Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Η απίστευτη αλλά και άγνωστη συμφωνία – Η Ρωσία βομβαρδίζει ανηλεώς την Ουκρανία με…ουκρανικούς πυραύλους Kh-55

Η απίστευτη αλλά και άγνωστη συμφωνία  – Η Ρωσία βομβαρδίζει ανηλεώς την Ουκρανία με…ουκρανικούς πυραύλους Kh-55
Συγκλονιστική έρευνα βλέπει το φως της δημοσιότητας
Σχετικά Άρθρα
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα έρευνας του βραβευμένου ουκρανικού ειδησεογραφικού δικτύου Skhemy που βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ρωσία χρησιμοποιεί στις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, πυραύλους cruise Kh-55, που μεταφέρθηκαν από το Κίεβο στη Μόσχα τη δεκαετία του 1990.
Στην έρευνα δημοσιοποιούνται μάλιστα οι σειριακοί αριθμοί των πυραύλων που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.
Τουλάχιστον 12 πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία σε επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις, με μερικούς από αυτούς να αναχαιτίζονται από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας, ενώ άλλοι έπληξαν τους στόχους τους.

Η άγνωστη συμφωνία


Η μεταφορά των πυραύλων στη Ρωσία έγινε βάσει μίας συμφωνίας του 1999, η οποία υπογράφηκε στη Γιάλτα μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου της Ουκρανίας, υπό τον Valery Pustovoitenko, και της ρωσικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Vladimir Putin.
Το Κίεβο μετέφερε στη Μόσχα οκτώ βαριά βομβαρδιστικά, Tu-160 και τρία Tu-95MS και 575 πυραύλους cruise Kh-55!
Σε αντάλλαγμα η Ρωσία αντιστάθμισε την αξία του μεταβιβασθέντος στρατιωτικού εξοπλισμού με το χρέος της Ουκρανίας για το ρωσικό αέριο, το οποίο ανήλθε σε περίπου 7,4 δισ.δολάρια.
Αυτή η καθορισμένη τιμή υποδηλώνει την αξία του εξοπλισμού ως μέρος του διακανονισμού μεταξύ των δύο κρατών, γράφουν οι Eurasian Times.
Η έρευνα περιλαμβάνει όλους τους σειριακούς αριθμούς των μεταφερθέντων πυραύλων.
Οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς τους αριθμούς με τους Kh-55 που χρησιμοποίησε η Ρωσία κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022.
Τρεις από αυτούς, που καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Απρίλιο του 2023 στο Κίεβο και στη γύρω περιοχή, βρέθηκαν να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πυραύλων που μεταφέρθηκαν στη Μόσχα το 1999.
Επιπλέον, ένας πύραυλος Kh-55 που έπληξε μια πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα στα τέλη του 2022, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας, ήταν επίσης μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν στο Κίεβο βάσει της συμφωνίας.
Ομοίως, ένας άλλος πύραυλος που μετέφερε η Ουκρανία στη Ρωσία προκάλεσε ζημιές σε σπίτι στην περιοχή του Κιέβου.
Επιπροσθέτως, οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν αρκετούς επιπλέον πυραύλους αναλύοντας φωτογραφίες των συντριμμιών, οι οποίες ελήφθησαν από τις ουκρανικές αρχές και τους συνέδεσαν με τον κατάλογο των μεταφερθέντων πυρομαχικών.
Συνολικά κατάφεραν να εντοπίσουν περισσότερους από 10 πυραύλους που είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στη Ρωσία και τώρα, μετά από 23 χρόνια, ο ρωσικός στρατός τους εκτοξεύει εναντίον του ουκρανικού εδάφους.
Ορισμένοι πύραυλοι που έχουν καταρριφθεί έχουν ανακτηθεί και βρίσκονται επί του παρόντος αποθηκευμένοι στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Κιέβου.

seiriakoi_arithmoi.jpg
Πύραυλοι Kh-55 - Για το ΝΑΤΟ: AS-15 Kent

Αρχικά σχεδιασμένοι να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κατά τη σοβιετική εποχή, οι πύραυλοι Kh-55 αναπτύσσονται τώρα από τη Ρωσία χωρίς εκρηκτικές κεφαλές, σύμφωνα με αναφορές από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Παρά την έλλειψη εκρηκτικών ωφέλιμων φορτίων, αυτοί οι πύραυλοι εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή λόγω της κινητικότητάς τους και του πιθανού κινδύνου έκρηξης των υπολειμμάτων καυσίμου.
Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας.
Τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας δοκιμάζονται ιδιαίτερα προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τον πύραυλο Kh-55.
Ο σχεδιασμός του πυραύλου ενσωματώνει χαρακτηριστικά όπως μειωμένη διατομή ραντάρ, υψηλές υποηχητικές ταχύτητες (παρόμοιες με ένα αεροπλάνο) και εξαιρετικά χαμηλό ύψος πτήσης (κάτω από 100 μέτρα).
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι, ενώ αυτοί οι παλιοί πύραυλοι cruise έχουν την ικανότητα να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις και αποδεικνύονται δύσκολο να αναχαιτιστούν από τα συστήματα αεράμυνας, δεν ταξινομούνται ως «απόλυτα όπλα» λόγω της εξάρτησής τους από ξεπερασμένες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και τη σύνδεσή τους με την παλαιά σοβιετική τεχνολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή ο στρατηγός Vadym Skibitsky, αναπληρωτής αρχηγός πληροφοριών της Ουκρανίας, πίστευε ότι το Κίεβο θα ήταν καλύτερο να παραδώσει τους εν λόγω πυραύλους στις ΗΠΑ και όχι στη Ρωσία.
kyiv_1.jpg

Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης

Κατά τη δεκαετία του 1990, η Ουκρανία συμμετείχε σε μια συμφωνία που ονομάζεται Μνημόνιο της Βουδαπέστης, όπου πήρε μια σημαντική απόφαση να παραδώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο εκείνη την εποχή, που κληρονόμησε από τη διαλυμένη Σοβιετική Ένωση.
Σε αντάλλαγμα για αυτό το βήμα, η Ουκρανία θα λάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας και θα μετέφερε όλες τις πυρηνικές κεφαλές στη Ρωσία για παροπλισμό.
Αυτή η συμφωνία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο εκείνη την εποχή στη διαμόρφωση της δυναμικής του τοπίου ασφαλείας της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης