Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμη εξαρτώνται οι ελληνικές, οι πορτογαλικές και οι ισπανικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Ακόμη εξαρτώνται οι ελληνικές, οι πορτογαλικές και οι ισπανικές τράπεζες από την ΕΚΤ
Αυξήθηκε το ποσοστό της απορρόφησης των προγραμμάτων διευκόλυνσης της ρευστότητας των ελληνικών, των ιρλανδικών και των ισπανικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με ένα μήνα πριν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που θεωρούν ότι ακόμη η αγορές δεν έχουν εμπιστευτεί τους τραπεζικούς κλάδους των τριών χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες των τριών αυτών χωρών απορρόφησαν 61% των δανείων που παρείχε η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, υψηλότερα δηλαδή από το 51% που είχαν απορροφήσει ένα μήνα νωρίτερα. Οι εν λόγω τράπεζες έλαβαν 514,1 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται ωστόσο το χαμηλότερο από την εποχή που κατέρρευσε η Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008.
Σύμφωνα με τον αναλυτή  Simon Maughan της MF Global, η ΕΚΤ θα συνεχίσει για χρόνια να στηρίζει αυτές τις μικρές τράπεζες. Μάλιστα, ο ίδιος άφησε αιχμές για την καθυστέρηση των αρχών να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των κλάδων και την επαναφορά τους στις αγορές. Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι Deutsche Bank, HSBC και Societe Generale έχουν ήδη προχωρήσει σε επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων.
Η διενέργεια των stress tests φαίνεται ότι δεν έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις τράπεζες, καθώς το τελευταίο τρίμηνο εκδόθηκαν περίπου 186,6 δισ. ευρώ, από 223 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. “Δεν ήταν πραγματικά stress-test”, δηλώνει ο Oliver Judd της Aviva, επισημαίνοντας ότι η αγορά είδε τα τεστ ως μία πολιτική κίνηση.
Η αναλύτρια της  BNP Paribas,  Olivia Frieser, κάνει λόγω για τραπεζικό κλάδο δύο ταχυτήτων στις τρεις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα της Ισπανίας. Από τη μία μεριά Banco Santander και η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά χωρίς προβλήματα, και από την άλλη οι μικρότερες τράπεζες βλέπουν τις πόρτες της αγοράς κλειστές από την άνοιξη, δηλώνει η αναλύτρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης