Η Ινδία δεν θα πρέπει να βασιστεί στον πύραυλο SCALP-EG που φέρουν τα μαχητικά της Dassault Rafale
Το SCALP-EG είναι η γαλλική έκδοση του πυραύλου Storm Shadow που αναπτύχθηκε από την MBDA.
Η Ινδία είχε πανηγυρίσει για το βεληνεκές 250-300 χιλιομέτρων του πυραύλου (που ονομάζεται με διαφορετικά ονόματα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο) ως ένα όπλο που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να καταστρέψει τις κινεζικές και πακιστανικές περιοχές βάθους.
Ο πύραυλος Storm Shadow όντως έπληξε τρεις ρωσικούς στόχους στις 12, 14 και 26 Μαΐου, πλήττοντας σχολές αεροπορίας και πυραυλικά συγκροτήματα στο Λουγκάνσκ και στη Μαριούπολη. Ωστόσο, περίπου την ίδια περίοδο, η ρωσική αεράμυνα ισχυρίστηκε επίσης ότι κατέρριψε από 10 έως 15 Storm Shadows.
Η Ρωσία προσαρμόστηκε, η Κίνα παρακολούθησε κι έμαθε
Η ρωσική αεράμυνα προσαρμόστηκε στη νέα δυτική πλατφόρμα όπλων, όπως το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar ή ο πύραυλος υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας (HARM). Αυτά τα όπλα σχεδιάστηκαν για να πλήξουν τα συστήματα εφοδιασμού, τους σχηματισμούς μάχης και τα συστήματα αεράμυνας στα μετόπισθεν, ώστε να καταστήσουν τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου αφόρητες.
Για παράδειγμα, Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματικοί που έχουν αποσπαστεί στη Ρωσία σε διπλωματικές αποστολές θα έχουν μελετήσει έντονα τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία κατέρριψε τα Storm Shadows - εκτός από πολλαπλές άλλες τεχνολογικές, τακτικές και στρατηγικές πτυχές του πολέμου.
Ο κινεζικός σχεδιασμός, τόσο ο πολιτικός όσο και ο στρατιωτικός, είναι γνωστό ότι είναι πολύ αυστηρά ακαδημαϊκός, παρατηρώντας και ενσωματώνοντας διδάγματα από όλους τους πρόσφατους πολέμους.
Αν δεν υπήρχαν οι λεπτότερες τακτικές και διαδικασίες του τρόπου με τον οποίο το ρωσικό πλήρωμα λειτουργούσε και συντόνιζε τη σάρωση του ραντάρ και την εκτόξευση των πυραύλων, θα είχαν αποκτήσει μια γενική ιδέα για τον εντοπισμό ενός πυραύλου όπως το Storm Shadow.
Η απεριόριστη αεράμυνα της Κίνας και η περιορισμένη SCALP-EG της Ινδίας ή αλλιώς Storm Shadows
Δεύτερον, η Κίνα διαθέτει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων αεράμυνας, ειδικότερα, και τη μεγαλύτερη και πιο ποικίλη γκάμα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ στον κόσμο, γενικότερα.
Στην αεροπορική έκθεση Zhuhai τον Νοέμβριο του 2022, η Κίνα παρουσίασε τους πυραύλους επιφανείας-αέρος (SAM) μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς HQ-9B, HQ-16FE.
Άλλοι ήταν συστήματα ταχείας αντίδρασης κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροσκαφών χαμηλής πτήσης, όπως το FK-3000, το HQ-17AE και το Type 625E.
Επιπλέον, ούτε το Rafale ούτε το Storm Shadow (SCALP-EG) κατασκευάζονται στην Ινδία.
Ο ρυθμός με τον οποίο η Ρωσία φέρεται να καταρρίπτει τα Storm Shadows θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Δύσης να παράσχει γρήγορα μια νέα παρτίδα πυραύλων στο Κίεβο.
Αναμφίβολα, πολλοί από τους πυραύλους πρέπει να έχουν δοθεί από το οπλοστάσιο του βρετανικού στρατού και κάποια αποθέματα από τον κατασκευαστή.
Έτσι, η αναπλήρωση των SCALP-EG αν ένας πόλεμος με την Κίνα ή το Πακιστάν παραταθεί θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η μόνη επιλογή θα ήταν η σύναψη μιας βιαστικής σύμβασης με τον ευρωπαίο κατασκευαστή του MBDA, που συνεπάγεται τα δικά της απότομα διπλωματικά και οικονομικά εμπόδια.
Οι βιομηχανίες της Ουκρανίας και της Δύσης αποτυγχάνουν
Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Λόγω των ανελέητων ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, το Κίεβο δεν έχει ουσιαστικά καμία αμυντική βιομηχανία και ουσιαστικά μάχεται μόνο με όπλα που προμηθεύεται το ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες παλεύουν με την παρακμή της παραγωγής και της βιομηχανοποίησης, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αδυναμία παραγωγής πυροβολικού και βλημάτων αρμάτων μάχης.
Από τον Ιούνιο του 2022, υπάρχουν συνεχείς αναφορές ότι η Ουκρανία καίει 5.000 έως 15.000 βλήματα πυροβολικού σε μια μέρα, ενώ τα δυτικά εργοστάσια μπορούν να παράγουν αυτούς τους αριθμούς μόνο σε ένα μήνα. Ο ισχυρός εξοπλισμός της Ουκρανίας μέσω των αποθεμάτων της εξάντλησε αρχικά τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, κυρίως βλήματα των 155 χιλιοστών.
Το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αύξησης της παραγωγής μόλις τώρα, καθώς τα εργοστάσια έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τη δυναμικότητα και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους.
Οι πύραυλοι κρουζ είναι ένα πιο πολύπλοκο όπλο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη χρήση. Ενώ η Ινδία έχει πολύ πιο σταθερή βιομηχανική βάση και μεγαλύτερη γεωγραφία για στρατηγικό βάθος από την Ουκρανία, οι αμερικανοί ή οι ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων (στην προκειμένη περίπτωση η αγγλογαλλική MBDA) δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν την πιθανώς τεράστια όρεξη για SCALP-EG που θα δημιουργούσε η ινδική αεροπορία (IAF) αν ξεσπούσε ένας πόλεμος με την Κίνα.
Η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια στην αμυντική βιομηχανία για να κρατήσει τον στρατό της καλά εφοδιασμένο με πυρομαχικά.
Όμως η φύση των διαρκών επιχειρήσεων της στην πρώτη γραμμή του μετώπου δείχνει ότι έχει καταφέρει να συμβαδίσει - σίγουρα με επίπονες προσπάθειες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών