Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον οικοδεσπότη της Συνόδου, πρόεδρο της Γαλλίας, Emanuel Macron, η von der Leyen ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα επανέλθει με μία πρόταση για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.
Ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία: «Δεν θα είναι εύκολο»
Όπως τόνισε, «έως τα τέλη Μαΐου θα προτείνουμε τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027.
Θα στηριχθεί από τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Και θα παρουσιάσουμε επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υποστηρίζει καλύτερα την πράσινη μετάβαση».
«Δεν θα είναι εύκολο, θα είναι δύσκολο.
Όπως έχω ήδη πει, χρειάζεται την υποστήριξη όλων.
Ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι, για παράδειγμα, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας συνολικά», ανέφερε.
Η Von der Leyen ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, θα πρέπει να διερευνηθούν για πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν βυθίσει το νόμισμά της σε «ελεύθερη πτώση».
By end of May we will propose to phase out our dependency on Russian gas, oil and coal by 2027.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 11, 2022
It will be backed by the necessary national and European resources.
And we’ll present options to optimise the electricity market design, so it better supports the green transition.
«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα».To defend Europe we will need different forces and capabilities.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 11, 2022
And significant additional defence investments.
We will undertake a mapping of the investment gaps by mid-May. pic.twitter.com/3tCIIzYfzI
Στις καλένδες το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ
«Η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας αποτελεί έκφραση της θέλησής τους και του δικαιώματός τους να επιλέξουν τη μοίρα τους.
Σήμερα ανοίξαμε τον δρόμο προς εμάς για την Ουκρανία.
Είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, σχολιάζοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν ότι δεν υπάρχουν fast track διαδικασίες για ένταξη, ιδιαίτερα μίας χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως τον Μάιο, πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, για να συζητηθούν τα αμυντικά ζητήματα της ΕΕ.
Macron: Ο Putin επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη - Όλα είναι ανοιχτά για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία
Νέα επίθεση κατά του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.«Η επιλογή της Ρωσίας, του προέδρου Putin, ήταν να επαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη» είπε ο Macron και υπογράμμισε την ενότητα, την ταχύτητα, το πνεύμα ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμησή της, μετά την καταστροφή που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία τονίζοντας ότι «όλα είναι ανοιχτά», ενώ σημείωσε ότι κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός και ακολουθούμενη από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών