Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 2% στις 12.639 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,4% στις 7.107 μονάδες.
Στις 5.926 μονάδες με απώλειες 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 2% στις 21.056 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 2% στις 7.902 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως 2%.
Διέψευσε τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, στο 9,1% τον Ιούνιο - Με την πλάτη στον τοίχο η Fed
Στο 9,1%, έναντι του αναμενόμενου 8,8%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την αντίδραση της Federal Reserve στην διαρκή αύξηση των τιμών καταναλωτή.Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,3%, έναντι 1,1% που ανέμεναν οι αγορές.
Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,9%, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 5,7%.
Ο κλάδος των μεταφορών των ΗΠΑ είχε τη μεγαλύτη συνεισφορά στην άνοδο των τιμών, ωστόσο, σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση των περιθωρίων κέρδους των αντιπροσώπων αυτοκινήτων θα απομακρύνουν σύντομα την πίεση από τον δείκτη των μεταφορών, γεγονός που θα επιτρέψει και την αποσυμπίεση στον δομικό δείκτη.
Ευρωζώνη: Αύξηση +0,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο 2022 - Στη 2η θέση η ΕλλάδαΑύξηση 0,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία και κατά 0,6% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή εισχύθηκε τον Μάιο κατά 1,6% στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των κρατών - μελών, όσον αφορά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Ειδικότερα, μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+13,9%), στην Ελλάδα (+2,6%) και στην Τσεχία (+2,4%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (-7,6%), στην Ολλανδία (-3,3%) και στο Λουξεμβούργο (-2,9%).
Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+20,2%), στη Δανία (+17,2%) και στην Πολωνία (+12,5%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-4,8%), στο Λουξεμβούργο (-2,1%) και στη Γερμανία (-1,4%).
Στο 7,6% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε το Ιούνιο στο 7,6% σε διάστημα ενός έτους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό στατιστικό ινστιτούτο Destatis.Οι δείκτης ήταν σύμφωνος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ σε επίπεδο μήνα η αύξηση των τιμών ήταν μόλις 0,1%, όπως επίσης αναμενόταν.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών, που λειτουργεί ως αναφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έφτασε στο 8,2% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.
Ο κύριος λόγος του υψηλού πληθωρισμού παραμένει η άνοδος των τιμών των ενεργειακών προϊόντων», αλλά αυξήσεις τιμών παρατηρούνται και «για πολλά άλλα αγαθά, ιδιαίτερα τα τρόφιμα.
Απροσδόκητη ανάπτυξη σημείωσε η οικονομία της Βρετανίας τον Μάιο, λόγω της αύξησης των ραντεβού σε τοπικούς γιατρούς και της ανάπτυξης σε άλλους τομείς, αν και οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές συρρικνώθηκαν ελαφρά, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% τον Μάιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους είχε δείξει μηδενική ανάπτυξη τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο.
Οι υπηρεσίες υγείας ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, ανέφερε η ONS, επικαλούμενη «μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για γενικούς ιατρούς».
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.
Αν και αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας αργότερα φέτος, σύμφωνα με το Reuters.
Γαλλία: Στην τελική ευθεία η πλήρης κρατικοποίηση της EDF - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση
Στην τελική ευθεία μπαίνει η κρατικοποίηση της EDF, καθώς η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει έως τις 19 Ιουλίου λεπτομέρειες για τα σχέδιά της να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου ενέργειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας κοινής ωφέλειας ανεστάλη μέχρι νεωτέρας.
Η Γαλλία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της «γαλλικής ΔΕΗ», στην οποία το κράτος κατέχει ήδη μερίδιο 84%, χωρίς να εξηγήσει τον τρόπο.
Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ξεκαθαρίσει τα σχέδια το αργότερο μέχρι το πρωί της 19ης Ιουλίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών