Θετικά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, μετά το σήμα για ιδιαίτερη επιθετική αντιμετώπιση του πληθωρισμού εκ μέρους της Fed.
Στο επίκεντρο είναι επίσης οι εξελίξεις στο Ουκρανικό και ο νέος κύκλος των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της σφαγής αμάχων στην Bucha της Ουκρανίας.
Η συνολική κατάσταση δυσκολεύει τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι οι εικόνες των πτωμάτων ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει παράσχει αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς.
Και ενώ ο βασικός στόχος των νέων αμερικανικών κυρώσεων είναι να εμποδίσουν τις συναλλαγές της Ρωσίας για εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι νέες κυρώσεις της ΕΕ.Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,25%, στις 34.583 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε στο +0,43%, στις 4.500 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε αύξηση +0,06%, στις 13.897 μονάδες
Στα επιχειρηματικά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τα βασικά καταναλωτικά είδη και οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης σημείωναν αύξηση υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν την αναζήτηση ασφαλιστικών καταφυγίων, όπως οι Walmart, Merck και Procter & Gamble.
Στα μάκρο, συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. συζήτησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, που συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών.
Στη συνεδρίαση, η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλοί πληθωρισμοί της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed οι επιτοκιακές αυξήσεις θα ξεκινούν από τις 50 μονάδες βάσης.
Eπίσης, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν πολύ κάτω από τις αναμενόμενες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, με το ποσοστό νέων απολύσεων να παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τους μέσους όρους πριν από την πανδημία.
Το Υπουργείο Εργασίας της χώρας δημοσίευσε την τελευταία του εβδομαδιαία έκθεση για αποζημιώσεις ανεργίας την Πέμπτη 7/4 σύμφωνα με το Bloomberg:
• Αρχικές αιτήσεις ανεργίας, για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Απριλίου: 166.000 έναντι 200.000 που αναμένονταν
• Συνεχιζόμενες απαιτήσεις, εβδομάδα που έληξε στις 26 Μαρτίου: 1,523 εκατομμύρια έναντι 1,302 εκατομμύρια που αναμένονταν
Πρόκειται για χαμηλό ρεκόρ 55ετίας από το 1968.
Αναμονή στις ευρωπαϊκές αγορές
Εν αναμονή των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη βρίσκονται οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ αποτιμούν και τα πρακτικά της Fed.
Οι δείκτες καταγράφουν ήπια άνοδο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της Τετάρτης.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημείωσαν πτώση -0,52%, στις 14.078 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,47%, στις 7.551 μονάδες.
Στις 6.461 μονάδες με πτώση 0,57% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύθηκε με άνοδο 0,59%, στις 24.302 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 0,2%, σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση, η αύξηση ανήλθε στο 3,2%.
Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε 3,8% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς συνέχισε να μειώνεται λόγω της έλλειψης προϊόντων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών