Η αποτυχία της Ρωσίας να πληρώσει τους πιστωτές της, φέρνει τη χώρα άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη της αθέτηση διεθνών ομολόγων από την επανάσταση του 1917, λόγω του αποκλεισμού της από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πληρωμών.
Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε τις κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών που η Μόσχα ήλπιζε να χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των ευρωομολόγων της.
Η ώθηση της Ρωσίας προς μια κρίση χρέους μέσω του μηχανισμού των οικονομικών κυρώσεων, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης κατά τη διάρκεια των 100 ημερών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.
Υπό τον πρόεδρο Vladimir Putin, η Ρωσία έχει εκδιωχθεί από τα χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Πιθανή χρεοκοπία θα επιβεβαιώθηε τη θέση της ως παρία του παγκόσμιου χρηματοοικοκονομικού συστήματος.
Τα κράτη που αθετούν πληρωμές ομολόγων είναι συνήθως χρεοκοπημένα ή απρόθυμα να πληρώσουν.
Η Ρωσία, ωστόσο, έχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και κερδίζει δισεκατομμύρια περισσότερα εβδομαδιαίως από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έτσι, τα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων ομολόγων σε εκκρεμότητα -- με περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές μέχρι το τέλος του έτους -- θα πρέπει να είναι εύκολα διαχειρίσιμα.
Ωστόσο, μια σειρά κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση την εμποδίζει να στείλει χρήματα μέσω του παγκόσμιου συστήματος πληρωμών.
Η εξαίρεση που επέτρεπε στους Αμερικανούς κατόχους ρωσικών κρατικών ομολόγων να λαμβάνουν πληρωμές έχει πλέον λήξει.
Αυτό ωθεί τη Ρωσία σε χρεοκοπία εμποδίζοντας τη διαδρομή μέσω της οποίας οι πληρωμές θα έφταναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ομολογιούχων.
Υπάρχουν εναλλακτικές;
Η Ρωσία έχει διαφημίσει την πληρωμή των πιστωτών σε ρούβλια ή σκληρά νομίσματα εκτός από το δολάριο, παρακάμπτοντας τη δυτική υποδομή πληρωμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov πρότεινε την επανάληψη του συστήματος πληρωμών μετατροπής σε ρούβλια που επέβαλε η Ρωσία στους ευρωπαίους πελάτες φυσικού αερίου, με τους πιστωτές να ανοίγουν λογαριασμούς σε ρωσική τράπεζα που θα πληρώνονται σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο.
Ωστόσο, το σχέδιο δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποφύγει την χρεοκοπία, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν.
Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της Ρωσίας, το οποίο προοριζόταν να διεκπεραιώσει τις πληρωμές των ομολόγων.
Πότε μπορεί να χρεοκοπήσει η Ρωσία
Η επίσημη χρεοκοπία θα μπορούσε να έρθει γύρω στα τέλη Ιουνίου.
Η Ρωσία επρόκειτο να πραγματοποιήσει πληρωμές τόκων ομολόγων στις 27 Μαΐου 71,25 εκατ. δολαρίων και 26,5 εκατ. ευρώ (28 εκατ. δολ.).
Ανακοίνωσε ότι είχε μεταφέρει τα μετρητά στο National Settlement Depository, αλλά οι κυρώσεις πιθανότατα εμπόδισαν την περαιτέρω πρόοδό του.
Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, τα χρήματα πρέπει να εισέλθουν στους λογαριασμούς των ομολογιούχων εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.
Credit Event
Η μη πληρωμή ενός μικρού τόκου σε άλλο ομόλογο έχει ήδη προκαλέσει «αδυναμία πληρωμής πιστωτικού συμβάντος», σύμφωνα με την Επιτροπή Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων που αποτελείται από τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Η απόφαση σημαίνει ότι έχει συμβεί αθέτηση υποχρεώσεων για τους σκοπούς της ασφάλισης χρέους, θέτοντας τους κατόχους των λεγόμενων ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης (CDS) στη σειρά για πληρωμές.
Τι θα σημάνει μία ρωσική χρεοκοπία
Η Ρωσία είναι ήδη αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες αγορές και σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να δανειστεί. Αλλά εκτός από τη φήμη, η αδυναμία πληρωμής έχει συνέπειες.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει τους πιστωτές να υποβάλουν αίτηση στα δικαστήρια για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο εξωτερικό.
Δεύτερον, εάν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αλλάξουν στο μέλλον, επιτρέποντας στη Μόσχα να επιστρέψει στο μαντρί, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία για την αναδιάρθρωση του χρέους που έχει αθετήσει.
Και τέλος, μια κρατική χρεοκοπία συνήθως αυξάνει το κόστος δανεισμού για τα επόμενα χρόνια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών