Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαβούλευσης που θα εμπλέκει, μεταξύ άλλων, την ομάδα των G7 ώστε να διασφαλισθεί μια συντονισμένη απάντηση στις κινήσεις της Κίνας στη διεθνή σκηνή
Την πρόταση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση αυτού που αποκαλείται «οικονομικός επεκτατισμός» της Κίνας εξετάζει η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 4 Μαΐου 2021.
Το δημοσίευμα επικαλείται ένα κείμενο συζήτησης το οποίο κατατέθηκε πριν από τηδιήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Λονδίνο.
Την Τρίτη (4/5) διεξήχθη συζήτηση με αντικείμενο την Κίνα και εισηγητή τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε στις συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή Xinjiang.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό διαβούλευσης που θα εμπλέκει το G-7 - καθώς και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους - για να εξασφαλίσει μια συντονισμένη απάντηση στις κινήσεις της Κίνας και με στόχο την ενίσχυση της του μετώπου της ομάδας των G7 έναντι του κινεζικού επεκτατισμού.
Ευθυγράμμιση
Η πρωτοβουλία συμπίπτει με τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας - των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στην G7 - καθώς αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της Κίνας.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι αρκετά πιο σκληρή από την ΕΕ όσον αφορά τις κινήσεις του Πεκίνου.
Βρετανία - ΕΕ
Ως οικοδεσπότης της συνόδου της ομάδας των G7, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να διατηρήσει τις ισορροπίες με την κινεζική υπερδύναμη, δημοσιοποιώντας τις θέσεις του για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατηρώντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή σε τομείς συνεργασίας, όπως για την αλλαγή του κλίματος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ και θέλει να συνάψει δικές του διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες: από την μία να επιβάλει λογοδοσία στην Κίνα όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς ταυτόχρονα να αποξενώσει έναν βασικό οικονομικό εταίρο (σ.σ. είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος της ΕΕ καθώς εκτόπισε τις ΗΠΑ).
Χονγκ Κονγκ
Επίσης στην ημερήσια διάταξη υπάρχει μια πρόταση για τη δημιουργία μιας ομάδας που ονομάζεται «Φίλοι του Χονγκ Κονγκ» για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την πρώην βρετανική αποικία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται το δημοσίευμα
Η Κίνα επέβαλε πέρυσι ένα αυταρχικό καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια ύστερα από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019.
Ατζέντα
Άλλα θέματα που συζητούνται στο πλάίσιο της Συνόδου περιλαμβάνουν τη Μιανμάρ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και μια συμφωνία για έναν μηχανισμό ταχείας αντίδρασης όσον αφορά την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που αναμένεται να εγκριθεί ως παράρτημα της τελικής κοινής δήλωσης της συνόδου του G7.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών