Προβλέψεις για αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα λόγω των κυρώσεων - Πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση
Καταιγιστικό αναμένεται το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, μετά την απόφαση της Δύσης να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αποκλείοντας εν μέρει τη Μόσχα από το σύστημα πληρωμών SWIFT και παγώνοντας τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022.
Οι επενδυτές θα σπεύσουν να αποτιμήσουν όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο τις τιμές στην αγορά των εμπορευμάτων μεταξύ άλλων.
Εμπορεύματα
Άλλωστε, η Ρωσία αποτελεί μια τεράστια χώρα, παράγοντας και εξάγοντας μεγάλες ποσότητες μετάλλων (αλουμίνιο, νικέλιο, παλλάδιο), αγροτικών προϊόντων και φυσικά, αερίου.
Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του πετρελαίου υπερέβη προσωρινά το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αλουμινίου προσέγγισε ιστορικό υψηλό.
Εξίσου υψηλές εκτιμάται ότι θα είναι οι πιέσεις στην ενέργεια, παρά το γεγονός ότι αναζητείται φόρμουλα, προκειμένου να εξαιρεθεί ο ενεργειακός τομέας από τον τελευταίο γύρο κυρώσεων.
Ενεργειακές ανάγκες
Ας σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο καλύπτεται από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα το κόστος της ενέργειας να επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Παρότι μέχρι στιγμής οι ροές ρωσικού αερίου συνεχίζονται ομαλά και χωρίς αναταράξεις, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φοβούνται ότι η τιμή του αερίου θα συνεχίσει να ανεβαίνει -ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα.
Το υψηλό κόστος της ενέργειας έρχεται να επηρεάσει έτι περισσότερο και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, και ιδίως του σιταριού, καθώς η Ουκρανία θεωρείται ως ο μεγαλύτερος «σιτοβολώνας» της Ευρώπης.
Αγορά τροφίμων
Ενδεικτικά, η τιμή του σιταριού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, κάτι που εύλογα οδηγεί σε ανατιμήσεις στο ψωμί.
Σε ιστορικά υψηλά κυμαίνονται και οι τιμές των φυτικών ελαίων, από το ηλιέλαιο έως το φοινικέλαιο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αναλυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, προκειμένου να «παρκάρουν» τα χρήματά τους. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις, ο χρυσός αποτελεί την πρώτη τους επιλογή.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα σε υψηλό 17 μηνών, φλερτάροντας έντονα με το όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών