Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι τελικά ο Vladimir Putin μια ιδιοφυΐα; - Πως μεταμόρφωσε τη Ρωσία σε υπερδύναμη μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια

Είναι τελικά ο Vladimir Putin μια ιδιοφυΐα; - Πως μεταμόρφωσε τη Ρωσία σε υπερδύναμη μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια
Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία δημιουργεί μια νέα, πιο δίκαιη, πολυπολική διεθνή τάξη
Ποιος άλλος πολιτικός μπορεί να διεκδικήσει τα επιτεύγματά του;
Κανένας άλλος ηγέτης εδώ και εκατό χρόνια δεν ήταν τόσο επιτυχημένος - μεταστρέφοντας μια χώρα βυθισμένη στον πόλεμο, το χάος και τη διαφθορά μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και οδηγώντας την στην πρόοδο.
Αυτό επισημαίνει ο πολεμικός και γεωστρατικός αναλυτής, Julian Macfarlane, τονίζοντας ότι από ένα αποτυχημένο κράτος, η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε ένα αρκετά ισχυρό κράτος για να προκαλέσει την αμερικανική αυτοκρατορία και την Ευρώπη σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία - και σε έναν παγκόσμιο οικονομικό και διπλωματικό πόλεμο.
Και να κερδίσει και στις δύο περιπτώσεις.
Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία δημιουργεί μια νέα, πιο δίκαιη, πολυπολική διεθνή τάξη.

Και αυτά τα στοιχεία είναι μέχρι το 2013...

Οικονομικός πόλεμος

Στα πρώτα χρόνια της ηγεσίας Putin, η Ρωσία σημείωνε σταθερή πρόοδο.
Αλλά μετά όλα άλλαξαν.
Το 2014, ο Barack Obama επέβαλε κυρώσεις και συνέχισε τον οικονομικό πόλεμο χρόνο με το χρόνο.
Όμως η οικονομική επίθεση πέτυχε το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε, επιδεινώνοντας την οικονομική παρακμή της Δύσης, ενώ επιτάχυνε τη ρωσική ανάπτυξη των υποδομών και της βιομηχανίας.

Αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί σε όλο το Διαδίκτυο, θα δεί ότι η Δύση βλέπει τη ρωσική οικονομία μέσα από τον φακό της νεοφιλελεύθερης οικονομίας.
Το γεγονός είναι ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Ρωσία αναγκάστηκε να δημιουργήσει μια αυτόνομη οικονομία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης και γίνεται όλο και περισσότερο αυτόνομη κάθε χρόνο.
Από καθαρός εισαγωγέας τροφίμων, η Ρωσία έγινε καθαρός εξαγωγέας.
Τώρα, αν και οι εισαγωγές από τη Δύση έχουν μειωθεί, η Ρωσία προμηθεύεται όλα όσα χρειάζεται σε βασικούς τομείς από άλλους προμηθευτές - ενώ οι εξαγωγές της έχουν αυξηθεί.
Νέες βιομηχανίες αναπτύσσονται για να αντικαταστήσουν τα αγαθά που κάποτε προμηθεύονταν οι δυτικές εταιρείες.

Υποφέρει η Ρωσία;

Η Μόσχα κατέλαβε την τρίτη θέση στο δείκτη ευημερίας πόλεων της UN-HABITAT.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανέλυσαν τις ακόλουθες εξελίξεις σε 29 μεγάλες πόλεις του κόσμου: υποδομές, ισότητα και κοινωνική ένταξη, ποιότητα ζωής, παραγωγικότητα, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αστική διακυβέρνηση και νομοθεσία.
Η Μόσχα κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην κατάταξη της διάστασης της ποιότητας ζωής, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 14 δείκτες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η αναψυχή, η ασφάλεια και άλλοι.
Ενώ η Ρωσία εκβιομηχανίζεται, οι ΗΠΑ αποδολλαριοποιούνται...


Μόλις το μερίδιο του δολαρίου πέσει στο 40%, η αμερικανική οικονομία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη και χρεωμένη, μπορεί κάλλιστα να καταρρεύσει.
Η οικονομική κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις - κάτι που ήδη βλέπουμε, με τη χώρα να διχάζεται όλο και περισσότερο.
Αυτό είναι κακό για τις ΗΠΑ, φυσικά, αλλά και επικίνδυνο για τον κόσμο, δεδομένης της παραληρηματικής κατάστασης της αμερικανικής κουλτούρας και ενός ηγέτη που μπερδεύει συνεχώς τα κλειδιά του αυτοκινήτου του με τα πυρηνικά κλειδιά.
Φυσικά, εφόσον οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να εκτοξεύουν πυρηνικούς πυραύλους -κάτι που είναι λιγότερο πιθανό από πολέμους απόσχισης ή εισβολή στον Καναδά ή το Μεξικό -ή κάτι εξίσου τρελό- ο κόσμος συνολικά θα είναι καλύτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης