Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το απίστευτο ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στην Αρκτική – Συναγερμός για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Το απίστευτο ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στην Αρκτική – Συναγερμός για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
«Αυτό το νέο ρεκόρ στην Αρκτική είναι μια από τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στα αρχεία για τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που υφίσταται το κλίμα μας».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιβεβαίωσε σήμερα 14/12 τη θερμοκρασία ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε σε πόλη της Σιβηρίας πέρυσι κατά τη διάρκεια παρατεταμένου καύσωνα, ο οποίος προκάλεσε ευρέως συναγερμό για την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου,.
Ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως «αυτό το νέο ρεκόρ στην Αρκτική είναι μια από τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στα αρχεία για τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που υφίσταται το κλίμα μας».

Την ίδια χρονιά η Ανταρκτική κατέγραψε επίσης ρεκόρ 18,3 βαθμών Κελσίου.

Η πόλη Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε τη θερμοκρασία αυτή ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στις 20 Ιουνίου του 2020, βρίσκεται 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μια περιοχή στην οποία η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.
Οι θερμοκρασίες εκεί καταγράφονται από το 1885.
Αυτή η περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας έχει πολύ ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολύ ψυχρούς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

«Πιθανό να προκύψουν πιο ακραίες συνθήκες στην Αρκτική στο μέλλον»

«Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την άνοδο των θερμοκρασιών σε μια περιοχή που είναι σημαντική για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά το κλίμα» και επομένως είναι σημαντικό να την παρατηρούμε διαρκώς, υπογράμμισε παράλληλα ο εισηγητής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις ακραίες κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

«Είναι πιθανό, όντως, ότι θα προκύψουν πιο ακραίες συνθήκες στην Αρκτική στο μέλλον», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Οι ερευνητές του οργανισμού αυτού προσπαθούν να «επαληθεύσουν θερμοκρασία 54,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 2020 και 2021 στο πιο ζεστό μέρος της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, και επίσης να επιβεβαιώσουν ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ ζέστης 48,8 βαθμών Κελσίου το οποίο καταγράφηκε στην Σικελία φέτος το καλοκαίρι», συνέχισε ο Taalas.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Αρκτική είναι μια από τις περιοχές στις οποίες η θερμοκρασία αυξάνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημιούργησε μια νέα κατηγορία, αυτήν της πιο υψηλής θερμοκρασίας για όλα τα μέρη που βρίσκονται στον ή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει επιφορτιστεί με την επιβεβαίωση των ρεκόρ αυτών θερμοκρασίας εξετάζει την εγκυρότητα των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν στη μέτρηση, όπως και την συνοχή με τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή της μέτρησης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης