Ο ρωσικός στρατός έχει ένα σαφές πλεονέκτημα σε έναν εξελισσόμενο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, καθώς έχει άμεσα προηγμένα και αναβαθμισμένα όπλα
Αυτή τη μοναδική αλήθεια πλέον την παραδέχονται και οι Αμερικανοί ειδικοί.
Ο ρωσικός στρατός έχει ένα σαφές πλεονέκτημα σε έναν εξελισσόμενο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, καθώς έχει άμεσα προηγμένα και αναβαθμισμένα όπλα, ενώ ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να διαχειριστεί τον εξοπλισμό, που λαμβάνει από το ΝΑΤΟ παραδέχεται ο Αμερικανός στρατιωτικός Mark Sleboda.
Τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-80BVM έχουν παραδοθεί στις ρωσικές μονάδες που επιχειρούν στην περιοχή Zaporizhia.
Τα τεθωρακισμένα οχήματα διαθέτουν ένα νέο σύστημα επικοινωνίας και πρόσθετες μονάδες θωράκισης που τους επιτρέπουν να αντέχουν σε χτυπήματα από drones και αντιαρματικούς πυραύλους.
Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την υπεροπλία με τα προβληματικά γερμανικής κατασκευής Leopard.
Ασύλληπτα μπροστά η Ρωσία στα άρματα μάχης και στον ηλεκτρονικό πόλεμο
Όπως αποδείχθηκε, πολύ λίγα από τα άρματα μάχης Leopard 1 και 2 που παραδόθηκαν στην Ουκρανία από τη Γερμανία είχαν μία σειρά από προβλήματα που ενέτειναν τα προβλήματα του ουκρανικού στρατού.
Σύμφωνα με τον Mark Sleboda, έναν αναλυτή διεθνών σχέσεων και βετεράνο του αμερικανικού στρατού, η Ουκρανία έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει έναν πόλεμο φθοράς με τέτοιο εξοπλισμό.
«Σε αυτή τη σύγκρουση, η Ρωσία χρησιμοποιεί το πιο σύγχρονο, τακτικά χρησιμοποιούμενο τανκ, το T-90 Proryv ενώ λαμβάνει εκατοντάδες νέα άρματα μάχης αυτής της αξίας», δήλωσε ο Sleboda στο Sputnik.
«Αλλά και οι δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης χρησιμοποιούν επίσης αναβαθμισμένα τανκ.
Σοβιετικά άρματα μάχης, όπως είδαμε πρόσφατα, αλλά στην πραγματικότητα τα περισσότερα από τα Leopards, αριθμητικά, που έχει λάβει το καθεστώς του Κιέβου, είναι στην πραγματικότητα αναβαθμισμένα Leopard 1 από τη δεκαετία του 1950. Λοιπόν, στην πραγματικότητα πήραν μόνο μερικές ντουζίνες από τα πιο σύγχρονα Leopard 2A6 και 2A4», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ρωσικό T-80BVM παρατήρησε πως πρόκειται για μία εξαιρετικά αναβαθμισμένη έκδοση τουT-80 που υπερέχει πολλών δυτικών.
Οι πιο ενδιαφέρουσες αναβαθμίσεις στο T-80BVM είναι οι μονάδες anti-drone, σύμφωνα με το Sleboda.
Στη λάσπη τα...ουκρανικά drones
Αυτές είναι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου που είναι τοποθετημένες σε κάθε μεμονωμένο άρμα, προκειμένου να μπλοκάρουν και να σταματήσουν τις επιθέσεις drone kamikaze στο άρμα. .
Ο ειδικός επεσήμανε ότι οι αναφορές από το πεδίο δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα με αυτόν τον εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.
«Τα drones σύρονται από τη λάσπη όταν επιτίθενται σε αυτά τα άρματα μάχης», παρατήρησε ο έμπειρος Αμερικανός στρατιωτικός.
Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει τα υλικοτεχνικά προβλήματα που έχει το καθεστώς του Κιέβου με τα τανκς, συνέχισε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Η ουσία του θέματος είναι ότι οι Ρώσοι παράγουν τα δικά τους τανκς.
Έχουν ανταλλακτικά και επομένως είναι σε θέση να επισκευάσουν τα τεθωρακισμένα τους οχήματα.
«Οι Ρώσοι έχουν έναν τεράστιο στόλο παλαιότερων μηχανών που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν και επιπλέον, ο ρωσικός στρατός έχει εκπαιδευτεί εκτενώς για να χειρίζεται αυτά τα τανκς, εξήγησε ο Sleboda.
Εφιάλτης για τους Ουκρανούς
Στον αντίποδα οι Ουκρανοί είναι εγκλωβισμένοι με ένα σωρό διαφορετικά άρματα μάχης.
«Λίγα Challenger, λίγα Abrams, λίγα Leopard 2, περίπου 100 Leopard 1», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Έβγαλαν μερικά T, παλιά σοβιετικά T-55 από τις αποθήκες και τα χρησιμοποιούσαν, πρόκειται για καθαρό παραλογισμό.
Και το καθεστώς του Κιέβου δεν είναι σε θέση καν να τα λειτουργήσει αποτελεσματικά επειδή δεν έχει το εκπαιδευμένο προσωπικό, πολύ λιγότερο τη συντήρησή τους και τη διατήρηση μιας αλυσίδας ανεφοδιασμού για αυτά.
Η συγκεκριμένη εφιαλτική επιμελητεία είναι πραγματικά μια πολύ σοβαρή παρεμπόδιση του ουκρανικού στρατού σε αυτή τη σύγκρουση που δεν έχει η Ρωσία.
«Αλλά αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις έναν στρατό αντιπροσώπων στη μέση ενός πολέμου.
Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν διαφορετικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Το Κίεβο λαμβάνει διαφορετικό εξοπλισμό από δύο 12άδες διαφορετικές χώρες.
Δεν είναι μία καλή κατάσταση για το ουκρανικό καθεστώς και τη χώρα», σημείωσε.
Μη βιώσιμο το περιβάλλον για τα δυτικά όπλα
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2023 ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα παράγει περισσότερα από 1.600 τανκς ετησίως ενώ ο συνολικός αριθμός αυτών των αρμάτων μάχης θα είναι υπερτριπλάσιος από εκείνα που έχει στην κατοχή της η Ουκρανία.
«Θα πρέπει να συγκριθεί με περίπου 450 διαφορετικά τανκ, πολλά παλαιότερα, μερικά νεότερα που παρέχονται από δυτικές χώρες στην Ουκρανία σε ένα μη βιώσιμο περιβάλλον για τα εν λόγω άρματα» σημείωσε ο Sleboda, κάνοντας λόγο για βιομηχανική λογική στον πόλεμο φθοράς.
«Αυτό είναι ένα συμπέρασμα από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε», υπογράμμισε.
Τι σημαίνει πόλεμος φθοράς
Ένας πόλεμος φθοράς σημαίνει συντριβή της φυσικής ικανότητας ενός αντιπάλου να πολεμήσει, της ικανότητάς του να αναπληρώνει τα αποθέματα όπλων του, όπως και να αντικαθιστά τους πεσόντες στρατιώτες του.
Η Ουκρανία δεν έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει σε τέτοιου είδους σύγκρουση δεδομένων των τεράστιων απωλειών του καθεστώτος του Κιέβου στο πεδίο της μάχης (περίπου 160.000 άτομα στο διάστημα των έξι μηνών της αντεπίθεσης (4/6/2023).
Επίσης η Ουκρανία αντιμετωπίζει μία διαρκώς επιδεινούμενη μείωση στρατιωτικών προμηθειών από τη Δύση ενώ δεν διαθέτει στρατιωτική παραγωγή πλήρους κλίμακας στην επικράτειά της.
Εξάλλου τα πρόσφατα πλήγματα της Ρωσίας με την εκπνοή του 2023 έγιναν σε μέρη όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παρήγαγαν πυραύλους και drones, γράφει ο βρετανικός Economist.
Μια πηγή στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία τόνισε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις κυρίως σε αμυντικές εγκαταστάσεις. Μερικές από αυτές σχετίζονταν με την παραγωγή πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Οι επιθέσεις ήταν στρατηγικής σημασίας», αναφέρει ο Economist.
Σύμφωνα με τον Economist, η επιχείρηση καταστροφής επιχειρήσεων που παράγουν τέτοιου είδους όπλα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αισθητά.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 50 μαζικά πλήγματα στο έδαφος της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας και drones.
Οι στόχοι ήταν εγκαταστάσεις στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, στρατιωτικά αεροδρόμια, οπλοστάσια και στρατιωτικές τοποθεσίες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών