Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών τον Αύγουστο, αντανακλώντας τα δεδομένα για τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.
Η απόδοση των ομολόγων διάρκειας δύο ετών που εκδόθηκαν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτοξεύτηκε κατά 85 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το CNBC..
Αυτή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1981, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά περισσότερες από 65 μονάδες βάσης, η υψηλότερη μηνιαία αύξηση από το 1990.
Οι αποδόσεις της 2ετίας στα γερμανικά ομόλογα ήταν 1,117% το πρωί της Τετάρτης, 2 μονάδες βάσης υψηλότερα από την προηγούμενη ημέρα.
Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,522%.
Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων έχουν επίσης αυξηθεί, με την απόδοση της 2ετίας να αυξάνεται σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2011 και την απόδοση των 10ετών να ανέρχεται σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2013.
Καταλύτης η ενέργεια
Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να καθιστούν τα ομόλογα λιγότερο ελκυστικά και να μειώνουν τις τιμές τους, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως στις αποδόσεις.
«Τα ευρωπαϊκά ομόλογα παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές», δήλωσε στο CNBC ο Antoine Bouvet, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ολλανδική τράπεζα ING.
«Με τους λογαριασμούς ενέργειας να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, οι αγορές ομολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί σε πιο επιθετικές αυξήσεις σε αυτόν τον κύκλο».
Η εν λόγω πεποίθηση ενισχύθηκε από τα επιθετικά σχόλια που έγιναν από στελέχη της Federal Reserve στο συμπόσιο του Jackson Hole.
Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της Pantheon Macroeconomics δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης άλλες τρεις φορές πριν από το τέλος του έτους.
Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο μηδέν τον περασμένο μήνα.
Ο Bouvet της ING εκτίμησε ότι οι προοπτικές για τα ομόλογα εξαρτώνται πλέον από τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται η ενέργεια τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η αγορά παρακολουθεί στενά τις τάσεις του πληθωρισμού.
«Θα έρθει μια στιγμή αυτόν τον χειμώνα που οι επιπτώσεις της ανάπτυξης θα φανούν και αναμένουμε τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν», τόνισε.
«Αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη υποαπόδοση περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο ρίσκο, θα ενισχύσει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια για κρατικά ομόλογα και επίσης θα ωθήσει τις αγορές να αμφισβητήσουν τις υποθέσεις τους όσον αφορά τις αυξήσεις της κεντρικής τράπεζας».
Οι αναλυτές της ING αναμένουν ότι οι αποδόσεις του γερμανικού bund, θα διαπραγματεύονται στο 1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, από 1,5% τώρα, δήλωσε ο Bouvet.
Νέο ρεκόρ στο 9,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2022, με τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) για επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο να κλιμακώνονται.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες εν μέσω υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγαλύτερης και βαθύτερης οικονομικής συρρίκνωσης στο τέλος του έτους.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους μετά από άνοδο 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μέτρηση ξεπερνά την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, για αύξηση του δείκτη κατά 8,9%.
Η άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται στην επιτάχυνση των τιμών των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με άνοδο 9,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκε επίσης, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε ελαφρά στο 38,3% τον Αύγουστο από 39,6% τον Ιούλιο.
Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή - ο οποίος εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια - αυξήθηκε 4,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 4% τον Ιούλιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών