Με οριακές απώλειες, παρά τα αρχικά κέρδη του, έκλεισε ο χρυσός στον απόηχο των γεωπολιτικών αναταράξεων που προκάλεσε το πυραυλικό πλήγμα στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι αρχικές ανησυχίες, ιδίως μετά τις πρώτες αναφορές ότι επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο, για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, προκάλεσαν μια στροφή των επενδυτών προς το πολύτιμο μέταλλο, στο πλαίσιο της αναζήτησης «ασφαλούς καταφυγίου».
Στην αρχική ενίσχυση των τιμών του χρυσού συνέβαλε και η διολίσθηση του δολαρίου.
Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο πύραυλος ήταν τελικά ουκρανικός καθώς και οι δηλώσεις των πολωνικών αρχών ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το πλήγμα έγινε στο πλαίσιο σκόπιμης επίθεσης, ανέστρεψε την αρχική ροή των κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το πολύτιμο μέταλλο να κλείσει τελικά τη συνεδρίαση με ήπιες απώλειες.
Ο χρυσός φαίνεται ότι «απλώς χωνεύει την πρόσφατη ανάκαμψη της τιμής περιμένοντας τον επόμενο καταλύτη», δήλωσε ο Brien Lundin, συντάκτης στο Gold Newsletter.
Όσον αφορά τον επόμενο καταλύτη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κίνηση του χρυσού, ο Lundin υπέδειξε προς τη Fed, επισημαίνοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο, όπως και οι λοιπές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων επηρεάζονται τις δηλώσεις και κυρίως από τις κινήσεις των αξιωματούχων της.
Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 1 δολάριο ή 0,1% και έκλεισε στα 1.775,80 δολάρια η ουγγιά.
Ενδοσυνεδριακά το συμβόλαιο σκαρφάλωσε έως τα 1.788,20 δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο του πιο ενεργού συμβολαίου από τις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Μεικτή ήταν η εικόνα σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα. Έται το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το ασήμι ενισχύθηκε οριακά και έκλεισε στα 21,524 δολάρια η ουγγιά, όπως και το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου, που σημείωσε άνοδο 1% και τερμάτισε στα 2.081,30 δολάρια η ουγγιά.
Αντίθετα, απώλειες σημείωσε το συμβόλαιο Ιανουαρίου για την πλατίνα, που έχασε 0,6% και έκλεισε στα 1.016,20 δολάρια η ουγγιά, αλλά και το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χαλκό που έκλεισε 1,2% χαμηλότερα, στα 3,7735 δολάρια η λίβρα.
www.bankingnews.gr
Χρυσός: Οριακή πτώση 0,1% στα 1.775,80 δολάρια η ουγγιά
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα υπόλοιπα μέταλλα
Σχόλια αναγνωστών