Ο γνωστός αρθρογράφος του Bloomberg Andreas Kluth εξηγεί γιατί δεν πρέπει να γίνει δεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
«Υπάρχουν εξαιρετικοί λόγοι για να γίνει δεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Υπάρχουν όμως και καλύτεροι λόγοι για να μην ενταχθεί και περιλαμβάνουν μια διολίσθηση προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε ο αρθρογράφος στο άρθρο γνώμης του την Παρασκευή (5/5), παραδεχόμενος ότι μια τέτοια απόφαση «φυσικά θα απογοητεύσει τους Ουκρανούς».
Ο Kluth υπενθυμίζει ότι η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του Άρθρου 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ συνεπάγεται «μια αυτοματοποίηση που δεν μοιάζει με αυτή των πιο περίπλοκων διαμορφώσεων συμμαχίας που οδήγησαν στον Α ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Υπόκλιση στον ρεαλισμό
«Αυτή η εκτίμηση δεν αφορά το αν η Ουκρανία ανήκει στη Δύση.
Ανήκει και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό.
Ούτε το ζήτημα της ένταξης αποτελεί επιλογή για το αν οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ουκρανούς στον ηρωικό αγώνα τους ενάντια στους Ρώσους εισβολείς», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Η παράλειψη μιας επίσημης πρόσκλησης τώρα για ένταξη στη συμμαχία, επιπλέον, δεν χρειάζεται να εμποδίσει την Ουκρανία —η οποία το 2019 κατοχύρωσε τη φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο σύνταγμά της— να προσχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού υπερασπιστεί επιτυχώς τον εαυτό της, με τη βοήθεια της Δύσης, ενάντια στην επίθεση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ισχυρίζεται ο Kluth.
«Ωστόσο, η εγγύηση ασφάλειας που παρέχεται με την ιδιότητας μέλους και η οποία εκφράζεται στο άρθρο 5 δεν μπορεί να δοθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Καμία συμμαχία - και το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη σε όλη την ιστορία - δεν πρέπει να δέχεται μια χώρα ενώ αυτό το κράτος βρίσκεται ήδη σε πόλεμο εναντίον του εχθρού της συμμαχίας, ενός εχθρού που τυγχάνει να έχει πυρηνικά όπλα.
Αυτή η στάση υποκλίνεται στον ρεαλισμό.
Είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τον εγκέφαλο – όχι την καρδιά, που χτυπά για το Κίεβο», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Το αίτημα Zelensky για ένταξη
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε η χώρα του να γίνει το 33ο μέλος του ΝΑΤΟ μετά τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Αν και η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, δεν υπάρχουν εμπόδια σε μια πολιτική απόφαση για την ένταξή της, υποστήριξε.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει επανειλημμένα πει ότι ο Joe Biden οδηγεί την ανθρωπότητα στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις ενέργειές του.
Ο Trump ισχυρίστηκε επίσης ότι θα διευθετούσε την κατάσταση στην Ουκρανία σε μια μέρα, εάν επρόκειτο να επανεκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2024.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών