Al Jazeera: Η Τουρκία ωθεί την Ελλάδα σε εξοπλιστικό παροξυσμό και η ΕΕ αδρανεί
Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Jazeera: Η Τουρκία ωθεί την Ελλάδα σε εξοπλιστικό παροξυσμό και η ΕΕ αδρανεί

Al Jazeera: Η Τουρκία ωθεί την Ελλάδα σε εξοπλιστικό παροξυσμό και η ΕΕ αδρανεί
Η Ελλάδα το 2020 αύξησε απότομα τις αμυντικές της δαπάνες κατά 43%, στα 5,5 δισ. ευρώ
Καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία ολοκληρώνουν την πιο ταραχώδη χρονιά τους από το 1974, η Αθήνα αγοράζει 18 γαλλικά Rafale σε μια συμφωνία 3 δισ. δολαρίων.
Η πώληση θα κάνει την Ελλάδα τον πρώτο Ευρωπαίο πελάτη για το προηγμένο αεροπλάνο, αναφέρει η Al Jazeera.
Είναι η πρώτη σημαντική αγορά αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα από το 2005, όταν αγόρασε πάνω από 300 Leopard από τη Γερμανία, και η πρώτη της επένδυση σε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος από την αγορά του επίσης γαλλικού Mirage 2000 το 1989.

Μείωση των ελληνικών αμυντικών δαπανών

Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά το ήμισυ από 7,88 δισ. ευρώ το 2009 σε 3,75 δισ. ευρώ το 2018, καθώς η οκταετής ύφεση οδήγησε σε περικοπές του προϋπολογισμού.
Φέτος, όμως, αύξησε απότομα τις αμυντικές της δαπάνες κατά 43%, στα 5,5 δισ. ευρώ.

Χρονιά αναταραχών το 2020

Ο λόγος της αύξησης των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας το 2020 είναι ότι με την Τουρκία είχαν την πιο ταραχώδη χρονιά από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο ως απάντηση σε μια απόπειρα πραξικοπήματος της Ελλάδας.
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα όσον αφορά μια σύγκρουση με την Τουρκία», δήλωσε στο Al Jazeera ο Κώστας Γρίβας, ο οποίος διδάσκει γεωπολιτική και οπλικά συστήματα στην Ελληνική Στρατιωτική Ακαδημία.
Η Ελλάδα βιάζεται να αποκτήσει τον Rafale, πιέζοντας τη Γαλλία να παραδώσει την πρώτη μοίρα μέχρι τον Μάιο, έξι μήνες πριν από το αρχικό πρόγραμμα.
Οι πιλότοι της θα πετάξουν στη Γαλλία για εκπαίδευση τις επόμενες εβδομάδες.

Άλλες αμυντικές δαπάνες

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τέσσερις νέες φρεγάτες και θα αναβαθμίσει τέσσερις υπάρχουσες, δίνοντάς της πλεονέκτημα στο ναυτικό της στο Αιγαίο.
Επίσης, ανακοίνωσε 15.000 νέες θέσεις σταδιοδρομίας στις ένοπλες δυνάμεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία αναβάθμισης 85 F-16 της Lockheed Martin σε επίπεδο Viper, μετατρέποντάς τα σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.

Η ικανότητα των Rafale

Η ικανότητα των Rafale είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αφού θα της επιτρέπει να χτυπήσει οπουδήποτε εντός της Τουρκίας, έχοντας μια εμβέλεια έως και 3.700 χιλιόμετρα, διπλάσια από αυτήν του Mirage και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από του F-16.
Μεταφέρει τους πιο προηγμένους ευρωπαϊκούς πυραύλους, τους Meteor, Mica, Scalp και Exocet.
Μεταφέρει επίσης ένα ραντάρ ακτίνας 200 χμ ικανό να εντοπίζει 40 στόχους και να στοχεύει οκτώ από αυτούς, επιτρέποντάς του να ενεργεί ως συντονιστής δύναμης.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι μπορεί έτσι να αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητά της έναντι της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξίωση σε κανέναν, αλλά είναι 100% έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», δήλωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου

Η ανησυχία της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας είναι ότι αναζητά υποθαλάσσιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτό που η Ελλάδα θεωρεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, μια εμπορική κυριαρχία που αναγνωρίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Θέλουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», δήλωσε ο Καιρίδης, αλλά η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν θέλει να συμφωνήσει.

Η συμφωνία των Rafale αφορά τόσο την πολιτική όσο και την τακτική

Η Ελλάδα και η Γαλλία βρίσκονται επί του παρόντος σε συνομιλίες για μια αμυντική συμμαχία που μπορεί να περιλαμβάνει την αγορά γαλλικής φρεγάτας Belh@rra.
«Πιθανότατα θα υπάρξει αμυντική συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος διδάσκει διεθνές δίκαιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει μια τέτοια αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 18 Νοεμβρίου.
Η συμφωνία σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού ναυτικού που ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε τα ερευνητικά της σχέδια με το πλοίο Oruc Reis.
Από τότε, έχει συλλέξει 11.000 χιλιόμετρα σεισμικά δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τον Συρίγο, «η μόνη χώρα που έστειλε αεροσκάφη στην Ελλάδα ήταν τα Εμιράτα.
Αυτό ήταν κάτι που εκτιμήθηκε πραγματικά από την ελληνική κυβέρνηση και το επόμενο βήμα ήταν η υπογραφή αυτής της στρατηγικής σχέσης.

Στενότεροι δεσμοί με την Αίγυπτο και το Ισραήλ

Η Αθήνα αναπτύσσει επίσης διμερείς δεσμούς με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διότι απογοητεύτηκε από τους οργανισμούς στους οποίους βασίζεται παραδοσιακά για την ασφάλειά της, αναφέρει το Al Jazeera.
Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ δεν έλαβαν μέτρα όταν η Ελλάδα διαμαρτυρώταν ότι απειλεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Την 1η Οκτωβρίου, ηγέτες της ΕΕ ξεπέρασαν τις αντιρρήσεις της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, αλλά όχι κατά της Τουρκίας.
Στις 12 Οκτωβρίου, η Ελλάδα ζήτησε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την κατάληψη της φάντασμα της πόλης Βαρόσια στην Κύπρο, κατά των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το θέμα αναβλήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε και πάλι στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν ήταν έκπληξη, δεδομένης της απόκλισης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του συστήματος λήψης αποφάσεων βάσει συναίνεσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας», δήλωσε ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, ο οποίος διδάσκει ευρωπαϊκές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα.
Μάλιστα, ο ίδιος πιστεύει ότι η απόκλιση οφείλεται σε «διαφορετικά συμφέροντα σε βασικά ζητήματα στη Μεσόγειο».

Η απογοήτευση της Ελλάδας

Η Ευρώπη δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για κυρώσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.
Η Γαλλία διέκοψε ήδη την πώληση δύο πλοίων Mistral στη Ρωσία μετά την κατοχή της στην Κριμαία το 2014.
Οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ όμως δεν συμφώνησαν, την ώρα που η Γερμανία θα κατασκευάσει έξι υποβρύχια τύπου-214 για το τουρκικό ναυτικό.
Η Ελλάδα ήταν ο πρώτος διεθνής πελάτης για το πρωτοποριακό υποβρύχιο το 2009, και βοήθησε στην επίλυση πολλών από τα ελαττωματικά σχέδια.
«Μας διδάσκει ότι η Ευρώπη δεν έχει στρατηγική για την Τουρκία και στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι να κάνει», δήλωσε ο Συρίγος.
Η Γαλλία είναι η μόνη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ που έχει αναδειχθεί ως ισχυρός υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Η Γαλλία βλέπει ότι εάν η Τουρκία κερδίσει επιρροή στην Ελλάδα και την Κύπρο, τότε θα γίνει η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ωθώντας την Αίγυπτο και το Ισραήλ στο περιθώριο και αναγκάζοντας τες σε συμμαχία», δήλωσε ο Γρίβας.
"Εάν το πετύχει, η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει τουρκική λίμνη."

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Τρεις ημέρες όμως αφότου η ΕΕ αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες το έκαναν.
Το Κογκρέσο απαγόρευσε τις εξαγωγές τεχνολογίας των ΗΠΑ και δάνεια προς την ηγεσία των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών.
Οι κυρώσεις δεν αφορούσαν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την προμήθεια ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία, ωστόσο πολλοί υποστηρικτές των κυρώσεων τις βλέπουν ως ένα ευρύτερο μήνυμα προς την Τουρκία.
«Έχουμε δει παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, παράνομες προσπάθειες εξερεύνησης στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, μια επιθετική παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Αμμόχωστο (Βαρόσια).
Χωρίς αποφασιστική απάντηση, αυτή η ανεξέλεγκτη επιθετικότητα θα συνεχιστεί», δήλωσε ο γερουσιαστής Bob Menendez, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές των κυρώσεων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν.
"Οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει στην Τουρκία μια επιλογή - είτε να επιλέξει τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, είτε να συνεχίσει την προσέγγισή της με τη Ρωσία, να απομακρυνθεί από τη Δύση και να συνεχίσει τον Ευρασιατικό της δρόμο", δήλωσε ο Καιρίδης.

Τι να περιμένουμε το 2021

Τι θα συμβεί λοιπόν το 2021, με την Ελλάδα να εξοπλίζεται, η Τουρκία να κυριαρχεί σε συμμαχίες με την Ανατολή και τη Δύση, οι ΗΠΑ να παίρνουν μια πιο σταθερή στάση και η ΕΕ να συντονίζεται;
Ο Γρίβας πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξαναγράψει τον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου μέσω μιας αλυσίδας ουσιαστικά αντι-Τουρκικών συμμαχιών.
«Η νέα σχέση του Ισραήλ με τα αραβικά έθνη… επιτρέπει τη δημιουργία μιας γέφυρας χωρών που ξεκινούν στη Γαλλία, περνώντας από την Ελλάδα και την Κύπρο, πηγαίνοντας στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και φτάνοντας στην Ινδία», είπε, ξεπερνώντας "ένα εμπόδιο ενάντια στο επικίνδυνο δίκτυο που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία με το Πακιστάν και τα τουρκικά έθνη".
«Μακάρι να ήμουν αισιόδοξος», είπε ο Καϊρίδης, κοιτάζοντας το επόμενο έτος.
«Η Τουρκία συμμετείχε σε τρεις πολέμους το 2020, στη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο.
Είναι στρατιωτικά παρούσα σε εννέα χώρες, αυξάνοντας τον στρατιωτικό του προϋπολογισμό.
Ο Συρίγος βλέπει την καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας στις νέες διμερείς συμμαχίες της.
Όσον αφορά την Τουρκία, είπε: «Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Biden θα δει την Τουρκία μέσω του φακού των σχέσεών της με τη Ρωσία.
Εάν ο Erdogan αποφασίσει να έχει ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία και συνεχίσει να αγοράζει όπλα, χρησιμοποιεί τους S400, τότε οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία".
Η σκηνή είναι έτοιμη για περαιτέρω αντιπαράθεση, καταλήγει το Al Jazeera.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania