Συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη «Μu», η οποία εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, με τον ΠΟΥ να κάνει λόγο για μια «παραλλαγή ενδιαφέροντος» και να προειδοποιεί για την ανθεκτικότητα του απέναντι στα εμβόλια.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παράλλαξη αυτή - που επιστημονικά φέρει την ονομασία Β.1.621 -, παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.
Για αυτό και επισημαίνει πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.
Που ανιχνεύεται
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εν λόγω παραλλαγή του ιού αποτελεί μόλις το 0,1% παγκοσμίως, αν και ο επιπολασμός της ανέρχεται στο 39% στην Κολομβία και στο 13% στον Ισημερινό.
«Από την πρώτη ταυτοποίηση του στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, υπήρξαν κάποιες σποραδικές αναφορές της παράλλαξης Μu και κάποιες μεγαλύτερες εξάρσεις σε άλλες χώρες της νότιας Αμερικής και της Ευρώπης.
Η επιδημιολογία της παραλλαγής Μu στη Νότια Αμερική, όπου κυκλοφορεί μαζί με την παράλλαξη Delta, θα ελεγχθεί για αλλαγές» αναφέρει ο ΠΟΥ.
Παραλλαγές ενδιαφέροντος
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται με το πέρασμα του χρόνου.
Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν – ή έχουν ελάχιστη – επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.
Ωστόσο ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.
Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.
Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.
Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους την Alpha (εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία και πλέον έχει επεκταθεί σε 193 χώρες), τη Beta σε 141 χώρες, τη Gamma σε 91 χώρες και τη Delta σε 170 χώρες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών