Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Κινέζος πρέσβης: Η επίσκεψη Pelosi στην Ταϊβάν παραβίασε την Αρχή της Μίας Κίνας

Κινέζος πρέσβης: Η επίσκεψη Pelosi στην Ταϊβάν παραβίασε την Αρχή της Μίας Κίνας
Συνέντευξη του Εξοχότατου Πρέσβη της Λαΐκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Juncheng προς την εφημερίδα «Δημοκρατία»
Σχετικά Άρθρα

Στις 2 Αυγούστου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ταϊβάν της Κίνας αδιαφορώντας για την αντίθεση της Κίνας. Τι είναι το σχόλιο σας;

Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της Κίνας και η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που μπορεί να εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα είναι αυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αυτός είναι ο πυρήνας της Αρχής της Μίας Κίνας, η οποία αποτελεί πυλώνα των τριών κοινών δηλώσεων Κίνας-ΗΠΑ καθώς και βασική προϋπόθεση και θεμέλιο της σύναψης και ανάπτυξης των σινοαμερικανικών διπλωματικών σχέσεων. Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί το πιο σημαντικό, ουσιώδες και ταυτόχρονα ευαίσθητο ζήτημα των σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ. Η πραγματική αιτία για τον νέο κύκλο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων στην παρούσα κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν είναι ότι οι ΗΠΑ και οι αρχές της Ταϊβάν συνεχώς επιδιώκουν αλλαγή του status quo, στρεβλώνοντας και υπονομεύοντας την Αρχή της Μίας Κίνας.
Τον τελευταίο καιρό η Κίνα εκφράζει επανειλημμένως τη σταθερή αντίθεσή της και την επίσημη θέση της προς τις ΗΠΑ σε κάθε επίπεδο. Όμως, η επίσκεψη της κυρίας Pelosi στην Ταιβάν αποτελεί έναν σοβαρό λόγο σημαντικής κλιμάκωσης στις σινοαμερικανικές σχέσεις που στέλνει ένα λάθος μήνυμα προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν, παραβιάζει κατάφωρα την Αρχή της Μίας Κίνας και τους όρους των κοινών δηλώσεων Κίνας-ΗΠΑ, βλάπτει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική βάση των σινοαμερικανικών σχέσεων, παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα του Στενού, και δημιουργεί γενικά ένα πολύ κακό πολιτικό κλίμα.

Η αμερικανική πλευρά έχει τονίσει ότι η πολιτική της για Μια Κίνα δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από το αν η Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν ή όχι. Θα λάβει η Κίνα αντίμετρα κατά των ΗΠΑ;


Οι ΗΠΑ είναι ασυνεπείς ως προς τα λόγια και τις πράξεις τους απέναντι στην Ταϊβάν, εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το αμερικανικό Κογκρέσο αποτελεί πυλώνα της αμερικανικής κυβέρνησης. Ως Πρόεδρος του Κονγκρέσου, η κυρία Pelosi βρίσκεται δεύτερη στη σειρά «διαδοχής» της Προεδρίας και λόγω της θέσης της αυτής θα πρέπει να σέβεται την Αρχή της Μίας Κίνας των ΗΠΑ. Η επίσκεψή της στην Ταϊβάν υπό οποιαδήποτε μορφή, για οποιοδήποτε λόγο και οιαδήποτε χρονική στιγμή συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Αρχής της Μίας Κίνας, την τήρηση της οποίας έχει υποσχεθεί η αμερικανική κυβέρνηση, και σημαντική πολιτική πρόκληση μέσα από την αύξηση των επίσημων ανταλλαγών και του επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, που αποτελεί ταυτοχρόνως ένδειξη συνενοχής και στήριξης στις δυνάμεις των αυτονομιστών. Εν προκειμένω, η Κίνα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής και θα υπάρξει η απαιτούμενη και νόμιμη αντίδραση.
Όσον αφορά την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ο κινεζικός και ο ελληνικός λαός μοιράζονται το ίδιο ακατανίκητο πνεύμα. Η πλήρης επανένωση της μητέρας πατρίδας αποτελεί κοινή επιδίωξη και ιερό καθήκον όλων των παιδιών της Κίνας. Κανείς δεν μπορεί να αντιτεθεί στη βούληση του λαού. Όποιος παίζει με τη φωτιά στο τέλος καίγεται. Η Κίνα θα λάβει αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της εθνικής ακεραιότητας και της εδαφικής της κυριαρχίας. Τα αντίμετρα που θα λάβουμε αποτελούν αποκλειστικά μέτρα προστασίας της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων μας. Οι ΗΠΑ και οι αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν θα ευθύνονται αποκλειστικά για όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν.

Πιστεύετε ότι η επίσκεψη της Προέδρου Pelosi στην Ταϊβάν θα προκαλέσει καμιά αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγήσει μεμονωμένες χώρες να προσαρμόσουν ή να αλλάξουν τις πολιτικές τους για το ζήτημα της Ταϊβάν;


Η Αρχή της Μίας Κίνας αποτελεί τη γενική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή των διεθνών σχέσεων. Είναι επίσης το πολιτικό θεμέλιο για την ανάπτυξη των σχέσεων της Κίνας με άλλες χώρες. Συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, συνολικά 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα βάσει της Αρχής αυτής. Η ιστορία και η παρούσα κατάσταση στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Τα γεγονότα και η πραγματικότητα δείχνουν επίσης ξεκάθαρα ότι οι δύο πλευρές του Στενού ανήκουν στην Κίνα. Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί αμιγώς εσωτερικό ζήτημα της Κίνας και κανένα άλλο κράτος δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει σχετική κριτική. Η Κίνα θα συνεχίσει να καλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την Ταϊβάν και να την εργαλειοποιούν για να ανασχέσουν την Κίνα, καθώς και να σταματήσουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου. Η Κίνα εκτιμά τη μακροχρόνια τήρηση από μέρους της Ελλάδας της Αρχής της Μίας Κίνας και ελπίζει ειλικρινά ότι όλες οι χώρες θα ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, εμμένοντας στην ηθική και το δίκαιο και στην Αρχή της Μίας Κίνας, συμβάλλοντας από κοινού στο σεβασμό της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου, και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Πριν από 25 χρόνια, ο τότε ηγέτης του Κογκρέσου των ΗΠΑ επισκέφτηκε την Ταϊβάν. Γιατί η Κίνα αντέδρασε τόσο έντονα αυτή τη φορά; Σημαίνει αυτό ότι η Κίνα έχει χάσει την υπομονή της για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν με πολιτικά μέσα;

Τα λάθη μεμονωμένων Αμερικανών πολιτικών στο παρελθόν δεν πρέπει να αποτελούν προηγούμενο ή δικαιολογία για τα τωρινά σφάλματα των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν. Επί χρόνια οι ΗΠΑ υπέπιπταν επανειλημμένως σε λάθη. Η κινεζική πλευρά ποτέ δεν θα δεχθεί τα λάθη του παρελθόντος να αποτελέσουν άλλη μία δικαιολογία. Η προδοσία των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι απαράδεκτη και το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδομήσει την αξιοπιστία τους.

Ο πόλεμος που προκλήθηκε από το ζήτημα της Ουκρανίας είναι ακόμη σε εξέλιξη, και ορισμένες δυτικές χώρες έχουν προτείνει να αποτρέψουν την Κίνα από το να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να ανακαταλάβει την Ταϊβάν με τη βία. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό;

Η Κρίση στην Ουκρανία δεν έχει ακόμα κοπάσει με το σκληρό μάθημα της ιστορίας να μας γεμίζει προβληματισμό. Αυτό που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα είναι να ακούμε τη φωνή του δικαίου και όχι της τυφλής υποταγής. Εφόσον οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν μονομερώς να χαράσσουν όρια ασφαλείας απέναντι στη Ρωσία, τότε σίγουρα όλες οι χώρες μπορούν να βασιστούν στις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων και να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή δικαιοσύνη παρά να επιλέξουν να συνταχθούν με τους ψυχροπολεμικούς τους συμμάχους τους. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί η σημερινή κρίση στην Ουκρανία.
Ορισμένες χώρες δημιουργούν θόρυβο γύρω από το ζήτημα της Ταϊβάν, ισχυρίζοντας ότι αντλούν πλούσια διδάγματα από την ουκρανική κρίση για να εμποδίσουν την Κίνα να πάρει πίσω την Ταϊβάν με τη βία. Αυτή η ρητορική είναι εντελώς παράλογη. Το ζήτημα της Ταϊβάν διαφέρει πλήρως από αυτό της Ουκρανίας. Το δεύτερο αποτελεί μια διαμάχη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ενώ το ζήτημα της Ταϊβάν είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας, με το νησί της Ταϊβάν να αποτελεί ανέκαθεν αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας. Οι αυτονομιστικές εκείνες δυνάμεις που απεργάζονται μια «ανεξάρτητη Ταϊβάν», λαμβάνουν στήριξη από εξωτερικούς παράγοντες και μάχονται για μια απόσχιση που αποσκοπεί στην αλλαγή των συνόρων της Κίνας. Η Ταϊβάν και η Κίνα έχουν κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα, και οι χώρες που υποκινούν τις αυτονομιστικές δυνάμεις προσπαθούν στην ουσία να διχάσουν το κινεζικό έθνος. Τέτοιες ενέργειες ρίχνουν αλάτι στις πληγές μας και προσβάλουν το εθνικό αίσθημα 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων. Η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ να συμβεί μια τέτοια εθνική τραγωδία.

Πιστεύετε ότι η τρέχουσα κατάσταση κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις ή πόλεμο;

Αναφορικά με το ζήτημα της Ταϊβάν επιθυμούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να καταβάλουμε κάθε δυνατή και ειλικρινή προσπάθεια ώστε η επανένωση να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο, όμως δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ότι αποκηρύσσουμε τη βία ως επιλογή και τη δυνατότητα να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Το 12o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα, θα παρουσιάσει στο κινεζικό κοινό ταινίες του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, μία από αυτές είναι «:Το λιβάδι που δακρύζει». Στον πόλεμο και τις αναταραχές, ο θάνατος και η συμφορά μας αγγίζουν όλους. Η Κίνα υποστηρίζει με σθένος τις προσπάθειες της Ελλάδας να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν αρκεί όμως μόνο να μεταλαμπαδεύουμε τη φιλία που ενώνει τις χώρες μας από τη μία γενιά στην άλλη: η Κίνα και η Ελλάδα πρέπει να αγωνιστούν για να προφυλάξουν τον κόσμο μας από το να καταντήσει μονομερής, κατακερματισμένος, διχασμένος, και συγκρουσιακός, να συνεργαστούν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ασφάλειά μας, και να προασπίσουμε το δικαίωμά μας στην ανάπτυξη και την επιδίωξη μιας καλύτερης ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης