της διοίκησης Trump ως προς τη στάση του κράτους των ΗΠΑ απέναντι στους πολίτες του αλλά και στις υπόλοιπες χώρες είναι αποφασισμένος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Πάντως το ντέρμπι στη γερουσία με το αποτέλεσμα να είναι 48 – 48 αναγκάζει τον Biden να τοποθετήσει την προεδρία του περισσότερο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και όχι απόλυτα συμβατή με το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Η πρώτη απόφαση του Biden είναι να ανακοινώσει μία ομάδα εργασίας (task force) για την αντιμετώπιση του Covid -19 και μάλιστα πριν από την επιλογή του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Επίσης η νέα κυβέρνηση υπό τον Biden θα αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα εργαστεί για την παγκόσμια και εγχώρια διανομή εμβολίων - αναπτύσσοντας παράλληλα ομοσπονδιακά πρότυπα για πρωτόκολλα ενώ θα πιέσει για ένα πακέτο στήριξης για νοσοκομεία και κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.
Ως προς τις δαπάνες η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει την προετοιμασία για ένα νέο ισχυρό πακέτο στήριξης, κάτι που βέβαια θα κριθεί και από τους συσχετισμούς στο Κογκρέσο.

Οικονομική πολιτική

Για τους φόρους ο Biden έχει δεσμευτεί να πιέσει για αύξηση των εταιρικών φόρων και υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους, αλλά δεν αναμένεται πως μία νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα έλθει την άνοιξη του 2021.
Στο μεταναστευτικό ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να ακυρώσεις όλα τα διατάγματα και να θέσει σε εφαρμογή νέα.
Στην Κλιματική Αλλαγή αναμένεται επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού αλλά δεν υπάρχει ακόμη ειλημμένη απόφαση υπέρ των επενδύσεων τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην πράσινη ανάπτυξη ή στην άσκηση σημαντικότερων πιέσεων για την τιμή του άνθρακα.  
Ως προς το Ιράν θεωρείται βέβαιη η επιστροφή στην διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τεχεράνη ως ένδειξη  για να δείξει καλής πρόθεσης.
Με την Ευρώπη αλλάζουν όλα, καθώς πρόκειται να σταλεί το μήνυμα επιστροφής των ΗΠΑ σε μία καλύτερη διατλαντική σχέση και αναμένεται να επισημοποιηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου.
Ως προς τη Ρωσία, στόχος του Biden είναι να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας START II, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.
Πάντως θα υπάρξει αυστηρή αντιμετώπιση της Μόσχας, εάν αποδειχθεί η ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές.
Τέλος απέναντι στην Κίνα θα διατηρήσει ορισμένους από τους δασμούς προκειμένου να επιτύχει καλύτερες τιμές για τα αμερικανικά γεωργικά προιόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης