Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής EE: «Ναι» σε Ουκρανία, Μολδαβία για καθεστώς υπό ένταξη χώρας - Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Σύνοδος Κορυφής EE: «Ναι» σε Ουκρανία, Μολδαβία για καθεστώς υπό ένταξη χώρας - Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
Τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο με αντικείμενο την οικονομία πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi.

Τη χορήγηση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώτος υπό ένταξης χώρας στην ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη οι «27» στο πλαίσιο της Συνόδου της Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ εγκρίθηκε και η ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας. 
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της Ένωσης στις Βρυξέλλες, «συμφωνήθηκε το status υποψήφιου μέλους στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Πρόκειται για μια ιστορική μέρα. Σήμερα έγινε ένα κρίσιμο βήμα προς τον δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ» σημείωσε ο Βέλγος αξιωματούχος.
Παράλληλα, ο Michel έδωσε εύσημα στους προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, Volodymyr Zelensky και Μaya Sadou, προσθέτοντας «το μέλλον μας είναι μαζί».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, μοιράζοντας συγχαρητήρια.  

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky με ανάρτησή του στα social media εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για ιστορική στιγμή για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».
Σημειώνεται πως ο κ. Zelensky παρενέβη στη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνεται πως το προσχέδιο συμπερασμάτων ζητά την υποστήριξη της «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία, ακόμη και με τη γνώση ότι η καταστροφή της Ουκρανίας από τον Putin θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.
Από την άλλη πλευρά η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά τη συνέχιση της ύπαρξης της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους δεν είναι το μόνο δύσκολο ερώτημα που θα παρακάμψουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής.
Η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας —καθώς και της γειτονικής Μολδαβίας, η οποία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής— πρόκειται επίσης να αλλάξει θεμελιωδώς την ισορροπία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει σε απαιτήσεις για σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες της. 
Παράλληλα, τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο με αντικείμενο την οικονομία (πληθωρισμός), συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης, πρότεινε νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi.
Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκάθαρα υπέρ της ιταλικής πρότασης τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Michol Martin Μάρτιν.
Αντίθετα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte εξέφρασε επιφυλάξεις, με τη δικαιολογία ότι έκτακτη Σύνοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο αν πρόκειται να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση  

Tα συμπεράσματα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται στην ΕΕ, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις αιτήσεις των τριών χωρών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας επισημαίνεται, ενώ προστίθεται ότι η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης ως μέρος της τακτικής δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση.
Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες αυτές οι προϋποθέσεις.
To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία όταν οι προτεραιότητες που προσδιορίζονται από την γνωμοδότηση της Επιτροπής για την αίτηση ιδιότητας μέλους της Γεωργίας απαντηθούν.
Τέλος, αναφέρεται ότι η πρόοδος της κάθε χώρας όσον αφορά την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξαρτηθεί με βάση την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη.  

«Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ» 

Κάλεσμα προς την Τουρκία ώστε να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ απευθύνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Αναλυτικότερα, στο κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».
Παράλληλα τονίζεται πως «η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», ενώ προστίθεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», όπως είχε επισημανθεί και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας η αποκλιμάκωση της έντασης

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οktay, ο οποίος απείλησε την Ελλάδα με αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, σε περίπτωση που δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται πως προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης