Η προοπτική της γερμανικής ύφεσης και της έντασης της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με την άνοδο του πολιτικού κινδύνου δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την Ευρωζώνη
Οι αναταράξεις επιστρέφουν σε μια από τις ήρεμες αγορές χρέους στον κόσμο, σε αυτήν την Ευρωζώνης. ενώ επενδυτές και επιχειρήσεις αναζητούν έναν νέο «οδικό χάρτη» για το υπό διαμόρφωση περιβάλλον, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg την Κυριακή 7 Αυγούστου.
Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων της Ευρωζωνης, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε μια κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και την προοπτική ύφεσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πιο άγριες διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί...
Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς κυυμαίνεται κατά 10 μονάδες βάσης σε σχεδόν 80 ημέρες φέτος -- κάτι που συνέβη μόνο μία φορά το 2021.
Η αγορά των CDS (προϊόντων αντιστάθμισης κινδύνου) έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Ενεργειακή κρίση και οικονομικά στοιχεία
Πρόκειται για μια αλλαγή καθεστώτος για τους επενδυτές που έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια σε εύκολα κέρδη και αθρόες αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα που κράτησε σταθερές τις συνθήκες δανεισμού στην Ευτρωχώνη
Το κλίμα άλλαξε καθώς αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ότι δεν θα έχουν πλέον το βλέμμα τους στραμμένο στις επερχόμενες πολιτικές αποφάσεις.
Αυτό άφησε την αγορά στο έλεος των οικονομικών στοιχείων και την απειλή της Ρωσίας να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου, κάτι που θα πυροδότησε τον πληθωρισμό ο οποίος ήδη «τρέχει» με ρυθμό ρεκόρ.
Στενεύει η ρευστότητα
«Η αστάθεια των τιμών έχει προκαλέσει μια απρόβλεπτη επενδυτική συμπεριφορά», δήλωσε ο Phillip Pearce, συνεργάτης της Validus Risk Management.
«Χωρίς καμία σταθερή καθοδήγηση, η αγορά είναι ελεύθερη να τιμολογήσει ό,τι δικαιολογούν τα οικονομικά δεδομένα».
Η πτώση είναι αισθητή
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διστάζουν να εκδώσουν χρέη ή να αγοράσουν απαγορευτικά ακριβή προστασία έναντι των διακυμάνσεων των τιμών.
Ενώ οι ασταθείς συνθήκες είναι αυτό που συνήθως ονειρεύονται οι επενδυτές εξαιτίας της υπόσχεση για σημαντικά κέρδη, ορισμένοι παίκτες της αγοράς διστάζουν να κατοχυρώσουν μεγαλύτερες θέσεις, δημιουργώντας έναν αυτοενισχυόμενο κύκλο εντονότερων διακυμάνσεων καθώς η ρευστότητα στερεύει.
Φυσικά, η εν γένει αστάθεια στην αγορά έχει απορροφήσει τεράστια ρευστότητα και καθώς η Fed υιοθετεί τώρα μια ρητά βασισμένη στα δεδομένα προσέγγιση στη νομισματική πολιτική, θα μπορούσε να προετοιμάσει την αγορά για κραδασμούς.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η νομισματική πολιτική δεν θα είναι σε μια «προκαθορισμένη πορεία», ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω αναταραχές.
Το περίπλοκο έργο της ΕΚΤ
Αλλά για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης το να βιώσουν αυτού του είδους τις αναταράξεις είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο.
Και αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ καθώς απομακρύνει μια περιοχή από την υπόσχεση φθηνού χρήματος - και σταθερότητας στις συνθήκες δανεισμού - εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης σε πλήρη εξέλιξη.
Από τον Απρίλιο, η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων έκλεινε σε ημερήσια βάση κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα τρεις φορές και 20 μονάδες βάσης υψηλότερα μία φορά.
Τα ομόλογα πλήττονταν αφενός από στοιχεία που έδειχναν ότι η οικονομία ήταν σε πιο αδύναμη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν, και από τα μηνύματα από αξιωματούχους από την άλλη για επιθετική αυξηση των επιτοκίων.
Κινήσεις αυτού του μεγέθους δεν έχουν παρατηρηθεί από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη το 2011.
Τα swaptions
Οι διακυμάνσεις έχουν ωθήσει τα ιδρύματα να αναζητήσουν προστασία στις αγορές παραγώγων, αυξάνοντας το κόστος αντιστάθμισης μέσω των λεγόμενων swaptions, που δίνουν στους αγοραστές το δικαίωμα να συνάψουν συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων.
Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη σε λήξεις μικρότερης διάρκειας.
Εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, η μεταβλητότητα του τριμήνου και της διετούς διάρκειας κορυφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι παίκτες που κανονικά θα έπαιρναν την άλλη πλευρά των συναλλαγών άρχισαν να εξαφανίζονται , σύμφωνα με τον Pascal Amiel, συνεπικεφαλής των αγορών σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος στη Natixis CIB.
«Τα προϊόντα στα οποία οι επενδυτές πωλούν αστάθεια και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποκαταστήσει κάποια ισορροπία στην αγορά -- δεν τα έχουμε», δήλωσε ο Amiel.
Η άνοδος των επιτοκίων
Το πραγματικό βήμα αλλαγής για τις αγορές έγινε τους τελευταίους μήνες του 2021, καθώς συνειδητοποίησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα διαρκούσε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η συνειδητοποίηση ότι το μακροχρόνιο mantra της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παρέμεναν «χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα» δεν ήταν πλέον βιώσιμο, κατέβαλε πολλού επενδυτές στην αγορά, σύμφωνα με τον Anthony Morris, επικεφαλής ποσοτικών στρατηγικών στη Nomura International Plc.
«Πολλοί επενδυτές φάνηκαν να αποσύρονται από την αγορά για λίγο, κάτι που ήταν ασυνήθιστο», είπε.
«Οι δραστηριότητας μεταξύ των διαπραγματευτών σε swaptions, η οποία συνήθως είναι αρκετά ενεργή, έχει περιορισθεί σε χαμηλά επίπεδα».
Τώρα, 10 μήνες μετά, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εκπλήσσει με ανοδικά άλματα.
Με την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και τα ευρωπαϊκά κράτη να αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, οι περαιτέρω αναταράξεις είναι το πιθανότερο σενάριο.
Τέλος χρόνου
Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση του χρέους στην Ευρώπη έλαβε χώρα σιωπηρά.
Οι πωλήσεις στην πρωτογενή αγορά χρέους της περιοχής "τρέχουν" με ρυθμό μεγαλύτερο 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λίγες μόνο μη χρηματοοικονομικές εταιρείες αντλούν νέο χρέος.
Ο Nick Sanders, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην AllianceBernstein, είπε ότι αγωνίστηκε να πουλήσει ομόλογα ακόμη και για πιο ρευστοποιήσιμες αγορές όπως η Ιταλία, με τους χρηματιστές να είναι πλέον πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν μικρότερους όγκους συναλλαγών.
Αυτό επιδεινώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που συνήθως παρουσιάζουν πιο χαμηλό όκγο συναλαλγών, πρόσθεσε.
Απρόθυμές οι τράπεζες
«Η ρευστότητα έχει μειωθεί αρκετά», είπε, επισημαίνοντας το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι γενικά λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν τον ίδιο κίνδυνο.
«Δεν θέλετε να κρατήσετε μια συναλλαγή μέχρι τις τελευταίες πέντε μονάδες βάσης, προτιμάτε να βγείτε από αυτήν και να αποκομίσετε κέρδη».
Αλλά για εκείνους που έχουν το στομάχι να οδηγήσουν τις αναταράξεις, η ανάληψη αυτού του κινδύνου αποδίδει καρπούς.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank AG και BNP Paribas SA, ανακοίνωσαν υψηλότερα έσοδα από συναλλαγές το δεύτερο τρίμηνο από τις παγκόσμιες αγορές ως αποτέλεσμα της αστάθειας.
Ιαπωνοποίηση - Την απέφυγε η ΕΚΤ;
Η πρόσθετη αστάθεια, αν και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, έχει επίσης άρει τις ανησυχίες ότι οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης εισέρχονται σε μια παρατεταμένη περίοδο απραξίας, παρόμοια με αυτήν που έχει πλήξει την Ιαπωνία.
Εκεί, η κεντρική τράπεζα κατέχει περίπου τα μισά κυκλοφορούντα κρατικά ομόλογα και περνούν ολόκληρες μέρες όπου δεν διαπραγματεύονται τίτλοι αναφοράς.
Η σχέση της ύφεσης με την αγορά ομολόγων
Η προοπτική της ύφεσης στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της αστάθειας, καθώς τα επιτόκια κινούνται χαμηλότερα από τις προσδοκίες και η πορεία των μελλοντικών αυξήσεων γίνεται πιο βέβαιη, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ING, Antoine Bouvet.
Η Commerzbank AG αναλαμβάνοντας τον ρόλο του μάντη κακών για τις εξελίξεις προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, θα προκαλούσε ύφεση στη Γερμανία παρόμοια με τη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε στην οικονομική κρίση του 2008.
«Έχουμε μετατοπιστεί σε ένα καθεστώς υψηλότερης αστάθειας αποδόσεων των ομολόγων», δήλωσε ο Adam Kurpiel, στρατηγικός αναλυτής στη Societe Generale.
«Όλες οι ενωτέρων αβεβαιότητες δεν πρόκειται να εξαλειφθούν γρήγορα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών