Στο στόχαστρο των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Mohamed Hamdan Daglo έχουν βρεθεί άμαχοι της φυλής Μασαλίτ
«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι τέτοιοι φόνοι χωρίς διάκριση συνεχίζονται και καλούμε να αναληφθεί άμεση δράση για να τερματιστούν», τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωσή της.
«Στους ανθρώπους που φεύγουν για να σωθούν από την Ελ Τζενέινα πρέπει να παρέχονται εγγυήσεις ασφαλούς διέλευσης και οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση για να ανασύρουν τα πτώματα των δολοφονημένων», συνεχίζει το κείμενο.
Η Ύπατη Αρμοστεία συγκέντρωσε πληροφορίες παίρνοντας συνεντεύξεις από πρόσφυγες που έφυγαν από την Τζενέινα και την πολιτεία και βρίσκονται στο γειτονικό Τσαντ.
Στο στόχαστρο η φυλή Μασαλίτ
Σύμφωνα με τις «συγκλίνουσες» μαρτυρίες τους, ορισμένες αραβικές πολιτοφυλακές που βοηθούν τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Mohamed Hamdan Daglo έχουν βάλει στο στόχαστρο τα μέλη της φυλής Μασαλίτ για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν.
«Από τους 16 ανθρώπους από τους οποίους μπορέσαμε να πάρουμε συνεντεύξεις μέχρι τώρα, οι 14 ανέφεραν πως έγιναν μάρτυρες εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και στοχοποίηση ομάδων αμάχων στον δρόμο ανάμεσα στην Ελ Τζενέινα και στα σύνορα — είτε με πυρά εξ επαφής σε ανθρώπους που είχαν αναγκαστεί να ξαπλώσουν στο έδαφος, ή με πυρά στο πλήθος», τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία.
Οι μαρτυρίες αυτές σχετίζονται με φόνους που διαπράχθηκαν τη 15η και τη 16η Ιουνίου, καθώς επίσης και την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ στις αρχές της εβδομάδας, τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μόνο στην Ελ Τζενέινα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δολοφονίες και άλλες βίαιες ενέργειες συνεχίζονται και συνοδεύονται από επίμονο λόγο μίσους εναντίον της κοινότητας των Μασαλίτ, συμπεριλαμβανομένων καλεσμάτων να σκοτωθούν και να διωχθούν από το Σουδάν».
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τον ηγέτη και τους άλλους επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Mohamed Hamdan Daglo να «καταδικάσουν αμέσως και χωρίς αμφισημίες και να σταματήσουν τους φόνους ανθρώπους που διαφεύγουν από την Ελ Τζενέινα, καθώς και τις άλλες βιαιότητες και τη ρητορική μίσους σε βάρος τους στη βάση της εθνικής τους ταυτότητας».
Αξιώνει επίσης οι δράστες των δολοφονιών και άλλων βίαιων ενεργειών να λογοδοτήσουν.
Δεν είναι κατοικίσιμη πλέον η Τζενέινα
Για την Ύπατη Αρμοστεία, η Τζενέινα δεν είναι πλέον κατοικήσιμη, καθώς απαραίτητες υποδομές έχουν καταστραφεί και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζει να εμποδίζεται.
Ζητεί να «δημιουργηθεί αμέσως ανθρωπιστικός διάδρομος» από την Ελ Τζενέινα στο Τσαντ και να δοθούν εγγυήσεις «για την ασφαλή διέλευση των αμάχων» ώστε να φύγουν από τις περιοχές όπου εκτυλίσσονται εχθροπραξίες.
Υπενθυμίζεται ότι στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Abdel Fatah Al Burhan που ανήλθε στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Mohamed Hamdan Daglo, υπαρχηγού της χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του.
Το Νταρφούρ, όπως και η πρωτεύουσα Χαρτούμ, πλήττεται ιδιαίτερα από τις εχθροπραξίες.
Τσαντ: Αντιμετωπίζουμε την προσφυγική κρίση χωρίς από το Σουδάν τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση του Τσαντ, όπου έχουν φθάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στο Σουδάν, ζήτησε «βοήθεια» από τη διεθνή κοινότητα, την οποία επέκρινε διότι την έχει αφήσει «σχεδόν μόνη» εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης «χωρίς προηγούμενο».
«Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας (...) δεν έχει φθάσει στο ύψος αυτής για άλλες περιοχές, άφησε το Τσαντ να υποδεχθεί τους πρόσφυγες σχεδόν μόνο του, εξαντλώντας τους ίδιους πόρους του», είπε δηκτικά ο πρωθυπουργός του Τσαντ Sale Kebzazo απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους διεθνών οργανώσεων.
Ήδη στις αρχές Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως πάνω από 100.000 πολίτες του Σουδάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά από το Νταρφούρ, πέρασαν τα σύνορα στο ανατολικό Τσαντ μέσα σε ενάμισι μήνα εχθροπραξιών.
Και προστέθηκαν στους 680.000 και πλέον που ήταν ήδη παρόντες στη χώρα αυτή που εν μέρει καλύπτεται από έρημο στην κεντρική Αφρική, το 60% εκ των οποίων (ή περίπου 409.000) είναι Σουδανοί.
Η Ύπατη Αρμοστεία στηλίτευσε ακόμη πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες για να τους προσφερθεί βοήθεια δεν είχαν καλυφθεί από τη διεθνή κοινότητα παρά κατά το 16%.
«Το Τσαντ ζητεί υποστήριξη και μαζική τεχνική και οικονομική βοήθεια χωρών και οργανισμών» και να διεξαχθεί «διεθνής σύνοδος (...) για τη συγκέντρωση κεφαλαίων» ώστε να αντιμετωπιστεί η «άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση», τόνισε ο κ. Kebzazo.
To Τσαντ και το Σουδάν έχουν σύνορα συνολικού μήκους 1.500 χιλιομέτρων, μέρος των οποίων βρίσκεται στην έρημο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών