Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Ιταλία: Άτακτη υποχώρηση για τον έκτακτο φόρο 40% στα τραπεζικά κέρδη - Δέσμευση για λιτότητα το 2024

Ιταλία: Άτακτη υποχώρηση για τον έκτακτο φόρο 40% στα τραπεζικά κέρδη  - Δέσμευση για λιτότητα το 2024
«Μπορεί ο φόρος να είναι ακατάλληλος, σίγουρα υπέρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί... αλλά δεν αποδέχομαι ότι θεωρείται άδικος φόρος», δήλωσε ο Giancarlo Giorgetti
Η έκτακτη φορολόγηση στα τραπεζικά κέρδη μπορεί να βελτιωθεί, δήλωσε την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2023 ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti, αρνούμενος ότι η νέα εισφορά ήταν άδικη.
«Μπορεί ο φόρος να είναι ακατάλληλος, σίγουρα μπουπάρχι η δυνατότητα ρεί να βελτιωθεί... αλλά δεν αποδέχομαι ότι θεωρείται άδικος φόρος», δήλωσε ο Giorgetti στο οικονομικό forum The European House - Ambrosetti.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Ιταλίας κατάφερε ένα αιφνιδιαστικό πλήγμα στις τράπεζες της χώρας επιβάλλοντας εφάπαξ φόρο 40% στα κέρδη που προκύπτουν από τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων (σ.σ. λόγω των αυξήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ), αφού επέπληξε τον κλάδο ότι μέσω των επιτοκίων καταθέσεων δεν επιβραβεύει τους καταθέτες
Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν πριν το υπουργείο Οικονομίας ξεκαθαρίσει ότι ο νέος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του συνολικού ενεργητικού τους.
Περίπου το 33% των συμμετεχόντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από τους διοργανωτές του φόρουμ ήταν «πολύ αρνητικά» για το μέτρο και τα δύο τρίτα ήταν συνολικά αρνητικό.

Δεν είναι άδικος φόρος…

Ο Gorgetti αντέκρουσε αυτή την άποψη λέγοντας ότι ήταν δίκαιος φόρος και ότι το κράτος έχει παράσχει σημαντικά κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα μέσω των εγγυήσεων.
Ο υπουργός ζήτησε επίσης συγγνώμη για τον αδέξιο χειρισμό της ρύθμισης, που ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τα επικοινωνιακά λάθη, αλλά η τελική εκδοχή του μέτρου θα είναι αυτή που θα βρει τους πάντες σύμφωνους », σημείωσε ο Giorgetti.

Πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 1% και δέσμευση για λιτότητα

Η Ιταλία μπορεί ακόμα να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη 1% το 2023 παρά την πτώση της παραγωγής που το β΄ τρίμηνο, επισήμανε ο Giorgetti.
Το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε κατά 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, ενώ τον Αύγουστο ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023.
Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση.
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 1% το 2023, όμως αναπόφευκτες εξωτερικές μεταβλητές αλλάζουν ριζικά την εικόνα», δήλωσε ο Giorgetti,

Ανέφικτος στόχος – Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Από τη μεριά τους, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον περιορισμό του πληθωρισμού οι οποίες συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα, ο στόχος της Ρώμης για ανάπτυξη της τάξεως του 1,5% το επόμενο έτος μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς στόχους έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Ο Giorgetti τάχθηκε επίσης υπέρ των εκκλήσεων για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των οποίων προβλέπεται ευνοϊκή μεταχείριση για ορισμένες δαπάνες, όπως οι επενδύσεις που στοχεύουν να καταστήσουν την οικονομία πιο πράσινη, ή η οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Ιταλία ετοιμάζει έναν δύσκολο προϋπολογισμό για το 2024, μέσω του οποίου θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της πρωθυπουργού Meloni να διατηρήσει το έλλειμμά της σε πτωτική πορεία, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για μέτρα στήριξης.
Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση έθεσε στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος στο 4,5% και 3,7% το 2024.
Italian Factories Start to Cut Workers as Industrial Woes Deepen
Φοροελαφρύνσεις

«Ο νόμος για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα υπακούει στον στόχο του περιορισμού των πλεονεκτημάτων που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε οικονομικά και θα ανταμείβει όσους εργάζονται και δημιουργούν πραγματικό πλούτο, ειδικά κοιτάζοντας μπροστά στην κύρια πηγή παραγωγής πλούτου: τα παιδιά», είπε ο Giorgetti, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις προκειμένου να βοηθηθούν οι οικογένειες.
Ένας βασικός παράγοντας που επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία της Ιταλίας είναι το αμφισβητούμενο ενεργειακό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τον προκάτοχο της , τον Conte το 2020 και έχει κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ.
Italy Bank Surprise Points to Wider Risks, PGIM's Neiss Says - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης