Ο φρενήρης πληθωρισμός θα συγκρατήσει χαμηλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους μισθούς, ενώ μόλις το 37% των χωρών παγκοσμίως, πρόκειται να προβεί σε πραγματικές αυξήσεις που θα γίνουν αισθητές στο πορτοφόλι του εργαζόμενου.
Η Ευρώπη έχει πληγεί περισσότερο από την εξωφρενική ακρίβεια, τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και φυσικά την ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει μαζί της τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ οι πραγματικοί μισθοί (ή αλλιώς το πραγματικό εισόδημα, η καθαρή αγοραστική δύναμη ενός εργαζομένου) φαίνεται να υποχωρούν κατά μέσο όρο 1,5%, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων εργατικού δυναμικού ECA International.
Οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν το μεγαλύτερο χτύπημα φέτος, καθώς παρά τη μέση ενίσχυση των ονομαστικών αποδοχών κατά 3,5%, οι μισθοί σε πραγματικούς όρους διολίσθησαν κατά 5,6%, ενώ θα βουτήξουν ακόμη 4% το 2023, τη στιγμή που οι πληθωριστικές τάσεις εκτοξεύονται σε υψηλό 40 ετών.
Στις ΗΠΑ, η μείωση του 4,5% στους πραγματικούς μισθούς φέτος, αναμένεται να αντιστραφεί από την επιβράδυνση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, που θα οδηγήσει μάλιστα και σε αύξηση της τάξεως του 1%.
Οι χώρες της Ασίας αποτελούν τις οκτώ από τις 10 χώρες της έρευνα που προβλέπεται να υπάρξει πραγματική αύξηση μισθών, με επικεφαλής την Ινδία, με άνοδο 4,6%, ακολουθούμενη από το Βιετνάμ με 4% ενώ έπεται η Κίνα με +3,8%. Επίσης, η Βραζιλία με το εκτιμώμενο +3,4% και η Σαουδική Αραβία με 2,3% συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
«Η έρευνά μας δείχνει άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους παγκοσμίως το 2023. Μόνο το 1/3 περίπου των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπεται να δουν αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους. Οι μέσοι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,8% το 2022», υπογραμμίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής της ECA International για την Ασία, Λι Κουάν.
Η Έρευνα της ECA βασίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται από περισσότερες από 360 πολυεθνικές εταιρείες σε 68 χώρες.
Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες χώρες και τα ποσοστά για τις προβλεπόμενες αυξήσεις των μισθών τους σε πραγματικούς όρους το 2023:
- Ινδία (4,6%)
- Βιετνάμ (4,0%)
- Κίνα (3,8%)
- Βραζιλία (3,4%)
- Σαουδική Αραβία (2,3%)
- Μαλαισία (2,2%)
- Καμπότζη (2,2%)
- Ταϊλάνδη (2,2%)
- Ομάν (2,0%)
- Ρωσία (1,9%)
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αναμενόμενες μειώσεις των πραγματικών μισθών θα καταγραφούν σε αυτές τις πέντες χώρες:
- Αργεντινή (-26,1%)
- Σρι Λάνκα (-20,5%)
- Τουρκία (-14,4%)
- Γκάνα (-11,9%)
- Πακιστάν (-9,9%)
Σχόλια αναγνωστών