Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Κίνας: Σενάρια για big deal και «πάγωμα» πολέμου στην Ουκρανία το δ’ τρίμηνο του 2023

Παρέμβαση Κίνας: Σενάρια για big deal και «πάγωμα» πολέμου στην Ουκρανία το δ’ τρίμηνο του 2023
Η ουκρανική κρίση δημιούργησε μεγάλης κλίμακας κινδύνους για τη σχέση Κίνας – Ευρώπης αναφέρουν Ρώσοι ειδικοί
Big deal και «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία πιθανότατα το δ’ τρίμηνο του 2023 βλέπουν Ρώσοι ειδικοί, αναφερόμενοι στην παρέμβαση της Κίνας και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα έχει από σήμερα Τρίτη 16 Μαΐου στην Ουκρανία κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Li Hui, ο οποίος αποτελεί και τον ειδικό αντιπρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές σχέσεις.
Η κινεζική αντιπροσωπεία (τη σύσταση και την αποστολή της οποίας είχε γνωστοποιήσει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας) θα έχει συνομιλίες και επαφές τόσο στην Ουκρανία και στη Ρωσία όσο και στην Πολωνία, στη Γερμανία και στη Γαλλία με απώτερο στόχο αφενός την άμεση κατάπαυση του πυρός και αφετέρου την εύρεση μιας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Επιτυχής εμπειρία

«Η Κίνα έχει ήδη μια επιτυχημένη εμπειρία όσον αφορά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Αυτό δικαιολογεί την υπόθεση ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στην Ουκρανία.
Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή μιας μακράς και αμφιλεγόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, ειδικά υπό την πίεση των ΗΠΑ, μπορεί να πάρει ακόμα και έξι μήνες, με τη σύγκρουση να «παγώνει» το δ’ τρίμηνο του 2023» αναφέρει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Nikolai Vavilov, ειδικός σε θέματα Κίνας.

Προς ανοιχτές διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει σήμερα στο Κίεβο ο Κινέζος Li Hui, ο Vavilov υποστηρίζει πως η έναρξη των συνομιλιών αυτών «σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στη μετάβαση της Κίνας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ανοιχτές διαπραγματεύσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα big deal και στο πάγωμα των συγκρούσεων».
«Από την θεώρηση του Πεκίνου, η ουκρανική κρίση που έχει προκληθεί από τις ΗΠΑ, δημιούργησε ευρείας κλίμακας κινδύνους για τη στενή σχέση της Κίνας με την Ευρώπη» είπε ο Vavilov.

Θα ακυρώσουν τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό, η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης, ως ηγέτιδες παγκόσμιες οικονομίες, «χρησιμεύει ως βάση για την επιθυμία τους να ακυρώσουν τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της ουκρανικής στρατιωτικής περιπέτειας».
Όπως επισημαίνει, οι πρόσφατες πυκνές διπλωματικές επαφές και συνομιλίες (π.χ. του καγκελάριου της Γερμανίας, Olaf Scholz και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στο Πεκίνο, η περιοδεία του επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, μέλους του Πολιτικού Γραφείου Wang Yi στην Ευρώπη και τη Ρωσία, καθώς και το ταξίδι τον Μάρτιο του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Μόσχα) έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε να «παγώσει η ουκρανική κρίση και να εφαρμοστεί η πρωτοβουλία της Κίνας για την ειρήνη».

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις

«Οι προϋποθέσεις για ανοιχτές συνομιλίες… δημιουργήθηκαν μέσω στενών συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και της επεξεργασίας των όρων για την επίτευξη συμφωνίας με το Κίεβο.
Ένας σημαντικός δείκτης της συμμετοχής της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις είναι ο ορισμός του Ουκρανού πρέσβη στην Κίνα, Pavel Ryabkin, ο οποίος υπήρξε πρώην υπουργός αρμόδιος για τους στρατηγικούς τομείς του στρατιωτικό – βιομηχανικού τομέα και των διαστημικών και πυραυλικών τεχνολογιών» αναφέρει ο Vavilov.

Δεν θα τελειώσει η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό, την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης «δεν θα ακολουθήσει το τέλος της παγκόσμιας αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών», αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ευνοϊκή για τα εμπλεκόμενα μέρη σε σχέση με τις εκλογές στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στην Ταϊβάν στο 2024.
Σημειώνεται ότι η κινεζική αντιπροσωπεία θα βρεθεί σήμερα και αύριο στο Κίεβο με απώτερο στόχο την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και επαφές στη Μόσχα αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πολωνία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης