
Προβλέψεις για σημαντική μείωση κερδών στη Wall το 2023 διατυπώνουν οι κορυφαίοι αμερικανοί αναλυτές
Ο Michael Wilson - μιας από τις πιο ομιλητικές «αρκούδες» της Wall Street - έγραψε σε σημείωμά του ότι ενώ οι επενδυτές είναι γενικά απαισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης τηςε οικονομίας, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να παραμένουν πολύ πολύ υψηλές και το ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές βρίσκεται στο χαμηλότερά του επίπεδα από το 2008.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει πολύ χαμηλότερα από τις 3.500 έως 3.600 μονάδες όπως περιμένει να κάνει αυτή τη στιγμή η αγορά σε περίπτωση ήπιας ύφεσης, σημείωσε.
«Η συναίνεση των αναλυτών θα μπορούσε να είναι σωστή από πλευράς κατεύθυνσης, αλλά λάθος ως προς το μέγεθος», είπε ο Wilson, προειδοποιώντας ότι ο S& P 500 θα μπορούσε να πέσει γύρω στις 3.000 μονάδες - περίπου 22% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο στρατηγικός αναλυτής Wilson - που κατατάχθηκε ως Νο. 1 στην περσινή έρευνα Θεσμικών Επενδυτών - δεν είναι ο μοναδικός που πιστεύει ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη είναι πολύ αισιόδοξες.

Goldman Sachs: Απογοητευτικά τα κέρδη των εταιρειών για όλο το 2023
Κι άλλοι αναλυτές στην Goldman Sachs αναμένουν ότι η πίεση στα περιθώρια κέρδους, οι αλλαγές στις εταιρικές φορολογικές πολιτικές των ΗΠΑ και η ισχυρή πιθανότητα ύφεσης θα επισκιάσουν τον θετικό αντίκτυπο από το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας.
Ένας από τους παράγοντες που καθοδηγούν την πτωτική άποψη του Wilson είναι οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.
Ο Wilson, ωστόσο, προειδοποίησε ότι ενώ η κορύφωση του πληθωρισμού θα υποστήριζε πιθανόν τις αγορές ομολόγων, «είναι πολύ αρνητική για την κερδοφορία των επιχειρήσεων».
Ο αναλυτής της Goldman περιμένει μάλιστα ότι τα εταιρικά κέρδη θα συνεχίσουν να απογοητεύουν μέχρι το 2023.
Deutsche Bank
Οι αναλυτές στρατηγικής της Deutsche Bank, με επικεφαλής τον Binky Chadha έχουν επίσης ανακοινώσει ότι περιμένουν μείωση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών το 2023.
Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι οι τιμές των μετοχών μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου ανακοίνωσης κερδών το τέταρτο τρίμηνο, ακριβώς επειδή έχουν μειωθεί πολύ.
Η άποψη της DB έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της MLIV Pulse, η οποία έδειξε ότι οι παράγοντες της αγοράς προετοιμάζονται για μια ζοφερή σεζόν που θα οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 χαμηλότερα τις επόμενες εβδομάδες.
Η περίοδος ανακοίνωσης των κερδών τριμήνου ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 13/1 και την αρχή κάνουν ως γνωστό οι μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase και η Citigroup.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών